Pes ne je

0 KOMENTARJEV

Veliko je možnih razlogov, zakaj tvoj pes ne je. V tem prispevku ti bom razložil glavnih 5 vzrokov, ki so lahko povezani z neješčnostjo pri psu.

Zakaj pes ne je?

Glavni vzroki za neješčnost pri psu: 

  • bolezen in hormonske spremembe
  • nedavno cepljenje
  • daljša potovanja in/ali neznana okolica
  • zobobol
  • neješč in izbirčen pes

Spodaj je vsak od 5 možnih vzrokov podrobneje opisan.

Bolezen in hormonske spremembe

Eden od običajnih razlogov za neješčnost so hormonske spremembe pri samicah med gonitvijo ali pri samcih, ki zaznajo njihov vonj, kot tudi pri navidezno brejih samicah.


Za zmanjšan apetit je lahko kriva bolezen, še posebej, če ima tvoj pes hkrati tudi druge simptome.
Če neješčnost sovpada z drugimi bolezenskimi znaki, kot so na primer bruhanje, driska in vročina, ter z otrdelim oz. napihnjenim trebuhom, neaktivnostjo ali zavračanjem hrane, ti priporočamo, da obiščeš veterinarja!


Zdrav pes lahko dan ali dva dobro prestane tudi brez hrane, vendar ne smeš čakati predolgo, kajti bolna žival hitreje porablja pomembne beljakovinske rezerve v telesu.


Psi lahko slabo počutje povežejo tudi s hrano in posledica bo, da se jo bodo v prihodnje izogibali. Takšno averzijo je težko ponovno odpraviti in nujno vodi v spremembo (proizvajalca, okusa) hrane.

Nedavno cepljenje

Čeprav ni veliko primerov, ki povezujejo cepljenje z neješčnostjo, obstaja veliko izjav lastnikov psov o povezavi cepljenja z neješčim psom.
Opazili so, da po cepljenju pes ne je oz. je njegov apetit dosti manjši, kot je bil pred cepljenjem.

Ponavadi te reakcije vključujejo kratko izgubo apetita, ki se po nekaj dneh vrne v normalo.

Daljša potovanja in/ali neznana okolica

Verjetno si opazil, da pri spremembah navad (kot je na primer povečanje družine ali izguba ljubljene osebe/pasjega prijatelja) in pri spremembah okolja (na dopustu ali po selitvi) velikokrat pride do krajše izgube apatita oz. neješčnosti.

Dopust je pogosto pogojen z vročino. Takrat psi raje uživajo svojo hrano v hladnejših jutranjih oz. večernih urah, zato je potrebno ustrezno prilagoditi uro hranjenja.


Prav tako se neješčnost lahko pokaže pri selitvi mladička v nov dom. Takrat je zelo pomembno, da vsaj za kratek čas mladičku ponudiš hrano, ki jo je navajen iz legla. Tako se bo lažje privadil na novo okolico.

Pri daljših potovanjih lahko pri psu pride do stresnih situacij, zato je zelo pomembno, da s seboj vzameš hrano (za cel čas potovanja) na katero je pes navajen.
Kupovanje druge hrane na potovanjih pogosto privede do neješčnosti, driske, ipd.

Zobobol

pes ne je - vnete dlesni

Eden od pogostih vzrokov za pasjo neješčnost je tudi zobobol, ki ga povzroča zobni kamen in vnetje dlesni.

Predpogoj za nastanek zobnega kamna so zobne obloge oziroma bakterijski plak, ki sestoji iz sline, delcev hrane, bakterij…
Zobni kamen sam po sebi ne privede do vnetja dlesni, saj gre pri njem le za bakterije, ki se sprimejo na "grobo" površino zoba.

Posledica le-tega pa so nato boleče in vnete dlesni ter nastanek paradontoze (parodontalna bolezen), kjer gre za vnetje v ustni votlini, ki se začne v žepku med dlesnijo in zobom, privede pa lahko celo do izgube zob.

