Vse o psih

Vse, kar morate vedeti o razširitvi in zasuku želodca

od PLATINUM Slovenija

Razširitev (dilatacija) in zasuk (torzija) želodca sta smrtno nevarni bolezenski stanji, ki potrebujeta hitro ukrepanje. Pri razširitvi (dilataciji) se želodec napolni z zrakom in pritiska na ostale organe v trebušni votlini, s tem tudi na trebušno prepono, kar psu otežuje dihanje.

More...

Napihnjen želodec stisne žile v trebuhu, kar preprečuje vračanje krvi v srce. Želodec napolnjen z zrakom se lahko tudi zasuče okoli svoje kratke osi, to bolezensko stanje imenujemo zasuk (torzija) želodca. Prekine se dotok krvi in želodec začne odmirat, porušena je celotna preskrba s krvjo, prekinjen je proces pretakanja hranil po krvi do telesnih tkiv, pomanjkanje pa lahko vodi do celičnih poškodb in celo smrt organov.

Simptomi

Simptomi vključujejo napihnjen trebuh, nemir, depresijo, bolečine v trebuhu, padanje v nezavest, prekomerno slinjenje in bruhanje do točke neproduktivnega suhega siljenja na bruhanje. Nadaljnji fizični pregled lahko razkrije zelo hitro bitje srca, šibek utrip in bledo slino.

Vzroki

Za enkrat še ni mogoče točno določiti, kaj naj bi povzročalo zasuk želodca, saj lahko za to krivimo več dejavnikov. Do takega stanja se lahko pride zaradi genetike, anatomije in okolja, pogosteje se to dogaja pri velikih pasmah in starejših psih.

Glavni dejavniki tveganja

  • Velike pasme so bolj podvržene kot manjše.
  • Genetska predispozicija, zlasti pri pasmah nemška doga, weimaranec, bernardinec, irski seter, novofundlandec, bernski planšarski pes, nemški ovčar, večinoma pri psih z globokim in ozkim prsnim košem.
  • Večje tveganje je za živali, ki dobijo samo en obrok, kot če jih razdelimo v več obrokov dnevno.
  • S staranjem.
  • Stres.

Diagnoza

Primarna metoda diagnosticiranja zasuka želodca je slikanje in radiologija. Drugi testi lahko vključujejo analizo urina in testiranje koncentracije substanc v plazmi.

Zdravljenje

Zasuk želodca je urgentno stanje, kjer moramo psu takoj omogočiti veterinarsko oskrbo, saj lahko pogine v roku nekaj 10 minut od pojava simptomov. Takojšna pomoč pri takšnem stanju je sprostitev zraka iz želodca s punkcijo ali sondiranjem, s čimer psu olajšamo dihanje, saj se zmanjša pritisk na trebušno prepono. V primeru, da gre za torzijo, psa operiramo, želodec namestimo v pravilen položaj in ga prišijemo na trebušno steno, saj s tem preprečimo ponoven pojav torzije

Preventiva

Čeprav točnih vzrokov za zasuk želodca ne poznamo, jih lahko povežemo z nekaterimi riskantnimi dejavniki, ki so bili prisotni ob tej bolezni. Vaš kuža se naj izogiba večjim aktivnostim eno uro pred in dve uri po hranjenju. Bodite pozorni, da kužku ne dajete preveč hrane na enkrat, ampak ga hranite večkrat dnevno.

PLATINUM hrana za pse se hitro prebavi in tako ne obremenjuje želodca!

PLATINUM suha hrana za pse vsebuje visok delež svežega mesa in drugih visoko kakovostih sestavin in skupaj s pazljivo pripravo omogoča, da hrana v pasjem želodcu ne nabrekne ali fermentira.
Koščki PLATINUM hrane so mehki in kompaktni z veliko hranilno vrednostjo. V primerjavi z običajno suho hrano PLATINUM zagotavlja boljšo prebavljivost in boljši vnos hranil, kar občutno zmanjšuje količinsko dnevno potrebo psa po hrani. To pomeni, da je želodec manj obremenjen in hrana se hitreje prebavi.

Poln želodec psa lahko ob močnejšem ali sunkovitem gibanju povzroči njegov zasuk, toda s PLATINUM hrano lahko takšno tveganje zmanjšate. Poleg tega so koščki PLATINUM hrane za pse mehki in kompaktni z veliko hranilno vrednostjo ter tako okusni, da jih bo vaš kuža z veseljem pojedel.

platinum eksperiment

Prednosti PLATINUM hrane:

  • hrana ne nabrekne v pasjem želodcu,
  • hrana se prebavi hitro,
  • črevesje hitro absorbira hranila,
  • ogljikovi hidrati in beljakovine so optimalno prebavljeni.

PLATINUM hrana za pse se lahko pohvali z nazivom edinega proizvajalca na svetu, ki uporablja pri pripravi hrane vsaj 70% svežega mesa.
V hrano nato primešajo lahko prebavljive sestavine, kot so riž, koruza ali krompir. Pri sobni temperaturi dodajo še hladno stiskana olja, zelišča, ekstrakt zelenoustih školjk za podporo sklepom, vitamine in minerale.

To daje PLATINUM hrani za pse odličen okus, visoko sprejemljivost in optimalno hranljivost, poleg tega pa ohranja visoko hranilno vrednost.

Zanimivi prispevki za tebe:

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>