Tek s psom: vse kar moraš vedeti

0 KOMENTARJEV

Bi rad s seboj na tek vzel svojega štirinožnega prijatelja? Ali pa sta s psom že začela pripravljati svojo postavo za poletje? Kakorkoli že, o teku s psom se velikokrat pojavi kar nekaj vprašanj in pomislekov, kot so:

  1. Kdaj lahko začnem teči s pasjim mladičem?
  2. Kako naj stopnjujem tempo, da bo odgovarjal mojemu psu?
  3. Ali je moja pasma primerna za tek? 
  4. Kako vremenske razmere vplivajo na tek s psom?

Zato sem v tem članku raziskal, kaj moraš upoštevati, preden se podaš na tek s svojim psom, in kako narediti tek za tvojega psa kar se da varen in zabaven.

Kaj moraš vedeti, preden se odločiš za tek s psom

Tek s psom. Ali je moj pes primeren za tek?

Ali je moj pes primeren za tek?

Preden začneš s pripravami na tek, se prepričaj, ali je tvoj pes sploh primeren za tek na dolge razdalje. Čeprav deluje, da so psi rojeni tekači, obstaja bistvena razlika med pasjim tekom v času igre in strukturiranim dolgoročnim tekom ob lastniku. Ko pes teče med igro, je tek omejen na intervale in povsem neenakomeren. Ko pa psa vzameš s seboj na tek, mora preteči dolgo razdaljo z enakomernim tempom.


Zato se pred tekom najprej prepričaj o fizičnih sposobnostih svojega psa. Pri tem upoštevaj predvsem pasjo starost in morebitne zdravstvene težave. Ni priporočljivo, da se na tek podaš s premladim ali prestarim psom, ker imata obe starostni skupini svoje omejitve. Tek za mladiče ni varen, saj njihove kosti v tej fazi še rastejo. Če bodo kosti in sklepi tvojega mladiča preveč obremenjeni, se koosti ne bodo pravilno razvile, kar lahko povzroči težave z nogami in poveča tveganje za displazijo kolkov ali komolcev. Pri večini pasem velja, da je priporočljivo počakati vsaj do starosti leta in pol. Če nisi prepričan, ali so se kosti tvojega mladička že popolnoma razvile, se posvetuj s svojim veterinarjem. Tudi starejši psi, ki trpijo za boleznimi, kot so artritis sklepov ali displezija kolkov ali komolcev, niso primerni za tek.

Predno se odločiš za tek s psom, se posvetuj s svojim veterinarjem, ki bo najbolje ocenil zdravstveno stanje tvojega psa. 

Tukaj je nekaj zdravstvenih stanj, ki so lahko pokazatelj, da tvoj pes ni primeren za tekaškega partnerja:

  • Artritis. 
  • Displazija kolkov in/ali sklepov.
  • Kolaps sapnika - gre za prirojeno bolezen, ki je značilna za majhne pse, zlasti pudlje, čivave in maltežane. Psi s to boleznijo imajo deformiran sapnik, ki preprečuje zadostno kroženje zraka. 
  • Laringealna paraliza oz. paraliza grla - gre za stanje, kjer psi med dihanjem grla ne morejo povsem odpreti, kar jim otežuje vdihavanje zraka. 
  • Ramenska osteohondroza - je bolezen, ki prizadene hrustanec na glavici nadlaktnice, kar povzroči močne bolečine in kronično vnetje ramenskega sklepa. Najpogosteje prizadete pasme so labradorec, veliki švicarski planinski pes, novofundlandec, nemška doga in zlati prinašalec.  
  • Prekomerna telesna teža in debelost

Katere pasme so primerne za tek?

Psi imajo različne telesne strukture in karakterje, zato niso vsi primerni za vse športe. Za tek so manj primerne pasme s kratkimi nogami in daljšimi hrbti, saj bodo težko vzdrževali tempo, prav tako si lahko hitreje poškodujejo hrbtenico in sklepe, ter brahicefalične (s potlačenim gobčkom) pasme psov, kot so mopsi, bostonski terierji ali buldogi. Nasprotno pa so za tek na dolge razdalje primernejše pasme, ki imajo dolge noge in krajši hrbet. Med pasme, ki predstavljajo ustrezne tekaške sopotnike, spadajo:

  • Avstralski ovčar 
  • Borderski ovčar
  • Zlati prinašalec
  • Labradorec
  • DalmatinecWeimarski ptičar
  • Angleški seter
  • Jack Russell Terrier

8 koristnih nasvetov za tek s psom

1. Najprej priprava!

Tako kot ljudje, se morajo tudi psi ustrezno pripraviti na daljši tek. S psom najprej začnita počasi in nato postopoma stopnjujta čas teka. V prvem letu je priporočljivo, da psa samo navajaš hoditi in umirjeno teči ob tvoji strani.

