Prehrana psov

Vse o hranilih, ki jih potrebuje vaš pes

od Katarina

Vse se začne s prehrano. Od vseh odločitev, ki jih sprejmete v zvezi z vašim ljubljenčkom, je njegova hrana brez dvoma najpomembnejša. Začne se že s pravilnim hranjenjm mladičev, kasneje pa je potrebno pri prehodu v odraslo obdobje zamenjati hrano in najti tisto, ki vašemu kosmatincu najbolj odgovarja. Kvalitetna pasja hrana ima takojšen in zelo velik vpliv na kvaliteto življenja psa, zato je pomembno razumeti osnove pasje hrane. Spodnji podatki so rezultati raziskav in temeljijo na preverjenih dejstvih.

Pasja hrana je sestavljena iz šestih osnovnih kategorij:

1. beljakovine

2. maščobe

3. ogljikovi hidrati

4. minerali

5. vitamini

6. voda

Od šestih kategorij so tri tiste, ki zagotavljajo energijo oz. imajo energijsko vrednost. Psi so vsejedi, kar pomeni, da energijo črpajo iz vseh prvih treh kategorij. Zadnje študije so pokazale, da so se psi procesu prebave ogljikovih hidratov prilagodili šele v družbi ljudi, saj ta sposobnost pred tem ni bila v njihovi naravi. Psi za razliko od njihovih prednikov volkov bolje prebavljajo ogljikove hidrate.

Metabolizirana energija, ki jo psi dobijo iz energetsko polnih hranil, je tipično sesavljena iz 20-30% beljakovin, 20-30% maščob in 40-50% ogljikovih hidratov.

Hranila z energijsko vrednostjo

1. Beljakovine

Beljakovine nudijo okoli 4 kcal energije na gram. Zgrajene so iz aminokislin, ki so nujne za zdrav razvoj in rast tkiv. So osnova za uravnoteženo dieto vašega psa, saj morajo iz hrane pridobiti vseh 22 esencialnih aminokislin, poelg tega pa so tudi pomemben vir kalorij. Beljakovine v živalskem mesu so trenutno najbolj kvalitetna hranila, ki so na voljo za pse.

2. Maščobe

Maščobe so energijsko bogate, saj vsebujejo približno 9 kcal na gram. Telo jih lahko dolgoročno shranjuje in jih v prihodnosti po potrebi uporabi. V kolikor je v hrani več maščobnih kislin, kot jih vaš ljubljenček potrebuje, se le te pretvorijo v telesno maščobo. Maščobe so najbolj koncentriran vir energije, hrani pa dodajo tudi okus in teksturo. Omega 3 in 6 maščobne kisline so pomembne za zdravo kožo in lepo dlako. Pripomorejo k zmanjšanju srbečice, suhe kože, prhljaju, izgubi dlake in praskanju. Maščobe topijo tudi nujno potrebne vitamine A, D, E in K ter jih prenašajo po telesu.

3. Ogljikovi hidrati

Oglikovi hidrati vsebujejo 3,5 kcal energije na gram. So hranljivi in zagotavlajo pomembno energijo. Med prebavo se ogljikovi hidrati razgradijo na glukozo, ki s krvjo potuje po telesu in zagotavlja celično energijo. Ogljikovi hidrati se v pasjem telesu shranjujejo v majhnih količinah v obliki glikogena. Telo jih uporablja za kratke in hitre navale energije. Ogljikovi hidrati se nahajajo v žitih, krompirju, drugih škrobnatih živilih in ostalih rastlinah. Kljub temu, da so nekateri ljudje mnenja, da ogljikovi hidrati iz žit niso polno vredni, to znanstveno ni povsem res. Dejstvo je, da procesirana in obdelana hrana vsebuje manj hranil, vendar pa so polnozrnata živila odličen vir energije v pasji hrani in odlično hranilo za pse.

Ogljikovi hidrati, ki vsebujejo veliko vlaknin, imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju uravnotežene prebave in zdravega črevesja psa. Raziskave so pokazale tudi, da imajo vlogo tudi pri uravnavanju teže in raguliranju sladkorja v krvi pri psih s sladkorno boleznijo, ki so na terapiji z insulinom.

Hranila brez energijske vrednosti

Hranila brez energijske vrednosti so enako pomembna kot tista, ki zagotavljajo energijo. Kljub temu, da esencialni vitamini in minerali ne vsebujejo kalorij, so nujno potrebni za normalno delovanje telesnih funkcij in metabolizma psa. Dolgoročno pomanjkanje vitaminov in mineralov pripelje do različnih bolezni in drugih zdravstvenih težav. Ravno zato je izjemno pomembno, da je dieta vašega ljubljenčka uravnovešena in polna različnih hranil.

