Rast in razvoj pasjega mladiča

0 KOMENTARJEV

Rast pasjega mladička se dogaja z ekspresno hitrostjo. Mali nerodni štirinožec, ki je bil nekdaj velik za prgišče, bo odraščal v velikih korakih.


Kako poteka rast tvojega mladička si poglej v tem prispevku:

  • trajanje in hitrost rasti pasjega mladiča
  • razvojne faze pasjega mladička

Rast pasjega mladiča

Medtem ko psi malih pasem že pri osmih mesecih odrastejo, rastejo srednje veliki psi do enega leta. Pripadniki velikih pasem rastejo do leta in pol, predstavniki zelo velikih pasem psov pa do približno dveh let, ko dosežejo svojo dokončno velikost.

Jazbečar tehta ob svojem prvem rojstnem dnevu 25-krat toliko kot ob svojem rojstvu. V nasprotju s tem se teža doge v enakem časovnem obdobju postoteri.

krivulja rasti pasjega mladiča

krivulja rasti

Vaš pes v prvih mesecih hitro pridobiva na mišični masi, ki pa jo nosi še zelo mehko ogrodje kosti.

Da bi preprečili trajne poškodbe, morate svojega psa v prvih mesecih čuvati in se izogibati zlasti hoji po stopnicah, teku ob kolesu ali predolgim sprehodom.


Da se bo lahko vaš mladič razvil v zdravega odraslega psa, je poglavitnega pomena zlasti uravnotežena in zdrava prehrana.


Poleg kakovosti in sestave same hrane ima pomembno vlogo pri rasti tudi količina hrane in vnos energije. Če mladič zaužije več kalorij kot jih potrebuje, se ta presežna energija usmeri v rast.

To zlasti velja za mladiče velikih pasem, saj so slednji le redko debeli.
To lastniku psa otežuje, da bi realno ocenil prehransko stanje in potrebno količino hrane. 


Za zdrav razvoj okostja in sklepov je pomembno, da pes ne raste prehitro. Zato je smiselno, da razvoj teže preverimo na podlagi krivulje rasti.

Na podlagi te krivulje lahko ugotovimo, koliko naj bi pes ob določeni starosti tehtal.

opozorilo

Zelo pomembno je, da nadzorujte obroke in preprečite povečanje telesne teže, posebej pri velikih pasmah psov. Prekomerno hranjenje pripomore k prehitri rasti, ki ima za posledico težave z okostjem.

Razvojne faze pasjega mladička

Po rojstvu gre mladič skozi več razvojnih faz:

Neonatalna faza: od 1. do 2. tedna

V prvih dveh tednih po rojstvu so oči in zunanji sluhovodi še zaprti, voh pa je že dobro razvit. S tem in s sočasnim iskanjem izvira toplote najde mladič pot do seskov, napolnjenih z mlekom. Telesne temperature še ne more samostojno uravnavati.
Psiček skoraj ves dan spi ali sesa mleko.

Prehodna faza: 3. teden

Oči in sluhovodi se odprejo in mladič lahko zdaj vidi in sliši. Začne postajati bolj okreten in se bolj zaveda svoje okolice, zlasti svojih bratcev in sestric v leglu.
Pokažejo se prvi zobki.

Faza vtisnenja: od 4. do 7. tedna

Mladiček začne bolje spoznavati svojo okolico. Sposoben je dojemati okoljske dražljaje in postaja vedno bolj radoveden. Do določene mere se pojavljajo razlike v temperamentu.
Pomemben je stik z bratci in s sestricami v leglu kot tudi stik s človekom.

Faza socializacije: od 8. do 12. tedna

To je zelo pomembna faza v razvoju psa. V tem obdobju lahko trajno vplivamo na vedenje psa v prihodnosti. Spoznati mora čim več stvari, vendar z vtisi in dražljaji ne smemo pretiravati.
Cilj je pes, ki bo lahko tudi v zanj novih situacijah deloval suvereno in samozavestno.             Je pomembna osnova za harmonično sožitje človeka in živali!

Faza rangiranja in razvrščanja v krdelu: od 3. do 6. meseca

Pes išče svoj položaj v odnosu do svojih socialnih partnerjev.
V tej fazi je pomembno, da mladič spozna svoje meje.
Prejeti mora jasna in zanj razumljiva pravila.

Pubertetna faza: od 7. do 12. meseca

Praviloma samec v tej starosti prvič dvigne nogo in samica doživi svojo prvo gonitev. To pogosto spremlja »faza kljubovanja«, v kateri pes pozabi stvari, ki se jih je naučil in preizkuša svoje meje.
Pomembno je, da še naprej delamo s psom dosledno, a ljubeznivo.

Faza zorenja: od 12. do 30. meseca

V zadnji fazi mladi pes dokončno odraste. Pomembno je, da neprekinjeno vadimo z njim. Psa je treba – tako telesno kot tudi duševno – spodbujati, z učenjem ne prenehamo. Skupna aktivnost spodbuja vez in zaupanje med psom in vodnikom!

Razvoj pasjega mladiča


Od tretjega do sedmega meseca je glavno obdobje rasti vašega mladička. Presenečeni boste nad tem, kako hitro raste vaš mladiček. Mali nerodni štirinožec, ki je bil nekdaj velik za prgišče, bo odraščal v velikih korakih.

Ponudi mladičku naravno in uravnoteženo prehrano, ki bo temelj za njegovo zdravo in veselo pasje življenje.

PLATINUM Puppy Paket

NAJBOLJŠE ZA MLADIČKA!

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>