Zgodovina hrane za pse

0 KOMENTARJEV

Ko so psi napredovali iz delovnih živali v hišne ljubljenčke, se je spremenil tudi njihov način hranjenja. 

Te zanima kako je prišlo do nastanka komercialne pasje hrane in kako se je ta razvijala do danes? 

Potem je ta članek pravi zate: 

  • Začetki razvoja pasje prehrane
  • Iskanje novih rešitev
  • Več nadzora nad proizvodnjo pasje hrane
  • Pasja hrana danes

Začetki razvoja pasje prehrane

Od divjih živali do ljubljenčkov

Preden so se sredi 19. stoletja psi udomačili in postali tako imenovani hišni ljubljenčki, so veljali za delovne živali. 

V tistih časih so ljudje malo pozornosti namenili pasji prehrani, zato je bila ta ista kot hrana njihovih gospodarjev - jedli so vse od surovega mesa, kosti, zelja, krompirja, čebule pa do kruha.


Šele ko so v času industrijske revolucije pripadniki bogatejšega srednjega razreda začeli na udomačene živali gledati kot na hišne ljubljenčke (in ne kot delovne živali), lahko govorimo o začetkih razvoja komercialne pasje hrane.

Nastanek pasjih briketov

Prvo komercialno hrano za ljubljenčke je leta 1860 razvil električar James Spratt.

Idejo za izdelavo pasjih briketov je dobil v Londonu, kjer so psi jedli ostanke suhih piškotov, ki so takrat služili kot hrana mornarjev na dolgih plovbah. 

Sprattova inovacija, imenovana "dog cakes" (tj. pasje torte), je bila sestavljena iz mešanice pšenice, zelenjave, rdeče pese in živalskih stranskih proizvodov (posušenih nesoljenih želatinastih delov prerijske govedine). Prvi briketi so bili zelo dragi in tako primerni le za angleško gospodo.

Iskanje novih rešitev

Nastanek konzervirane hrane

Z začetkom 20. stoletja je zanimanje za komercialno pasjo hrano le še naraščalo, predvsem zaradi njene priročnosti.

To je vodilo v nastanek prve konzervirane pasje hrane, ki jo je leta 1922 tržišču predstavila znamka Ken-L Ration. Njena glavna sestavina je bilo konjsko meso, saj konj z nastankom avtomobilov niso več potrebovali.

Do leta 1941 je konzervirana hrana postala tako popularna, da so proizvajalci pričeli gojiti konje zgolj zaradi njihovega mesa. 


Ker pa se je med 2. svetovno vojno povečalo povpraševanje po kositru in mesu, za povrh pa so ljubitelji živali nasprotovali pobijanju konj, se je pričelo iskanje novih rešitev. 

Nastanek metode ekstruzije


Podjetje Ralston Purina je v iskanju bolj okusne pasje hrane pričelo eksperimetirati s stroji, ki so jih uporabljali za izdelavo kosmičev.

Tako so leta 1956 suhe brikete prvič proizvedli s postopkom, imenovanim ekstruzija oz. ekstrudiranje.

Ekstrudiranje je metoda, ki se uporablja za proizvodnjo velikih količin živil, ki so na policah dalj časa obstojne (na primer kosmiči za zajtrk). 

Kako poteka priprava hrane s procesom ekstruzije?

priprava komercialne hrane za pse
  • Surove in predpripravljene sestavine se pomešajo v velikem mlinu in se segrejejo.
  • Nato gredo skozi velikanski "vijak", imenovan "ekstruder", kjer so izpostavljene visokemu pritisku in vročini.
  • Sestavine se nato posušijo v vroči peči.
  • V premazni mašini se briket obda z maščobami in ostalimi dodatki, z namenom da privabi tvojega psa.
  • Nazadnje se hrana zapakira in pošlje v trgovino.

Večina sestavin v briketih se 3-4x segreje na visoki temperaturi, predno se znajdejo v vrečki s pasjo hrano.

 

Zakaj je to pomembno?
Ker proizvodni proces in segrevanje uničujeta hranilne snovi v pasji hrani!
Vsako pomanjkanje hranilnih snovi vpliva na pasji imunski sistem, kar lahko privede do kroničnih vnetij in bolezni jeter, ledvic, srca,...

Ker običajna hrana vsrka/veže ogromno tekočine, so rezultat briketi z močno porozno strukturo in z veliko zračnih žepov, ki močno absorbirajo tekočino in nabreknejo v pasjem želodcu, kar močno poveča možnost za zasuk želodca.

Vpliv oglaševanja

Zavoljo intenzivnega oglaševanja, ki je komercialno hrano za pse promoviralo kot edino pravo izbiro hranjenja, je briketna hrana spet prevzela prvo mesto na Ameriškem trgu.

