Življenje z dominantnim psom

0 KOMENTARJEV

Imaš psa, ki zanemarja tvoje ukaze, je agresiven in pretirano zaščitniški do svoje hrane ali lastnine? Odgovor na prvo žogo bi bil, da najverjetneje živiš z dominantnim psom, ki si želi izboriti vlogo alfe v vaši družini oz. krdelu. 


Da bi ti pomagal odgovoriti na vprašanje, ali je razlog za takšno vedenje pasja dominanca, sem v tem članku raziskal:

  • Kako poteka življenje v krdelu?
  • Kako se vede dominantni pes?
  • Ali želi moj pes prevzeti mesto vodje?
  • Kako ukrepati, ko želi pes prevzeti mesto vodje družine?

Kako poteka življenje v krdelu?

Kako psi živijo v krdelu?

Tako kot pasji predniki volkovi, tudi psi živijo v krdelu. Če tudi so se psi udomačili in ne živijo več v divjini s svojim tropom, to še ne pomeni, da so spremenili svoj način bivanja - le trop psov je nadomestil trop družinskih članov. Zato večina ljudi predvideva, da se želijo dominantni psi med družinskimi člani, tako kot naj bi se v divjini, uveljaviti kot vodje in prevzeti mesto alfe. Da bi razumeli, ali je temu res tako, moramo dobro raziskati, kako je v resnici potekalo življenje v tropu divjih psov ali volkov.


Življenje v krdelu si nas večina predstavlja tako, da ima vsak trop svojega alfa samca, ki mu zaradi njegove moči vsi ostali člani tropa pokorno sledijo. A večina študij ugotavlja, da tropi divjih psov ali volkov nimajo dominantnega alfa vodje, ki je vedno na čelu krdela in z agresijo uveljavlja svojo vlogo. V nasprotju s splošnim prepričanjem namreč v krdelu psov ali volkov ni določene hierarhije, ki bi jo vodja moral vzdrževati. Nasprotno, študije kažejo, da člani krdela bivajo v sozvočju kot družina in nimajo točno določenega vodjo, ki bi se boril za prevlado znotraj svoje bivalne skupine. Člani krdela sicer lahko v določenem trenutku pokažejo svojo dominanco, a je to odvisno od trenutne situacije in ne od njihovega stalnega položaja v krdelu. 


Volkovi navadno v divjini postanejo agresivni in uveljavljajo svojo nadvlado samo v primeru, ko se soočajo z volkovi iz drugega krdela, ki jim v tistem trenutku predstavljajo grožnjo.

Kaj to pomeni za udomačene pse?

Vedenje psa, ki poskuša izpodbijati lastnikove odločitve, je neposlušen ali se vede celo agresivno, ne moremo v celoti pripisati njihovi dominanci. Pogosto si pasji lastniki trmo in neposlušnost svojega psa napačno razlagajo kot poskus, da bi pes prevzel mesto alfa samca v krdelu oz. v družini. 


Kot je omenjeno že zgoraj, so različne študije divjih psov in volkov podvomile v splošne predpostavke, da si tako volkovi kot psi želijo z izkazovanjem moči izboriti mesto vodje krdela. Zato je predvidevanje, da je za pasjo neposlušnost in pretirano agresijo kriva le njihova dominantna narava, napačno. Psi niso neposlušni zato, ker so dominantni in želijo postati alfa samci v krdelu, ampak zato, ker so bili deležni neustrezne ali pomanjkljive vzgoje. Pravilno vzgojen pes, tudi pripadnik po bolj dominantne pasme, bo ob pravilni in dosledni vzgoji sledil svojemu lastniku in spoštoval njegov položaj kot vodje krdela. Bolj dominantne pasme sicer zahtevajo bolj izkušene, samozavestne in odločne vodnike.

Kako se vede dominantni pes?

Kako se vede dominantni pes?

Vsak izkušen pasji vodnik lahko potrdi, da je šolanje in življenje z dominantnim psom velik užitek. Ko je po naravi dominanten pes deležen pravilne in dosledne vzgoje, bo postal nadvse poslušen in spoštljiv. Dominantni psi so namreč po naravi zelo samozavestni, suvereni, stabilni in umirjeni, ne pa pretirano agresivni ali posesivni.


