Surova hrana za pse

0 KOMENTARJEV

Hranjenje s surovo hrano za pse oziroma BARF je v zadnjih letih pridobilo na popularnosti, zato poglejmo več informacij o tej prehrani:

 • temeljna načelo BARF-a
 • katere sestavine vsebuje BARF
 • kako pripravimo surovo hrano za pse
 • prednosti in slabosti
 • PLATINUM kot dopolnitev ali alternativa

Temeljna načela BARF-a

Surova hrana za pse oz. “BARF” kratica pomeni Biologically Appropriate Raw Food oz. biološko primerna surova hrana za pse.


BARF je koncept hranjenja psa izključno s surovim mesom, kostmi in zelenjavo.
Koncept hranjenja odraža prepričanje ljudi, da je potrebno hraniti svoje štirinožce podobno, kot so se hranili njihovi predniki volkovi.

Obstajajo različne teorije hranjenja kot je recimo plenski model, ki zagovarja 80% mesa (mišično meso), 10% mesnih kosti in 10% organov.

Sestavine v surovi hrani za pse

Sestavine v BARF prehrani niso termično obdelane in vsebujejo:

 • meso mišic,
 • hrustanec in kosti,
 • sveže maščobe,
 • notranji organi,
 • jajca in surova zelenjava.

Poleg zgoraj navedenih sestavin je potrebno hrani dodati še vitamine in minerale in tudi nekatere nebistvene, vendar kljub temu smiselne dodatke, kot so recimo zelišča ali dodatke za sklepe.

Priprava surove hrane za pse

barf priprava

Ločino dve glavne oblike surove prehrane: komercialno in doma pripravljeno hrano. Komercialna surova hrana za pse je lahko sveža ali zamrznjena.


Običajen obrok vsebuje približno 70% mesa in kosti (mesni delež vsaj 50%) in 30% zelenjave in sadja. Nekateri dodajajo v prehrano tudi žitarice (pred-pripravljene), nekateri se žitaric izogibajo. 

Pomembno je, da pes poleg mesnega deleža dobi pes tudi prepotrebne vlaknine, vitamine in minerale. Torej, da prehrana dolgoročno ustreza vsem pasjim zahtevam.


Prednost doma priprave hrane je, da se lahko izognete živilom, na katere je vaš pes alergičen. Hrano torej pripravite tako, da ustreza vsem prehrambnim zahtevam tvojega psa.

Prednosti in slabosti

barf surova hrana

Ko kupuješ že pripravljene obroke, se vedno pozanimaj, kakšne sestavine vsebuje in kakšen je delež mesa. Izdelki naj ne vsebujejo stranskih živalskih proizvodov.

Prav tako se je pomembno pozanimati o prebavljivosti in kalorični vrednosti obroka, sej je od tega zelo odvisen strošek prehrane po BARF metodi.

Prednosti

 • Točno veš kaj je v hrani - sestavo hrane lahko prilagodiš potrebam tvojega psa v primeru intolerance, alergij in podobnih zdravstvenih problemov.
 • Možnost prilagajanja - lahko povečaš različna makrohranila in s tem pripraviš psa na določeno športno udejstvovanje, zimo ... ipd.
 • Vpliv na zdravje - surova hrana naj bi pozitivno vplivala na dlako, zmanjševala zobne obloge, vpliva na manjše odvajanje blata, ... ipd.
 • Teža- lažje uravnavanje in nadzor teže psa.

Slabosti

 • Cena - če želiš zadovoljiti vse prehranske potrebe psa, moraš kupiti kvalitetne sestavine, ki pa niso ravno poceni. Tudi komercialna surova hrana, če primerjaš njeno kalorično vrednost in potrebe tvojega psa, je dražja v primerjavi z ostalo pasjo hrano.
 • Tveganje za okužbo - Nizozemska študija (eterinary Record 2017; November: doi: 10.1136/vr.104535) epidemiologov z oddelka za veterinarsko javno zdravje v Utrechtu je testirala 35 komercialnih surovih hran za pse. Rezultati: Escherichia coli ( E.coli ) je bila najden v 30 izdelkih (86%), 28 živil je vsebovalo sev mikroba, odpornega na antibiotike, 8 pa je bilo onesnaženih s sevom, ki pri ljudeh povzroča resne bolezni. Listerija- bakterija, ki se lahko prenašajo iz živali na ljudi in pri ljudeh povzročajo splave in okvare možganov, je bile ugotovljena pri 43% vzorcev, salmonela je bila najdena v 20% živil. Več izdelkov je bilo kontaminiranih tudi s paraziti. Poudariti je potrebno, da zamrzovanje omenjenih mikroorganizmov ne uniči. Če sam pripravljaš surovo hrano za pse, lahko te informacije vzameš kot opozorilo, pri nakupu komercialne surove prehrane pa je dobro poznati metode za nadzor bakterijske kontaminacije posameznega proizvajalca.
 • Prehransko neravnovesje - pravilen vnos kalcija in fosforja je zelo zahteven, posebej če hrano pripravljaš sam. Če hranilne snovi niso v pravilnem razmerju, zlahka narediš psu več škode kot pa koristi.
 • Časovno potratno - če nimaš časa, da bi postal "pasji nutricionist s skrajšanim delovnim časom", potem priprava surove hrane za tebe ni primerna. 
 • Velik prostor za zamrzovanje - verjetno ne boš vsak dan kupoval mesa v mesnici, zato potrebuješ večji prostor za zamrzovanje hrane.

PLATINUM kot dopolnitev ali alternativa

Torej, če razmišljaš o “BARF” prehrani tvojega psa, vendar nisi naklonjen dodatnim stroškom (lastna nabava in priprava, skladiščenje, svežina sestavin, dodajanje prepotrebnih dodatkov, …), ti priporočam Naravno Hrano za Pse PLATINUM!

Veliko “BARF-istov” ceni naš izdelek kot optimalno alternativo za primer dopusta, potovanj in drugih situacij, kjer je težko ali nemogoče dobiti ustrezno sveže meso in zelenjavo.

Nekateri pa enostavno dodajo PLATINUM k svojimi “BARF” sestavinam za še boljši okus.

Zaključek


Prehod na surovo hrana je morda vredno poskusiti, posebej če ima tvoj pes določene zdravstvene težave. Seveda to za sabo povleče dodatne stroške v obliki financ, časa in določenih nevarnosti.
Konec koncev si vsi želimo, kar je najboljše za naše pse. Zato je dobro vložiti nekaj dodatnega časa in truda da raziščeš, kaj določena pasja prehrana ponuja in česar ne.

Pri PLATINUM vemo, da pes izvira iz volka in zato pri pripravi naše hrane ne sklepamo nobenih kompromisov!

Uporabljamo izredno velik delež svežega mesa in skupaj z ostalimi naravnimi sestavinami poskrbimo za uravnoteženo prehrano tvojega psa.

za zdravega in veselega psa!

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>