Vse o psih

Pozor! Moj kuža ima bolhe.

od PLATINUM Slovenija

Bolhe so zunanji zajedavci in se hranijo s krvjo svojih gostiteljev (psov in mačk). Hišne ljubljenčke najbolj ogrožata pasja bolha »Ctenocephalides canis«, ki je nekoliko večja od mačje bolhe »Ctenocephalides felis«, a nobena od teh bolh ne izbira točno določenega gostitelja, saj se vse vrste bolh zajedajo pri vseh sesalcih in ptičih. Če nimajo hrane lahko gredo tudi na človeka.

More...

Kako izgledajo bolhe?

Bolhe so žuželke rdeče, rjave ali črne barve brez kril. Zadnje noge imajo prilagojene za skakanje kar jim omogoča skok v daljino za kar 33 centimetrov. Velike so nekaj milimetrov, torej jih lahko vidimo s prostim očesom

Razmnoževanje in razvoj bolh

Ko odrasla bolha najde gostitelja (psa ali mačko) se nemudoma prične hraniti in v roku 2 dni pariti.
Samica na gostitelju izleže do 50 jajčec dnevno, ki so tako majhna, da jih je nemogoče videti s prostim očesom. Jajčeca so bela in okrogla zato se lahko zlahka skotalijo na tla in ostanejo v razpokah tal, na preprogi in na ljubljenčkovem ležišču, torej povsod kjer se je hišni ljubljenček gibal.
Iz jajčeca se nato pri ustreznih pogojih v nekaj dneh razvije ličinka, ki je slepa in občutljiva na svetlobo.

Ličinka se hrani z odmrlo kožo, mrtvimi insekti, iztrebki in rastlinskimi snovmi. Iz ličinke se razvije buba, ki se je zelo težko znebimo, saj je odporna na izsušitev, vlago in toploto.
Bube lahko mirujejo več mesecev in se razvijejo v odraslo bolho šele ko nastopijo ustrezni pogoji, oziroma, ko začutijo da se v bližini nahaja primeren gostitelj. 

pasje bolhe

Odrasla bolha mora nato čim prej najti gostitelja in se začeti hraniti v roku 1 tedna, sicer ne preživi.
Pomembno pa je vedeti, da se na hišnem ljubljenčku nahaja samo 5% populacije bolh, večina jih je v fazi jajčec, ličink in bub ter so razpršene po celem stanovanju, zato moramo ukrepati takoj.

Kje psi dobijo bolhe?

Pes se praska

Psi bolhe navadno dobijo v naravi, na sprehodu ali pa celo na domačem dvorišču.
Veliki prenašalci bolh so veverice, miši ter ostali glodavci in mačke.

Paziti moramo, da se naš pes ne druži s potepuškimi živalmi, ki so potencialni prenašalci bolh ter da zunaj, oziroma na dvorišču ne puščamo ostankov hrane in vode, saj lahko to privabi tuje živali.
Nedvomno dober ukrep za preprečitev tveganja z bolhami je, da v okolici bivalnega prostora posadimo rastline, ki odvračajo bolhe, kot so: meta, mačja meta, kamilica, rožmarin, sivka in limonska trava.

Kako omilimo tveganje?

Poleg tega, da posadimo različne rastline, ki odvračajo bolhe, lahko tveganje zmanjšamo tudi z raznimi razpršili, ki jih pošpricamo po psu in okolici ali s posebnimi ovratnicami, ki odvračajo bolhe.
Zelo pomembno je tudi da stanovanje večkrat na teden posesamo pri čemer moramo biti še posebej pozorni na razpoke, robove in kote. Pomembno je tudi, da redno peremo pasja ležišča.

A kljub mnogim preventivnim ukrepom so bolhe trdovratni zajedavci, ki se jih težko znebimo.
Pomembno je da svojega psa redno pregledujemo in s prsti razpiramo dlako, da bi lahko opazili bolhe.