Psa lahko na tek sprva navajaš med sprehodom, tako da poleg hoje občasno skupaj, drug ob drugem, pretečeta 50 - 100 metrov. Namen tega treninga je, da psa naučiš umirjeno teči ob svoji strani. Ko pes neha vleči za povodec in začne teči zraven tebe, ga ne pozabi nagraditi s priboljškom. Nato lahko začneš postopoma povečevati tekaško razdaljo in psa navajati na daljši tek v enakem tempu. Ne pozabi na sprotno nagrajevanje, saj bo na ta način pes tek povezal z nagrado in se ga vedno razveselil.


Da bo tek s psom zate prijeten, za vajine mimoidoče pa nemoteč, je potrebno kar nekaj priprave. Psa je potrebno naučiti, da bo med tekom ostal miren in osredotočen samo nate, ne pa na dogajanje v okolici. Da bo tek sproščen, mora biti tvoj pes dobro socializiran in slediti tvojim ukazom. Zelo verjetno bosta namreč med tekom srečala druge pse, zato moraš psa že predhodno navaditi (socializirati) na neposredno bližino drugih psov in ljudi.

V vsakem primeru pa je priporočljivo, da za začetek skupen tek najprej vadita v mirnem, odmaknjenem kraju, kjer se bo pes navadil na povodec, naučil mirno teči zraven tebe, upoštevati tvoje ukaze in se spopadati z distrakcijami, kot so drugi psi, otroci, kolesarji itd. Šele nato se premaknita v bolj dinamično okolje.

2. Preveri zunanjo temperaturo 

Na tek v nizkih temperaturah?

Tek s psom je varen, če se zunanja temperatura giblje med -10°C in +15°C. Pozimi se izogibaj teku po zaledenelih potek in površinah, ki so bile posoljene. Sol lahko resno poškoduje in izsuši pasje blazinice, zato jih pred tekom obvezno zaščiti z zdravilnim balzamom SkinCare. Prav tako je priporočljivo, da pozimi psu med tekom nadeneš pasje čevlje. 

Pomembno: Tudi pozimi se lahko psi med aktivnostjo dehidrirajo! Tek po ledu je za psa zelo nevaren, ker se lahko resno poškoduje. 

Na tek v visokih temperaturah?

V poletnih mesecih moraš biti pri teku s psom še posebej pazljiv, saj se psi zaradi debelega kožuha veliko hitreje pregrejejo kot ljudje. Zato se moraš izogibati teku v opoldanski vročini in se na pot raje podati zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Pri tem moraš upoštevati tudi pasje tečke in se izogibati vročemu pesku in asfaltu, ki lahko opečeta pasje blazinice. Ali so tla za tvojega psa prevroča lahko preveriš tako, da nanje položiš roko za 10 sekund. Če je površina prevroča za tvojo roko, je tudi za pasje blazinice. 

Pomembno: Upoštevaj, da je poleti je tvoj pes še posebej izpostavljen dehidraciji in vročinskemu udaru!

3. Izbrana pot naj bo tačkam prijazna

Tek s psom po gozdni poti.

Tek po makedamu, gozdnih poteh ali travi, bo za pasje blazinice in sklepe veliko ugodnejši kot tek po trdem in grobem asfaltu.


Po teku vedno preveri stanje pasjih blazinic. Če opaziš, da ima pes na blazinicah odrgnine, mehurje ali krvaveče rane, pasje blazinice namaži z zdravilnim balzamom SkinCare in pred naslednjo aktivnostjo počakaj, da se dobro zacelijo. 

Da bo tek kar se da ugoden, moraš poskrbeti tudi za pasje nohte. Nohti morajo biti dovolj kratki, da se ne dotikajo tal, ko pes stoji, saj daljši nohti med tekom povzročajo nelagodje in bolečino. 

4. Ali bolj aktiven pes potrebuje več hrane?

Če s psom tečeta dva do trikrat na teden in pes dobiva visokokakovostno hrano, ki vsebuje visok delež lahko prebavljivih beljakovin, mu dnevne količine hrane ni potrebno prilagajati. Pomembno je, da psa dobro opazuješ - če opaziš, da se mu je zelo povečal apetit ali pa izgublja na teži, mu lahko dnevno količino hrane nekoliko povečaš. 


Bistvenega pomena pa je predvsem dovolj vode pred, med in po teku. Zato s seboj na tek vezmi steklenico vode in zložljivo posodico ter psu tudi med tekom ponudi nekaj požirkov. Več o pomembnosti vode za tvojega psa, najdeš v članku Voda, nepomembnejše hranilo v pasji prehrani.

5. Tudi pes ima lahko bolečine v mišicah

Tudi psi lahko po fizičnem naporu občutijo bolečine v mišicah. Da psa po teku bolijo mišice, bodo pokazale težave pri vstajanju in okorelo (ne tako gibčno in živahno) gibanje. Običajno se bolečine v mišicah razvijejo v roku dveh dni od fizičnega napora. 


