Zakaj pes laja na druge pse in kako lahko to preprečim?

0 KOMENTARJEV

Imaš psa, ki na sprehodih laja in se zaganja v druge pse? Je vzrok za njegovo vedenje agresija, strah ali le želja po igri?


V tem članku bom raziskal različne možnosti, zakaj psi lajajo na druge pse, in kaj lahko lastniki pri tem storimo:

  • Zakaj psi laja na druge pse?
  • Reaktivnost in njeni vzroki
  • Kako lahko svojega psa naučim, da preneha lajati na druge pse?


Zakaj psi lajajo na druge pse?

pes na sprehodu laja in se zaganja v druge pse

Psi lajajo na različne stvari z različnim namenom - ker so veseli, jim je dolgčas, se igrajo, jih je strah itd. Da bi ugotovil, zakaj tvoj pes v določenih situacijah laja na druge pse, moraš podrobno spremljati njegovo telesno govorico.

Vsak pes je edinstven, zato ne moremo z gotovostjo trditi, zakaj laja na druge pse. V splošnem pa lahko ločimo 3 razloge za to vedenje:

Družabnost

Psi so družabna bitja, zato je lahko vzrok za lajanje na druge pse le želja po pozornosti in igri.

Če na sprehodu velikokrat srečaš sosedovega psa, s katerim se je tvoj kosmatinček že igral, je lajanje le želja po ponovni igri z novim prijateljem. Prav tako lahko pes laja zaradi želje, da bi mimoidočega psa prevohal in ga bolje spoznal. 


Da je lajež tvojega psa le nedolžna želja po igri in druženju z drugim psom, ti lahko pove njegova telesna drža. V tem primeru bo pasje telo sproščeno, v normalni telesni drži, ali pa bo pes s svojo telesno držo nakazoval pričakovanje igre (z zgornjim delom telesa je čisto pri tleh, ušesa so pokončna, gobček rahlo razprt, z repom pa pokončno maha sem in tja). Podrobneje si o telesni govorili lahko prebereš v članku Kako prebrati telesno govorico psov?

Frustracija

Psi lahko občutijo različne vrste frustracij, od dolgotrajne depresije do trenutne frustracije, ki je običajno odziv na nek dogodek. Navadno do frustracije pride v trenutku, ko so psi vznemirjeni zaradi ovire, ki jim onemogoča prosto gibanje (povodec, ograja ali bivanje v hiši). Tako lahko omejevanje dostopa do objekta, ki psa v tistem trenutku zanima (kot je drugi pes na sprehodu), vodi v frustracijsko vedenje, kot je lajanje. 

Kakšna telesna govorica spremlja občutek frustracije pri tvojem psu, si poglej v članku Kako prebrati telesno govorico psov?

Reaktivnost

Najpogostejši vzrok za pretirano lajanje na druge pse je ti. reaktivnost. To je izredno pogost vedenjski problem, s katerim se srečuje veliko lastnikov psov.

Reaktivnost pomeni, da se pes pretirano odziva na določene vsakodnevne situacije oz. dražljaje - na mimoidoče, kolesarje, pse, mačke itd. Običajno se pes odzove s pretiranim lajanjem, renčanjem in zganjanjem proti objektom.

Ob tem lahko marsikdo pomisli, da je njegov pes bodisi preveč zaščitniški bodisi agresiven. A gre pri tem za zmotno mišljenje, saj je vzrok za reaktivno vedenje občutek strahu in nelagodja.

Reaktivnost in njeni vzroki

reaktiven pes na sprehodu laja na druge pse

Reaktivnost se običajno zmotno zamenjuje za agresijo. Reaktivni psi so namreč prestrašeni in ne agresivni ali dominantni! 

Kot sem omenil že zgoraj, lahko reaktivnost razumemo kot pretirano ali abnormalno reakcijo psa na vsakodnevne dražljaje, ki jo spodbudi strah. Vsako reaktivno vedenje ima svoj sprožilec, kot je recimo moški z brado ali klobukom, kolesar, otrok, drug pes ipd.


Ko recimo pes na sprehodu sreča mimoidočega z brado in se nanj pretirano odzove z močnim laježem, zganjanjem, renčanjem, vrtenjem okoli svoje osi ipd., lahko rečemo, da gre za reaktivno vedenje, saj ta moški pri psu zbuja občutke strahu in nelagodja.

Vzroki za nastanek reaktivnosti

Reaktivnost se pri psih najpogosteje razvije v njihovi "najstniški fazi", ki se začne pri petih mesecih starosti. V mladosti se namreč psi spopadajo z razvojem kopice novih občutkov.


Prav tako gredo v tistem obdobju skozi ti. fazo strahu, ko so še posebej previdni pri interakcijah z novimi ali pa že znanimi objekti. Zaradi povečanega navala občutkov, še posebej strahu in razburjenosti, lahko v tej življenjski fazi razvijejo določene vedenjske vzorce, kot je reaktivnost.


Večina psov postane reaktivnih predvsem zaradi enega od spodnjih razlogov:

  • Bojijo se drugih psov, ker z njimi v mladosti niso imeli dovolj izkušenj ali pa so bile njihove izkušnje negativne. V druge pse bodo lajali in se vanje zaganjali, ker se jih bojijo in želijo, da se odmaknejo. Prestrašen pes se bo tudi brez povodca do drugih psov vedel reaktivno in se jim želel izogniti. 
  • Do drugih psov občutijo frustracije, ker se jim zaradi povodca ne morejo približati. Posledica frustracije je lajanje in zganjanje v mimoidočega psa, ker se želijo psu na vsak način približati in ga pozdraviti, a jim povodec to onemogoča. Ko je razlog za pasje vedenje na povodcu frustracija, se pes brez povodca do drugih psov običajno obnaša normalno, le pri igri je lahko malce bolj napadalen. 

