Podhladitev pri psih: vse kar moraš vedeti

0 KOMENTARJEV

Podhladitev se pri psih najpogosteje pojavi v zimskih mesecih in je posledica dolgotrajne izpostavljenosti nizkim temperaturam. 

Da bosta s psom v to zimo stopila pripravljena, sem v tem članku raziskal:

  • Kaj je pravzaprav podhladitev psa?
  • Simptomi podhladitve pri psih
  • Zdravljenje in preventiva


Kaj je podhladitev psa?

Kaj je podhladitev in kako jo diagnosticiramo?

Podhladitev ali hipotermija psa je resno zdravstveno stanje, ki ga povzroči nizka telesna temperatura. Do podhladitve pride takrat, ko pasje telo oddaja toploto hitreje, kot jo lahko nadomesti.

Da bi se v pasjem telesu ohranila toplota, se bodo žile na površini skrčile in zmanjšale pretok krvi. Kri bo tako grela le najpomembnejše organe, kot so možgani, pluča, ledvice, jetra itd. 

Kdaj govorimo o nizki telesni temperaturi psa?

Normalna telesna temperatura psa se giblje med 37,7 in 39,2  stopinj Celzija, odvisno od pasme, starosti, telesne aktivnosti psa itd. O nizki telesni temperaturi govorimo takrat, ko temperatura pade močno pod normalno telesno temperaturo (pod 35 stopinj Celzija).

Vrste podhladitve psa

Ločimo 3 vrste podhladitve pri psih: blago, zmerno in hudo. O blagi podhladitvi govorimo, ko pasja telesna temperature pade med 35 in 32 stopinj Celzija. Do zmerne podhladitve pride, ko je telesna temperatura med 32 in 28 stopinj Celzija, vse kar je pod 28 stopinj, pa velja za hudo podhladitev. V tem primeru je potrebno takoj obiskati veterinarja, saj so posledice tako močne podhladitve za pse lahko usodne!

Vzrok za nastanek podhladitve

Glavni vzrok za nastanek podhladitve pri psih je predolga izpostavljenost izjemno nizkim temperaturam. Prav tako se podhladitev pojavi pri psih, ki imajo pri nizkih temperaturah mokro dlako, se predolgo časa kopajo v mrzli vodi, so močno prestrašeni ali so doživeli nekakšen šok. 


Lahko pa se podhladitev pojavi tudi pri psih, ki imajo normalno telesno temperaturo. V teh primerih gre najpogosteje za zelo mlade ali stare pse pod anastezijo. Bolj izpostavljeni so tudi psi, ki imajo diagnosticirane bolezni hipotalamusa, kot je hipotiroidizem, saj gre v tem primeru za obolenja dela možganov, ki je odgovoren za pravilno uravnavanje in vzdrževanje telesne temperature. 

Ali so vsi psi enako ogroženi?

Podhladite se bo hitreje pojavila pri psih, ki zaradi različnih razlogov težje vzdržujejo svojo telesno temperaturo na normalni ravni (jih hitreje zebe).

V to skupino spadajo predvsem kratkodlake pasme (kot sta buldog ali hrt, ki jih tanka dlaka ne zaščiti pred mrazom), majhne pasme psov, starejši psi, mlajši psi, psi z mokro dlako in bolni psi (njihov oslabljen organizem se ne more boriti proti mrazu). 

Simptomi podhladitve pri psih

simptomipodhladitve pri psih.

Simptomi, ki kažejo na to, da je pes podhlajen in je potrebno takojšnje ukrepanje:

  • Drgetanje
  • Blede ustnice
  • Mrzla ušesa, tace in rep
  • Otrdelost mišic
  • Neodzivnost in utrujenost
  • Nizek srčni utrip
  • Težko ali plitko dihanje
  • Razširjene zenice

Če ob znakih podhladitve ustrezno ne ukrepaš, je za tvojega psa lahko usodna!

Dalj časa kot bo pes ostal brez zdravljenja, večja je verjetnost, da bo podhladitev pustila trajne posledice. Zaradi varčevanja s toploto, bo po pasjem telesu tekla manj oksidirana kri, ki lahko poškoduje ali celo uniči kožno tkivo. 

Zato je v primeru podhladitve potrebno nujno obiskati veterinarja, ki bo psa pregledal in preveri, ali je prišlo do trajnih posledic ali poškodb.

Kako diagnosticirati podhladitev pri psu?

Ali gre pri tvojem psu res za podhladitev, najlažje preveriš tako, da izmeriš njegovo telesno temperaturo. To lahko storiš s termometrom z živim srebrom ali elektronskim termometrom, ki sta namenjena psom. Merjenje telesne temperature se pri psih običajno izvede rektalno, pri čemer tvoj pes zaradi nelagodja lahko postane razdražen. 


Zaradi podhladitve bo pasje telo skušalo zadržati čim več toplote. Zato se bo zmanjšal pretok krvi v tiste dele telesa, ki niso nujni za preživetje. Znak podhladitve so tako tudi mrzla in brezbarvna (modrikasta) ušesa, tačke, rep in koža ob modih, kjer lahko nastanejo tudi ozebline. 

Zdravljenje in preventiva

Kako ukrapati v primeru podhladitve pri psih.

Kako ukrepati ob sumu na podhladitev?

Najpomembnejše je, da psu pomagaš vrniti telesno temperaturo nazaj v normalo. Kako intenzivno boš moral ogrevati svojega psa, je odvisno od tega, kako huda je podhladitev. 

Blaga podhladitev

Pri blagi podhladitvi se bo pes tresel in drgetal, njegove mišice se pa se bodo zdele otopele in počasne. V tem primeru psa takoj prestavi iz hladnega v toplo okolje, recimo v hišo. Tam ga postavi na toplo površino (na tepih, deko itd.) in celega zavij v suho odejo. Odejo lahko predhodno tudi ogreješ s fenom.