Če opaziš, da ima tvoj pes bolečine v mišicah, si vzemita daljši odmor. Nikakor si ne želiš psa peljati na tek, med tem ko ga mučijo bolečine v mišicah. S tem bo pes tek povezal z bolečino in se ga bo v prihodnje branil. Bolečinam v mišicah se lahko izogneš tako, da psa postopoma navajaš na tek in fizični napor (hitrost tempa, dolžina razdalje) postopoma zvišuješ.


Za regeneracijo mišic po vadbi je tako kot pri ljudeh bistvena pravilna prehrana. Zato mora biti tudi pasja prehrana bogata z mesnimi beljakovinami, ki bodo ustrezno nahranile mišice in jim omogočile, da zrastejo (povečanje mišične mase).

6. Kdaj veš, da se je pes utrudil?

Tek s psom in počitek med tekom.

Če opaziš katerega od naslednjih znakov izčrpanosti, si s psom med tekom vzemita daljši odmor:

  • pes se ustavi in noče teči naprej; 
  • pes težko diha in sopiha;
  • pes se prekomerno slini ali ima temno rdeč jezik;
  • pes ima ustnice potegnjene močno nazaj.

Vsekakor je priporočljivo, da psu tekom teka nameniš nekaj kratkih odmorov, da se lahko spočije, zadiha in spije malo vode.  

7. Ustrezna izbira tekaške opreme

  • Oprsnica: je za tek s psom nujna! Ovratnice bodo med tekom povzročile nepotreben in nevaren pritisk na pasji sapnik, zato bo njegovo (že tako oteženo) dihanje še težje. Oprsnica bo pritisk vlečenja enakomerno razporedila po prsnem košu, kar je za tvojega psa veliko bolj udobno.  
  • Povodec: med tekom uporabljaj 3 do 6 metrski povodec in ne daljšega. Cilj je, da pes med tekom ostane ob tvoji strani in ne, da prosto teče pred tabo ali zahaja med mimoidoče. Pri tekačih s psi so priljubljeni tudi prostoročni povodci, ki se s trakom zapnejo okoli tekačevega pasu.
  • Priboljški: da boš lahko psa med tekom nagradil za dobro opravljeno delo in ga motiviral za nadaljevanje, so ti v pomoč slastni pasji priboljški. Pri tem ti je v veliko pomoč tudi torbica za priboljške, ki jo lahko enostavno zapneš za pas ali na povodec. 
  • Steklenica z vodo: psi se ne ohlajajo skozi potenje, kot ljudje, ampak skozi sopenje. Zato bodo med napornejšimi aktivnostmi postali zelo žejni in lahko dehidrirajo! Zato je zelo pomembno, da s seboj na tek vzameš steklenico vode in zložljivo posodo in psu med tekom občasno ponudiš nekaj požirkov. 

Pomembno: Psi, ki med fizičnim naporom nimajo dostopa do vode in rednih odmorov, so izpostavljeni večjemu tveganju za dehidracijo in toplotni udar! Upoštevaj, da se dehidracija med vadbo lahko zgodi v katerem koli vremenu (v hladnejših ali toplejših dneh). 

  • Oprema za vidljivost: Če se boš s psom na tek podal v času slabe vidljivosti (v primeru megle, zgodaj zjutraj ali pozno zvečer), moraš poskrbeti za dobro vidljivost sebe in svojega psa. V pomoč ti je lahko LED pasja ovratnica ali povodec, ki bodo ostalim udeležencem v prometu pomagala videti tvojega psa na daljavo. 
  • GPS sledilnik: deluje kot športna ura, ki spremlja in beleži pasjo aktivnost. Na ta način boš točno vedel, koliko je tvoj pes pretekel, poleg tega pa boš vedno vedel kje se nahaja.  

8. Pes naj se pred tekom ogreje, po teku pa ohladi

Predno povečaš hitrost teka, se prepričaj, da sta se s psom dobro ogrela. Zato pred tekom s psom vsaj nekaj minut namenita hoji ali počasnemu, lahkotnemu teku. To je lahko odlična priložnost, da si tvoj pes vzame čas za spoznavanje vonjav in opravljanje potreb - kar pomeni manj odmorov med tekom.

Ogrevanje mišic bo tebe in tvojega psa zaščitilo pred poškodbami in kasnejšimi bolečinah v mišicah.


Zaključek


Tek je odlična fizična in mentalna vadba za tvojega psa. A predno se s svojim psom podaš na tekaško stezo, se moraš najprej dobro prepričati o pasji fizični sposobnosti in upoštevati zgornje nasvete za kar se da zabavno in varno aktivnost.

Visokokakovostne beljakovine iz svežega mesa, ki so glavni sestavni del suhe in mokre hrane PLATINUM,
lahko pes optimalno absorbira in izkoristi.

Za optimalno regeneracijo po treningu

Preveri naše izdelke

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>