Temu so sledile personalizirane strategije oglaševanja, ki so promovirale izbiro "najboljše pasje hrane" (na primer: hrana za vse življenjske faze, hrana za različne bolezni, hrana za vzdrževanje telesne teže, hrana za različne pasme itd.)

Pri tem se je potrebno zavedati, da so proizvajalci pasje hrane pri oglaševanju uporabljali trditve, ki niso bile podprte z znanstvenimi dokazi ali regulirane s prehrambnimi standardi. Na področju pasje prehrane namreč še ni bilo izvedenih dovolj raziskav, ki bi dokazale, kakšne so pasje prehrambne zahteve.

Kakšne so pasje prehranske navade si lahko prebereš v članku Naravna hrana za pse

Več nadzora nad proizvodnjo pasje hrane

Izpolnjevanje varnostnih zahtev

V 21. stoletju je sledila vrsta raziskav in inovacij na področju pasje prehrane, zlasti po množični zastrupitvi s hrano leta 2007.


V tem letu so psi in mačke pričeli zbolevati za odpovedjo ledvic, ki jih je povzročila kontaminacija z melaminom in cianourno kislino. Do zastrupitve je prišlo zaradi uživanja hrane podjetja Menu Foods, ki je zamenjalo distributerja pšeničnega glutena. Raziskava je pokazala, da je distributer namesto pšeničnega glutena pošiljal pšenično moko, ki ji je dodal melamin in cianourno kislino.


Številne zastrupitve, ki jim je po večini sledil smrtni izid, so vplivale na širjenje skepticizma do uporabe komercialne hrane za ljubljenčke. Temu je sledil večji nadzor sestavin in postopka izdelave hrane, kot tudi sledenje varnostnim in prehrambnim zahtevam.

Pasja hrana danes

Še vedno je približno 95 % vse suhe hrane za pse proizvedeno po postopku ekstrudiranja!

Kaj pa PLATINUM?

V nasprotju z ostalimi proizvajalci, ki uporabljajo predpripravljene sestavine ali pa sestavine večkrat segrevajo na visokih temperaturah, PLATINUM uporablja poseben postopek priprave imenovan "Fleischsaftgarun".


Fleischsaftgarung je suha hrana iz mesnega soka. Počasno kuhanje v mesnem soku je poseben postopek priprave naše suhe hrane, ki izvira iz naše domače kuhinje in ne iz industrijske priprave pasje hrane.


Fleischsaftgarung je okusen grižljaj za tvojega psa, popolnoma brez vabil, arom, barvil ali ojačevalcev okusa.

Prednosti Naravne hrane za pse PLATINUM

  • Nizka temperatura kuhanja. Tako ohranimo aromo in okus naravnih maščob v svežem mesu.
  • Redukcija. Tehnika priprave hrane, ki se uporablja v Fleischsaftgarungu, je znana mnogim kuharjem. Nežno kuhanje zmanjšuje vsebnost vlage v mesnih sokovih, zaradi česar je naraven okus mesa bolj intenziven in aromatičen.
  • MEHKO IN ŽVEČLJIVOSuha hrana iz mesnih sokov spodbuja žvečenje. Naravni sok iz svežega mesa in poseben postopek priprave Fleischsaftgarung poskrbita, da je hrana mehka in žvečljiva.
  • Poseben postopek priprave ohranja visoko biološko vrednost beljakovin, meso pa postane mehko in lahko prebavljivo.
  • Brez napihnjenosti. Ni oteklega trebuha po jedi.
  • Visoka hranilna vrednost mesa in mesnih sokov zmanjša (količinsko) potreben vnos hrane, kar pozitivno vpliva na manjšo obremenjenost prebavnega sistema in dolgoročno zdravje tvojega psa.
  • Manjša možnost zasuka želodca - hrana v želodcu ne nabrekne ali fermentira.
  • Krajši počitek po jedi. Pes je po obroku manj utrujen in zaspan.

Redno preverjanje kvalitete

Enako kot kvalitetno hrano za ljudi, je potrebno tudi kvalitetno hrano za pse redno in neodvisno preverjati.
Naše izdelke redno in neodvisno preverja eden najbolj znanih in vodilnih testnih centrov v Nemčiji in svetu TÜV SÜD.

Certifikat TÜV je možno vedno preveriti in je dostopen na naslovu: PLATINUM TÜV certifikat kakovosti

Kaj se je do danes spremenilo?


Od začetka izdelave pasje hrane pa do danes, je na trg vstopilo nešteto proizvajalcev, ki so vsi ponujali isto stvar -  najboljšo hrano za pse!

Če želiš, da se tvoj kosmatinec prehranjuje z najboljšo hrano za pse, moraš poznati njene sestavine in postopek priprave.

  • naravne sestavine
  • inovativen postopek priprave, ki ohranja hranila in
  • visoka prebavljivost

so glavne prednosti Naravne Hrane Za Pse PLATINUM

za zdravega in veselega psa!

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>