Vitamini v prehrani psa

0 KOMENTARJEV

Ljudje se na vsakem koraku srečujemo z vitamini v obliki tablet in raznoraznih prehranskih dodatkov, ki so postali že naša vsakdanjost. 

Zato je povsem logično in pričakovano, da se vprašamo, ali jih potrebuje tudi naš kuža?


Toda ali psi dejansko potrebujejo vitamine? Ali obstaja tveganje? Katere vitamini so pomembni?


Odgovore na zgornja vprašanja boš našel v tem članku:

  • kaj so vitamini in kako jih delimo?
  • vitamini v pasji prehrani
  • preizkusi se v poznavanju pasjih vitaminov

Kaj so vitamini in kako jih delimo

Vitamini so organske spojine, ki jih organizem potrebuje za opravljanje osnovnih življenjskih nalog. Sodelujejo v številnih kemičnih reakcijah, ki pomagajo sproščati potrebna hranila iz hrane in pomagajo pasjemu telesu, da jih uporabi.
Z redkimi izjemami psi vitaminov ne proizvajajo sami, kar pomeni, da jih moramo vnesti v njihovo prehrano.

Ker je večina pasje hrane toplotno "pre"obdelana, se vitamini v hranilih, sadju in zelenjavi v veliki meri izgubijo (uničijo).

Zato jih nekateri proizvajalci dodajajo v hrano v obliki poceni sintetičnih nadomestkov.


Ti nadomestki niso v isti kemični obliki kot naravni vitamini, zato ima pasje telo težave s prepoznavanjem in uporabo sintetičnih vitaminov.
Številne študije kažejo, da sintetični vitamini niso tako biološko dostopni (kar pomeni, da jih tvoj pes ne more uporabljati) kot naravni vitamini.


Vitamine delimo na :

  • vitamine, topne v maščobah (vitamini A, D, E, K).
  • vitamine, topne v vodi (vitamin C in vitamini B skupine).

Vitamini v pasji prehrani

Vitamin A

Funkcija: ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega vida, imunskem sistemu ter razvoju celic in tkiv, reprodukciji.


Vir: v hrani se nahaja v dveh glavnih oblikah, in sicer kot retinol (oblika vitamina A, ki se absorbira, ko jemo živila živalskega izvora) in karoteni, ki jih užijemo z živili rastlinskega izvora. Glavni vir vitamina A je ribje olje.
Psi lahko pretvorijo karotene v vitamin A, vendar se več kot 50 % vitamina A uniči s predelavo hrane pri visokih temperaturah (ekstrudiranje).


Pomanjkanje: okvara rasti, reproduktivna odpoved, dermatoza.


Predoziranje: hipertenzija in skeletna anomalija.


Toksičnost: redka.

Vitamin D

Funkcija: v obliki vitamina D2 in D3 - "sončni vitamin". Vitamin je zadolžen za absorpcijo kalcija, s čimer posredno uravnava rast skeletnega sistema, ima pa tudi imunska funkcijo.


Vir: v živilih rastlinskega izvora se vitamin D nahaja v obliki ergocalciferola (vitamin D2), medtem ko ga v živilih živalskega izvora najdemo kot holekalciferol (vitamin D3).
Pri ljudeh se vitamin D3 v zadostni meri biosintetizira v koži, če je ta izpostavljena sončni svetlobi. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo pokrijemo že z zmerno, 15-minutno izpostavljenostjo soncu.
Čeprav tudi psi pretvorijo nekaj sončne svetlobe v vitamin D, za razliko od ljudi pri tem niso zelo učinkoviti.
Večina pasjega vitamina D bi morala izhajati iz njihove prehrane. Glavni vir je ribje olje.


Pomanjkanje: lahko privede do pojava rahitisa in osteomalacije - "mehčanje" kosti zaradi zmanjšane absorpcije kalcija v prebavnem traktu.


Predoziranje: Hiperkalciemija, resorpcija kosti, kalcifikacija mehkih tkiv.


Toksičnost: redka.

Vitamin E

Funkcija: ima vlogo antioksidanta, je bistvenega pomena tudi za delovanje celic in presnovo maščob.


Vir: rastlinska olja, oreščki, pšenični kalčki.


Pomanjkanje: reproduktivna odpoved.


Predoziranje: lahko poveča potrebe po vitaminu A in D.


Toksičnost: redka.

Vitamin K

Funkcija: je življenjsko pomemben za tvorbo različnih proteinov v telesu in udeležen pri sintezi različnih faktorjev strjevanja krvi v jetrih – brez vitamina K1 je nagnjenost h krvavitvam izjemno povečana.
Poleg tega ima odločilno vlogo pri izgradnji kosti in zob ter pri ohranjanju njihovega zdravja, saj je potreben tako pri tvorbi beljakovin v kosteh kot tudi v presnovi kalcija.


Vir: vitamin K1 tvorijo rastline in se pojavlja zlasti v zeleni zelenjavi. Vitamin K1 je celo v visokih odmerkih neškodljiv.
Vitamin K2 tvorijo bakterije v črevesju, pri čemer ga bolni psi pogosto ne morejo proizvajati sami.
Vitamin K3 sam nima učinka vitamina, temveč predstavlja umetno proizvedeno, vodotopno obliko vitamina K, ki se šele v organizmu pretvarja v aktivno obliko.