Kako lahko svojega psa naučim, da preneha lajati na druge pse?

kako psa naučiti, da preneha lajati na druge pse

Odpravljanje reaktivnega vedenja je dolgotrajen in zapleten proces, pri katerem boš potreboval pomoč vedenjskega strokovnjaka za pse.

Ker je vzrok za reaktivno vedenje tvojega psa čustvene narave, potrebuje individualni trening s pasjim trenerjem, saj bo ta le tako zagotovo ugotovil, kateri dražljaj pri psu sproži pretirano reakcijo.


Obiskovanje skupinskih pasjih tečajev ni priporočljivo, saj bo zaradi drugih psov tvoj kosmatinček postal plašen in se odzval reaktivno. Prav tako ni priporočljivo, da psa za njegovo nezaželeno vedenje fizično kaznuješ, saj to ne bo odpravilo njegovega strahu. 


Ker se vsak pes na dražljaj odzove drugače in pri tem občuti različna čustva, bo potreboval edinstven način reševanja in odpravljanja reaktivnega vedenja (zato na tej točki v igro stopi pasji specialist).

Kljub temu pa ti v nadaljevanju predstavljam nekaj korakov, s katerimi pasji specialisti navadno dosežejo, da pes opusti reaktivno vedenje:

Kako psa naučiti, da neha lajati na druge pse:

korak 1

Najdi dražljaj

Za začetek moraš ugotoviti, kaj sproži reaktivno vedenje pri tvojem psu - na katero stvar se pretirano odzove in kako daleč mora biti ta dražljaj. Morda se pretirano odzove le na določeno pasmo ali spol, morda se to zgodi le na določenem kraju (recimo v bližini doma) ali ob določeni uri (recimo v temi).

Ko boš ugotovil, v kakšnih okoliščinah tvoj pes postane reaktiven, boš lahko poskrbel, da bo pes v teh situacijah bolj sproščen in samozavesten.

korak 2

Zmanjšaj stres

Ko pes že razvije reaktivno vedenje, ga ne moreš tako zlahka odpravit. Strah pred drugimi psi ne bo kar izginil, če bo tvoj pes z njimi preživljal vedno več časa - družba ostalih psov bo le še povečala njegovo nelagodje. 

Zato je na tej točki najbolje, da se na sprehodih trudiš izogibati ostalim psom oz. povečaš "varnostno" razdaljo med njimi, saj bo le tako tvoj kuža lažje ostal miren. Prav tako se izogibaj igri z ostalimi psi, saj te situacije pri psih sprožijo adrenalin, ki le še poveča stres in preprečuje, da bi tvoj pes ostal miren in sproščen.

Če se boš nekaj časa (recimo 14 dni) izogibal stiku z ostalimi psi, bo tvoj pes na sprehodih lahko deloval bolj mirno in sproščeno. Naslednjič, ko bosta na sprehodu spet srečala tujega psa, ne bo tako negotov in morda malce manj prestrašen.

korak 3

Trening, trening, trening

S seboj na sprehod vzemi pasje priboljške in psa nagradi vsakič, ko srečata mimoidočega psa. Psa želiš v teh situacijah naučiti, da se osredotoči nate in ne na dražljaj. Takoj, ko tvoj pes zagleda drugega psa, moraš pritegniti njegovo pozornost in ga zanjo nagraditi. Z nagrajevanjem ponavljaj tako dolgo, dokler je tvoj pes osredotočen nate, tuji pes pa še v vajinem vidnem polju.

Če tvoj pes kljub priboljškom prične lajati, pomeni, da je situacija zanj preveč stresa in je mimoidoči pes preblizu. Zato naslednjič na sprehodu povečaj varnostno razdaljo med tvojim in mimoidočim psom.

Na sprehodih nadaljuj z nagrajevanjem ob bližini mimoidočih psov, tudi v primeru, ko tvoj pes nanje laja. S tem ga ne boš nagrajeval za lajež, pač pa psa naučil, da bližina drugih psov (dražilca) prinese priboljške in se je takrat bolj pametno osredotočiti nate in na nagrado. 

Do prvih vidnih rezultatov lahko preteče kar nekaj časa. A čez čas, se bo tvoj pes manj obremenjeval s prisotnostjo tujega psa in se bolj osredotočil nate. Ko bo zmožen pogledati drugega psa in pogledati nazaj proti tebi brez laježa, boš vedel, da sta naredila velik korak naprej!

korak 4

Mentalna zaposlitev

Tako kot tvoj pes potrebuje fizično zaposlitev, potrebuje tudi mentalno. Mentalna stimulacija bo namreč psu pomagala, da se umiri in skoncentrira, zato je zelo priporočljivo, da jo izvajaš vzporedno z odpravljanjem reaktivnega vedenja.

Še posebej bodo tvojega psa pomirile aktivnosti, ki zahtevajo lizanje in žvečenje. Zaposlitev, ki vključuje delo z nosom, pa bo pomagala okrepiti njegovo samozavest.

Zaključek


Psi običajno lajajo in se zaganjanjo v druge pse, ker se počutijo prestrašene in nesamozavestne, ne pa zato, ker želijo biti agresivni, dominantni ali zaščitniški.

Kot lastnik lahko v tem primeru poskrbiš, da se tvoj pes umakne od ostalih psov in stopiš v sodelovanje z izkušenim trenerjem.

Nepogrešljivi partner pri vsakem treningu so okusni, mehki in žvečljivi pasji priboljški!

Zato si pred treningom ne pozabi narediti zaloge slastnih mesnatih PLATINUM priboljškov!

Slastni priboljški iz naravnega mesnega soka!

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>