Velikokrat bolh na pasji dlaki ne moremo opaziti, saj hitro odskočijo, zato je dobro da smo pozorni na bolšje iztrebke, ki jih vidimo kot majhne črne pikice.
Še posebej moramo biti pozorni pri območju vratu, pod pazduho in na trebuhu, saj je tam dlaka bolj redka in bomo iztrebke lažje opazili.
Podrobno pregledovanje je še posebej priporočljivo med sezono bolh, ki je v toplejših mesecih, torej od pomladi do zgodnje jeseni.

Ukrepati je potrebno takoj!

Kuža se grize

Če na psu opazimo bolhe moramo ukrepati takoj, saj so bolhe veliki prenašalec bakterij, mikroorganizmov in tudi trakulj, ki povzročajo različne bolezni.
Bolha s svojo prisotnostjo med pasjimi dlakami povzroča neugodje in nervozo, ko pa ugrizne v kožo in pride njena kislina v stik s krvjo, psa začne močno srbeti.

Zelo je nevarno, če ima pes kakšno alergijsko reakcijo na bolhino kislino, saj lahko to povzroči burno reakcijo in psa začne močno srbeti po celem telesu.
Na mestu ugriza lahko nastane tudi izpuščaj, zaradi česar se začne pes močno praskati kar vodi do izpadanja dlake, poškodbe kože in vnetja, kar povzroči večje tveganje za bakterijsko okužbo.

Na vas je, da zaščitite svojega psa proti bolham!

Pomembno je da psa, ki ima bolhe nemudoma odpeljemo k veterinarju, ki nam bo svetoval najboljše možne rešitve za preprečitev le teh.
Metode zdravljenja se namreč razlikujejo glede na starost in velikost psa.

Različne možnosti zdravljenja so ovratnice proti bolham, razpršila, posipi, zdravila z oralno aplikacijo in različni šamponi proti bolham.
Vendar je potrebno vedeti, da nekateri pripravki učinkujejo le na odrasle bolhe ne pa tudi na druge razvojne oblike.

Najbolje je, da psa najprej okopamo, saj se odrasle bolhe v vodi zadušijo in nanj nanesemo poseben šampon za zatiranje bolh. Psa posebno dobro namilimo po vratu, saj bodo bolhe hotele pobegniti na glavo. Šampon pustimo na psu nekaj minut oziroma toliko časa kot je predpisano na embalaži. Nato psa speremo z vodo in dobro prečešemo z gostim glavnikom, da iz njega odstranimo vse bolhe.

Seveda pa moramo očistiti tudi vse površine na katerih se je pes zadrževal.
Pri najvišji temperaturi operemo vse pasje igrače, odeje in preproge, s katerimi je bil pes v stiku.
Predmete, ki jih ne moremo oprati pa nepredušno zapremo v plastične vrečke in jih pustimo zaprte vsaj dva tedna.

Za ostalo pohištvo uporabimo produkte, ki ubijejo odrasle bolhe in preprečujejo drugim oblikam bolh, da bi se še naprej razvijale.
Razpršila dosežejo tudi razpoke v pohištvu, tako da smo pri odstranjevanju bolh učinkoviti.

Posebno pozornost namenimo čiščenju pasje ute in ostalih najljubših kotičkov psa zunaj stanovanja. Pri izbiri produktov se posvetujemo z veterinarjem.

So bolhe naravne tudi ljudem?

Bolhe lahko pomenijo nevarnost tudi za nas.
Pasje in mačje bolhe se hranijo s krvjo, če ne najdejo živalskega gostitelja ali pa se preveč namnožijo lahko gredo tudi na človeka ter nanj prenesejo številne bolezni.

Njihovi ugrizi so najpogostejši na področju nog oziroma gležnjev in lahko srbijo.

Obstajajo pa tudi človeške bolhe »Pullex irritans«, ki živijo tako na človeku, kot tudi na psih in mačkah.
V zgodovini so bile le te posebej nevarne saj so med ljudmi prenašale kugo, bakterije in trakuljo.
K sreči so te bolhe zelo redke in se ne nahajajo v človeški okolici, temveč večinoma v divjini.

Zanimivi prispevki za tebe:

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>