Pomanjkanje: Pomanjkanje je pri maščobno-topnem vitaminu relativno hitro doseženo, saj zmogljivosti skladiščenja niso prav velike. To nastopi na primer pri želodčno-črevesnih obolenjih ali slabostih (npr. pri dajanju antibiotikov), pri poškodbah jeter in motnjah v strjevanju krvi, celjenju ran in mineralizaciji kosti.
Pri psu lahko pride do motenj v presnovnih procesih in do poškodb notranjih organov, če telo zaradi pomanjkanja vitamina K1 ne more več tvoriti pomembnih proteinov. To tudi oslabi imunski sistem.


Predoziranje: ni možno.


Toksičnost: sintetičnemu vitaminu K3 pripisujejo neželene učinke – na področju živil in tudi v humani medicini, zato njegova uporaba npr. v Nemčiji ni več dovoljena.

Vitamin C

Funkcija: je pomemben antioksidant. Odstrani potencialno škodljive proste radikale v telesu in lahko pomaga zmanjšati vnetja, pomemben pri razvoju skeleta pri odraščajočih psih.


Vir: za razliko od ljudi, lahko psi vitamin C dejansko sami sintetizirajo v jetrih.


Pomanjkanje: ga ni.


Predoziranje: ni možno.


Toksičnost: je ni.

Vitamin B - B-kompleks

Funkcija:

  1. Vitamin B1(tiamin) je bistvenega pomena za delovanje živčnega sistema in izkoriščanje energije.
  2. Vitamin B2 (riboflavin) je ključnega pomena za presnovne procese, kot je biosinteza.
  3. Vitamin B6 je potreben pri proizvajanju rdečih krvnih celic in presnovo beljakovin.
  4. Vitamin B12 (kobalamin) je pomemben za delovanje živčnega sistema, sodeluje pri tvorbi rdečih krvnih celic, zmanjša utrujenost in izčrpanost.
  5. Folna kislina igra vlogo pri tvorbi krvnih celic in celic sluznice ter pomaga razgraditi kisli homocistein, ki lahko poškoduje srce in cirkulacijo.
  6. Holin je še en vitamin B in sodeluje pri številnih kemičnih reakcijah v telesu, zelo pomemben je za živčni sistem, podpira encimski sistem jeter in pomaga pri razstrupljanju.
  7. Niacin je vitamin B-kompleksa (vitamin B3), ki ga najdemo v vseh živih celicah in je shranjen v jetrih. Niacin je pomembna sestavina različnih koencimov in je življenjsko pomemben za presnovo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.
  8. Pantotenska kislina je v vodi topen vitamin B-kompleksa (Vitamin B5). Pantotenska kislina ima posredno vlogo v presnovnih procesih in sodeluje pri gradnji in razgradnji ogljikovih hidratov, maščob in aminokislin.
  9. Biotin, imenovan tudi vitamin B7, je v vodi topen vitamin B-kompleksa. Biotin igra pomembno vlogo pri presnovi in je pomemben za regeneracijo genske funkcije (delitev celic), za zdravo kožo in dlako. Ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega vida, imunskem sistemu in razvoju celic in tkiv, reprodukciji.


Vir: kvas, riževi otrobi, jetra, stročnice, ribe, meso notranjih organov, rumenjak, pšenični kalčki.


Pomanjkanje:

  1. Vitamin B1 - anemija, utrujenost in šibka mišičnost.
  2. Vitamin B2 - motnje v rasti, vnetja sluznice, okvara vida in nevrološke motnje.
  3. Vitamin B6 - utrujenost, anemija in odpoved živčnega sistema.
  4. Vitamin B12 -  perniciozna anemija (slabokrvnost), poškodbe živčnega sistema, demenca.
  5. Folna kislina - anemija in levkopenija.
  6. Holin - nevrološka disfunkcija, zamaščena jetra.
  7. Niacin - kožne spremembe, driska in vnetje ust ter prebavil.
  8. Pantotenska kislina - izguba telesne teže.
  9. Biotin - dermatitis.


Predoziranje: holin povzroča drisko.


Toksičnost: toksičnost je redka.

Kviz - vitamini v pasjem življenju

Zaključek


Pravilno pripravljena hrana za pse že vsebuje potrebno količino vitaminov, zato prehranska dopolnila običajno niso potrebna. Če hrano za svojega psa pripravljaš sam, se izogibaj sintetičnim vitaminom, saj jih živalski organizem ne more kvalitetno uporabiti.

Naravna Hrana za Pse PLATINUM vsebuje vse potrebne vitamine za zdravo rast in aktivno življenje tvojega psa.

Z dodajanjem hladno stiskanih olj, zelišč in vitaminov pri sobni temperaturi ostanejo vse sestavine v svoji naravni strukturi in s tem ohranjajo življenjsko pomembne sestavine – in tvoj pes jih lahko optimalni izkoristi.

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>