Zavitega pusti toliko časa, dokler njegove telesna temperatura ne bo več normalna oz. se bo pes prenehal tresti in se lažje premikal naokoli. 

Zmerno huda podhladitev

Da bi pri zmerni podhladitvi hitro dvignil telesno temperaturo nazaj v normalo, topla soba in odeja ne bodo dovolj. Pomagati si boš moral s pripomočki za ogrevanje, kot so termofor, fen, tople brisače, kopel ali steklenice z vročo vodo.

Pazi, da psa ne ogreješ prehitro! Ogrevanje mora biti postopno, saj lahko v nasprotnem primeru pride so opeklin ali smrtno nevarne atrijske fibrilacije. Zato ne uporabljaj prevroče vode, ampak naj bo njena temperatura nekje med 39 in 41 stopinj Celzija. 

Termofor ali steklenice s toplo vodo ovij v brisačo in položi na pasji trebuh, ledveni del in tačke. Ker se na teh delih telesa žile nahajajo tik pod površjem, se bo pasje telo hitreje ogrelo. Psu lahko za pitje ponudiš mlačno vodo ali toplo jušno osnova, ki ga bo pogrela tudi od znotraj.

Ko je pes malo bolje, ga je priporočljivo odpeljati k veterinarju, ki bo edini lahko ugotovil, ali je podhladitev pustila trajne posledice.

Huda podhladitev

V primeru hude podhladitve je potrebno psa takoj peljati k veterinarju, saj bo za hitro povrnitev telesne temperature pes potreboval notranje segrevanje. Za segrevanje psa lahko veterinar uporabi različne tehnike, kot so notranje segrevanje z intravenskimi tekočinami, klistir s toplo vodo, izpiranje želodca itd. Če bo imel pes tudi težave z dihanjem, bo najverjetneje potreboval še kisikovo masko. 

Kako zaščititi psa pred mrazom in podhladitvijo?

pasja dlaka pse pozimi ne sciti pred mrazom in vetrom
  • Suho in toplo zavetišče: Pes naj ne bo dalj časa na mrazu, če nima dostopa do suhega in toplega zavetišča. 
  •  Več krajših sprehodov: V mrzlih zimskih dneh pojdita s psom vsak dan na več krajših sprehodov namesto na enega daljšega. Dalj časa kot bo pes izpostavljen nizkim temperaturam, večja je verjetnost podhladitve. 
  • Ven pojdita takrat, ko se pokaže sonce: Na sprehod pojdita takrat, ko je najbolj toplo. Zgodaj zjutraj in pozno zvečer, so pozimi temperature že zelo nizke. Zato se na sprehod raje odpravita pozno zjutraj in v opoldanskem času, ko se temperature zvišajo.
  • Čim več gibanja: Na mrazu naj se pes veliko giblje, saj mu bo tako dalj časa toplo. Zato s seboj na sprehod vzemi žoge ali frizbi, za katerimi bo pes lahko tekel. 
  • Dodatna zaščita pred mrazom: Kratkodlake pse in manjše pasme pred mrazom zaščiti z zimskim plaščem. 
  • Pes naj ne hodi ven z mokro dlako: Pasja dlaka se zaradi snega in vlage pozimi hitro zmoči. Da pes zaradi mokre dlake ne bi začel hitreje izgubljati telesne toplote, mu moraš dlako osušiti z brisačo in se hitro odpraviti domov. Zato je priporočljivo, da v zimskih dneh s seboj na sprehod vzameš suhe brisače. Ko je pes na toplem, mu dlako dobro osuši in ga ne izpusti ven, dokler ni popolnoma suh. 
  • Poskrbi za nego in zaščito pasjih tačk: Sol, led in mraz bodo pozimi osušili in poškodovali pasje blazinice, kar lahko privede tudi do vnetij. Zato psu pred sprehodom tačke zaščiti z zdravilnim balzamom SkinCare, po sprehodu pa tačke dobro umij in ponovno namaži z balzamom, ki bo preprečil izsušitev, razpokanje in vnetja. Pasje tačke lahko še dodatno zaščitiš z uporabo pasjih čevljev. 
  • Pozimi se bolj posveti negi pasje dlake: Še posebej pri dolgodlakih psih moraš dlako vsakodnevno razčesavati, da odstraniš vozle, koščke snega in ledu. Čista in razvozlana dlaka bo psa bolj učinkovito ščitila pred vetrom, mrazom in vlago.

Še več nasvetov za nego in zaščito psa pozimi, najdeš v članku Kakšna tveganja prinaša zima za mojega psa in kako ga lahko zaščitim.

Pomembno je takojšne ukrepanje!


V zimskem času je potrebno psu nameniti še več pozornosti in nege, ker nizke temperature, vlaga in hladen veter ogrožajo njegovo zdravje in življenje!

Če poznaš znake podhladitve in psu takoj nudiš prvo pomoč, lahko preprečiš nastanek trajnih posledic ali celo smrt. Ne glede na to, ali gre za blago ali hudo podhladitev, moraš psa takoj peljati k veterinarju, ki bo določil ustrezen način zdravljenja!  

Zdravilni balzam PLATINUM SkinCare vsebuje samo naravne sestavine, ki delujejo antibakterijsko, protivnetno, spodbujajo proces celjenja ran in psu prihranijo bolečino in srbenje:

  • Hladno stiskano oljčno olje
  • Naravni čebelji vosek
  • Zeliščni izvlečki

Naravna nega in zaščita kože

platinum skin care

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>