4. Minerali

Minerali so potrebni za vzdrževanje živčnega sistema, pri krčenju mišic, razvoju kosti in hrustanca, krvni regulaciji, zadrževanju vode v telesu ter ravnotežju elektrolitov. Mnogi minerali so potrebni v različnih biokemijskih reakcijah. Brez mineralov vaš kosmatinec enostavno ne more fukcionirati normalno.

Kateri minerali so nujni za vašega psa?

– kalcij (Ca): od vseh mineralov je kalcij potreben v največjih količinah. Nujen je za razvoj kosti, strjevanje krvi, krčenje mišic in delovanje živčevja.

– fosfor (P): skupaj s kalcijem je odgovoren za normalen razvoj kosti, celičnih membran in energijo metabolizma

– magnezij (Mg): potreben je za normalno delovanje živčnega sistema, rast kosti in produkcijo beljakovin. Nujen je za absorpcijo in normalno izkoriščanje vitaminov in mineralov v telesu, kot so vitamini C in E, kalcij, fosfor, natrij in kalij. Prav tako je potreben za delovanje številnih encimov.

– žveplo (S): izjemno pomemben je za zdravo pasjo dlako, kožo in sklepe. Žveplo skupaj z vitamini B-kompleksa zagotavlja osnovno delovanje metabolizma in je del tkiva, ki gradi aminokisline. Telo ga potrebuje tudi za vzdrževanje dotoka hranil v celice in odstranjevanje toksinov.

– ostali pomembni minerali, ki pomembno vplivajo na delovanje telesa psa: natrij, klor, železo, baker, mangan, jod, selen in cink

5. Vitamini

Vitamini so prav tako pomemben faktor pri metaboličnih reakcijah. Delijo se na dve skupini: topni v vodi in topni v maščobah.

Vitamini, topni v maščobah, so vse različice vitaminov A, D, E in K. Ker niso topni v vodi, se presežek ne more izločati z urinom in toksično vrednost dosežejo hitreje kot tisti vitamini, ki so topni v vodi. Vendar pa je njihova prednost ta, da jih telo vašega psa lahko shranjuje v jetrih in jih koristi v prihodnji sintezi.

– vitamin A: odgovoren je za normano rast in razvoj kosti in zob vašega psa, zdravo kožo, dober vid ter celično strukturo. Proti infekcijam ščiti tudi dihalne in prebavne poti ter sečila.

– vitamin D: pripomore k absorpciji kalcija in fosforja ter k razvoju zdravih zob in kosti. Telo ga uporablja tudi pri krčenju mišic, strjevanju krvi, v živčnem sistemu, celični signalizaciji in uravnavarju nivoja fosforja.

– vitamin E: ščiti vitamin A, da le ta lahko deluje normalno. Je tudi antioksidant in ima pomembno vlogo pri genskem zapisu in vzdrževanju imunskega sistema telesa.

– vitamin K: zagotavlja normalno strjevanje krvi in je pomemben za zdravje kosti vašega psa. Telo ščiti tudi proti oksidaciji, deluje kot podpora možganom in živčnemu sistemu.

V vodi topni vitamini so C vitamin in B-kompleks. Absorbirajo se v manjših količinah, presežek pa se iz telesa izloči z urinom. Ta vrsta vitaminov se v telesu ne more shranjevati, zato je nujno, da vaš pes s hrano dnevno zaužije potrebno količino vitaminov. Ne obstaja enoten B vitamin, saj se po kemični sestavi med seboj razlikujejo. Zaradi razlikovanja in enostavnega poimenovanja so različice dobile številko (npr, B-1, B-2, B-12…).

6. Voda

Voda je najpomembnejše hranilo. Med drugim regulira tudi telesno temperaturo, vzdržuje hidracijo, skrbi za delovanje sklepov in oči. Za zagotavljanje zdravja mora biti vašemu psu vedno na voljo veliko čiste in sveže vode.

Sestava hrane vašega ljubljenčka je torej izjemno pomembna. Pred nakupom se vedno pozanimajte o hranilih, ki jih nudi posamezna hrana. Prepričajte se, da je izbrana hrana res najbolj primerna za vašega kosmatinca, šele nato se odločite za nakup.

Zanimivi prispevki za tebe:

Priprava Hrane za Pse PLATINUM
Količina hrane za psa in kako jo izračunati?
Minerali v prehrani psa

Katarina


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>