Vse o psih

Whippet

od PLATINUM Slovenija

Whippet je nadvse vsestranski pes, ki ga opredeljuje predvsem njegove čuteča in zaupljiva narava. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Glavne značilnosti - Whippet

  • Velikost: od 44 cm do 51 cm
  • Teža: od 6,8 kg in 14 kg
  • Življenjska doba: od 12 do 15 let
  • Dlaka je kratka in gosta, telesu se popolnoma prilega, njeno izpadanje pa je zmerno.
  • Obstaja tudi manj poznana dolgodlaka različica whippetov. Slednji so po standardu popolnoma enaki kratkodlaki različici, le da je njihova dlaka dolga, gladka, gosta in se prav tako priležna.
  • Whippet ni primeren za življenje v pesjaku, saj je na svojo družino močno navezan, njegova tanka dlaka pa ga ne ščiti pred mrazom. Primeren je za bivanje v stanovanju, a le če bo deležen dovolj dnevnih aktivnosti v naravi. Idealna je seveda hiša z večjim ograjenim vrtom, kjer bo pes lahko prosto tekal naokoli.
  • Zaradi tanke dlake pasma pozimi na sprehodih obvezno potrebuje ustrezno zaščito pred mrazom.
Whippet
  • Pasma je zelo občutljiva in ne mara prepirov ali grobe vzgoje. Zaradi svoje čustvene narave lahko whippeta užalosti že kričanje nanj. Zato potrebuje umirjenega in stabilnega lastnika.
  • Pasma je primerna tudi za manj izkušene lastnike, ki pa morajo biti mirni in potrpežljivi, a prav tako sposobni vzpostaviti avtoriteto nad psom na spoštljiv in zdrav način.
  • Whippet je vsestranski športnik, primeren tako za pasje dirke, coursing, agillity in rally obedience, kot za lepotne tekmovanja in poležavanje na kavču s svojimi najdražjimi.

Zgodovina pasme

Do 19. stoletja imamo o samem razvoju te pasme zelo malo informacij. Nekatere teorije navajajo, da whippetu podobne slike psov najdemo že v Egiptu, spet drugi pa nastanek whippeta uvrščajo v 6. st. pr. n. št., v antično Grčijo.
Nedvomno pa so bili whippeti zelo cenjeni v času Rimljanov, kateri so jih nato razširili po celotnem britanskem otočju.
Tam so jih za lov na jelenjad uporabljali predvsem Galci in Kelti ter pasmo nato razširili skoraj po vsem svetu.

V 18. in 19. stoletju whippet ni bila preveč cenjena pasma, saj so v tistem času služili predvsem kot spremljevalci revnejšega prebivalca, ki si niso mogli privoščiti večjo in bolj cenjeno različico – greyhounda.
V 20. stoletju pa so angleški vzreditelji whippeta parili z drugimi pasmami in s tem dosegli večji ugled in spoštovanje te pasme.

Whippet je bil zelo cenjen kot lovec na podgane, zajce in ostalo manjšo divjad ter kot tekmovalni pes.
Danes pa je to eden bolj popularnih razstavnih in družnih psov.

Velikost

Whippet je srednje velika pasma z mišičastim telesom. Samci te pasme dosežejo plečno višino med 47 in 51 cm, samice pa plačeno višino med 44 in 47 cm.
Povprečna teža obeh spolov je med 6,8 in 14 kg.

Zanimivi prispevki za tebe:

Karakter

Mali angleški hrt je po naravi izredno nežen, ljubezniv in dobrodušen pes, ki se močno naveže na celotno družino.
Prav tako je to zelo miren pes, ki svojo razigranost in aktivno naravo pokaže predvsem na sprehodih in v zato ustreznih trenutkih.

To so tudi izredno tihi psi, ki ne lajajo pogosto, po navadi le, ko vas vabijo k igri in med igro z ostalimi psi.
Pasma je znana predvsem po svoji zaupljivi naravi, zato za čuvaja nikakor ni primerna.

Do tujcev so namreč lahko sprva malo zadržani in sramežljivi, a sčasoma tudi do njih postanejo prijazni in zaupljivi. V splošnem pa je to zelo občutljiva in čuteča pasma, ki v svoji bližini ne mara nobenih prepirov, nikakor pa ne prenese kričanja in prisilne vzgoje.
 V tem primeru bodo namreč hitro postali užaloščeni in se zaprli vase.
Zato je ta pasma primerna le za nežne in ljubeče lastnike.