Ob neustrezni vzgoji pa se lahko zgodi, da bo pes želel prevzeti mesto vodje krdela, a le zato, ker že od začetka v družini ni bila vzpostavljena ustrezna hierarhija. Enako se lahko zgodi v primeru, ko se pasji lastnik ob svojem psu vede nesamozavestno in prestrašeno. Tudi takrat bo pes želel prevzeti mesto vodje, ker se bo v lastnikovi bližini počutil ogroženo. Če boš že ob vstopu mladiča v nov dom pričel z dosledno vzgojo in socializacijo, skozi katero se bo v družini vzpostavila pravilna hierarhija, jo bo vzgojen pes spoštoval in ji sledil.  


Napačno je prepričanje, da si samo po naravi bolj dominantne pasme želijo prisvojiti mesto vodje krdela in spodkopavajo lastnikove ukaze. Za mesto vodje se lahko ob neustrezni vzgoji potegujejo čisto vse pasme, tudi tiste, ki veljajo za "ne dominantne". Največkrat so to manjše pasme, ki jim lastniki velikokrat preveč popuščamo in niso deležne pravilne vzgoje. 

Ali želi moj pes prevzeti mesto vodje?

Pes želi prevzeti mesto vodje družine

Pravilna in dosledna vzgoja je ključna, če želiš kot vodnik v odnosu s svojim psom prevzeti vodilno vlogo in hkrati s psom zgraditi spoštljiv odnos. Če pes že v mladosti ni bil deležen ustrezne socializacije in vzgoje, lahko kateri koli pes začne izpodrivati lastnikovo vodilno vlogo v družini. 


Za psa, ki zaradi pomanjkanja vzgoje želi prevzeti vlogo alfe, so značilna predvsem sledeča dejanja:

  • Pes postane pretirano zaščitniški do svoje hrane in lastnine, do lastnika pa se lahko obnaša tudi napadalno (renči, laja, grize, skače).
  • Pes na sprehodu hodi pred svojim lastnikom, vleče povodec v svojo smer in počne, kar ga je volja.
  • Pes renči na družinske člane.
  • Pes zanemarja lastnikove ukaze.
  • Pes se vede pretirano zaščitniško in posesivno do svojega lastnika pred drugimi psi ali ljudmi.

Kako ukrepati, ko želi pes prevzeti mesto vodje?

Kako ukrepati, ko želi pes prevzeti mesto vodje v družini?

Če si ugotovil, da želi tvoj pes prevzeti mesto vodje družine, je pomembno, da njegove poskuse takoj zatreš in mu daš s tem jasno vedeti, da si ti vodja vašega "krdela". Pri tem so ti lahko v pomoč spodnje usmeritve:

  • Psu ne dajaj ukazov, ki jih potem ne izvršiš do konca. Recimo, če psu popustiš, ker se pri izvajanju ukaza obotavlja ali te ignorira, mu daješ znak, da te lahko nadvlada in da on določa, kdaj bo na primer ležal na kavču in kdaj v svoji kletki. 
  • Psa obravnavaj kot hišnega ljubljenčka in ne kot svojega otroka. Če psu v vsemu ustrežeš in mu pretirano popuščaš, ga boš s tem spodbujal, da si bo želel prevzeti vodilno vlogo v družini.
  • S psom se ne spuščaj v merjenje moči. S tem, ko boš s svojim psom za zabavo vlekel igračo, si lahko pes hitro začne domišljati, da je vodniku enakovreden in lahko z dokazovanjem svoje moči prevzame vodilno vlogo. 
  • Psu, ki že kaže znake agresije in neposlušnosti, ne dovoli spati v postelji družinskih članov. Določi mu lastno ležišče in vztrajaj, da spi v njem.
  • Psu na sprehodu ne dovoli, da hodi pred teboj in vleče v sebi ljubo smer. Pes naj hodi ob tvojem boku, smer poti pa določaj ti. 

Dominanca ni enako agresija


Dominantni pes je po svoji naravi zelo samozavesten, suveren in umirjen. Ob pravilni in dosledni vzgoji bo postal izredno spoštljiv in ubogljiv sopotnik, s katerim bo užitek delati. 

Nasprotno pa lahko kateri koli pes ob napačni vzgoji ali socializaciji prične izpodrivati avtoriteto svojega lastnika, ker se lahko kaže tudi skozi agresivno vedenje in neposlušnost.

Zanimivi prispevki za tebe:

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>