Zdravje

Whippet je precej zdrava pasma, ki nima veliko prirojenih zdravstvenih težav.
Pogosteje se pri pasmi pojavljajo srčne bolezni in občutljivost na anestetike.

Srčne težave so v večji meri povezane z načinom delovanja whippetovega srca – med gibanjem bo srce bilo z normalno hitrostjo, med počitkom pa se bitje srca pri pasmi občutno upočasni.
Redko se pojavljajo tudi genetske težave z očmi, ki pa so možne le pri neodgovornih rejcih, kateri starše pred parjenjem ne testirajo za to bolezen.
Občasno pa pasma trpi tudi za kriptorhizmom oz. nespuščenimi testisi.

Whippet

Vzgoja in aktivnosti

Ker je whippet zelo čuteč in nežen pes, se pri vzgoji nikakor ne smete posluževati grobih metod.
Na trenutke je whippet lahko tudi malce trmast, zato naj bo njegova vzgoja odločna, a potrpežljiva, temelji pa naj zgolj na pozitivni spodbudi, nagrajevanju in pohvalah.

Kljub občasnemu kljubovanju, pa bo whippet za svojega lastnika pripravljan narediti vse, la da bi dobil malce več pozornosti.
Njegovo šolanje naj bo prav tako kar se da zabavno in razgibano, da bo pes skozi celoten proces ohranil zanimanje in koncentracijo.

Pri pasmi je pomembna tudi zgodnja in obsežna socializacija z drugimi psi, živalmi, ljudmi ter kraji in predmeti, s katerimi se bo pes v življenju pogosto srečeval. Tako boste preprečili njegovo sramežljivost in strah, ki se lahko odražata skozi agresijo.
Whippet je tako kot ostali hrti zunaj aktiven in razigran, v stanovanju pa umirjen in ljubeč družabnik na kavču.
Res je, da ima whippet veliko energije, a jo bo sam zlahka porabil s tekanjem po večjem ograjenem vrtu, pri igri z družino in dnevnimi sprehodi.

Pri sprehajanju pa psa ne spuščajte z vrvice, saj se zaradi svojega lovskega nagona lahko zapodi za manjšimi živalmi, pri čemer ga ne boste več ujeli.
V splošnem pa je whippet izrazito vsestranski pes, ki bo z vami pripravljen početi karkoli. Primeren je tako za lepotna tekmovanja, pasje dirke, agillity, rally obedience in coursing kot za poležavanje na kavču. 

Božično presenečenje

16
Dni
05
Ur
23
Minut
16
Sekund

Pri naročilu nad 35€ sta SLASTEN božični priboljšek in PLATINUM koledar 2022 tvoja, brezplačno.

Pazi, količine so omejene!

Hranjenje

Whipper je občutljiv glede prehranjevanja, zato mu ponudite kar se da naravno in zdravo prehrano z naravnim virom beljakovinami.
Ker je Whippet elegantna in mišičasta pasma, mora biti prva sestavina v prehrani sveže meso skupaj s lahko prebavljivimi OH, zelenjavo, vitamini in minerali.

Dlaka in nega

Whippet ima kratko in tanko dlako, ki zmerno izpada.
Za nego je njegova dlaka precej nezahtevna, saj potrebuje le občasno krtačenje.

Kopanja ni potrebno izvajati več kot enkrat na pol leta, je pa potrebno redno striženje krempljev ter nega ušes in zob

Otroci in druge živali

Do otrok je whippet nežen, ljubeč, potrpežljiv in toleranten.
A ker so sami precej občutljivi in čuteči, je zelo pomembno, da otroke naučite spoštljivega in nežnega ravnanja s psom.
Tudi z drugimi psi se pasma dobro razume, ob primerni socializaciji pa bo lahko dobro shajala tudi z ostalimi domačimi živalmi.

S tujimi mačkami in ostalimi manjšimi prostoživečimi živalmi, pa whippet ne bo imel tako dobrega odnosa, saj bo zavoljo svojega lovskega nagona te živali videl kot plen in jih preganjal.
Na sprehodih ga zato ni priporočljivo spuščati s povodca. 

Whippet

Pasme, ki bi te lahko zanimale:

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>