Vnetja povzročajo bolečino, zaradi katere naš pes ne je ali pa celo preneha s prehrano.

Kaj lahko storimo za preprečitev in odstranitev zobnega kamna pri psih:

  • Če nastanek zobnega kamna ne preprečimo, je edini način, da veterinar odstrani zobne obloge mehanično ali z ultrazvokom.
    Pri tem mora običajno živali uspavati, torej je pod narkozo. S tem pa spravimo našega ljubljenčka v določen riziko (tveganje).
  • Uporabimo enega od izdelkov, ki odstrani zobni kamen. Naravni PLATINUM Clean+Care izdelki za nego zob zanesljivo odstranijo zobni kamen in preprečijo ter lajšajo vnetje dlesni. Več o izdelkih si lahko preberete v članku naravna zobna nega.

Neješč in izbirčen pes

Kuža ne je hrane

Zakaj pes ne je ima lahko veliko vzrokov, ki niso povezani z boleznijo.


Eden od vzrokov je tudi ta, da psu trenutna pasja hrana (okus) enostavno ne odgovarja. Ta problem lahko preprosto rešimo z zamenjavo pasje hrane.


Drugi vzrok za neješčnost se pogosto pojavi pri psih v starosti od osem do dvanajst mesecev.
V tem obdobju se namreč psi preizkušajo v igrah moči in se želijo postaviti na vrh »družinskega krdela«. S pomočjo zavračanja hrane so deležni želene pozornosti lastnice oz. lastnika in lahko določajo, kdaj bo ponovno prišlo do zamenjave hrane.

Opozorilo:

Če hrano psu zaradi »gladovne stavke« menjamo, se pes hitro nauči, da njegova izbirčnost privede do prehranskih alternativ. In že pes določa kaj bo v posodi s hrano in ne lastnica oz. lastnik. Tako oba vedno znova (obupano) iščeta nove znamke pasjih hran.


Ne smemo pozabiti tudi na prenasičenost zaradi dodatnega hranjenja s strani drugih družinskih članov oz. drugih oseb, ki so psu blizu, še posebej to velja za hrano "z mize"

Triki, ki nam pomagajo pri izbirčnem ali neješčem psu:

  • Zmanjšanje priboljškov. To pomeni, da vsi družinski člani držijo skupaj in ne pustijo, da bi kaj »padlo« z mize.
  • Uveljavi redne obroke. Pusti, da tvoj štirinožec čaka, dokler ne boš odložil njegove posode s hrano in mu dal dovoljenja da lahko je.
  • Posoda naj bo na voljo približno 15 minut. Pes naj ima dovoljenje jesti le v tem času, nato pa mu posodo odvzemi.
  • Pred obrokom pojdi s psom na sprehod (ko mu daš obrok pa glej, da je kuža spočit!)
  • Rahlo segrevanje hrane ali dodajanje tople vode intenzivira njen vonj
  • Suho hrano lahko narediš privlačnejšo tako, da ji primešaš nekaj mokre hrane, na primer PLATINUM MENU
  • Če pes načeloma rad uživa sadje ali zelenjavo, mu lahko med hrano vmešamo tudi malo sadja ali zelenjave (pozor: vse vrste sadja ali zelenjave niso primerne tudi za pse). Glavni hrani lahko dodaš tudi mladi sirček ali skuto.
  • Za nekatere pse je hrana zanimivejša tudi, če se morajo zanjo potruditi, npr. z žogicami v katere vstavite hrano, z miselnimi igrami ali z igrami iskanja. Lahko pa preizkusiš naš DoggyCoach sistem za nagrajevanje psa.

Neješč pes


Neješčnost pri psu je velik problem, ki ga občuti vedno več in več lastnikov naših štirinožnih prijateljev. Poleg vreč neporabljene hrane je na prvem mestu misel, kako pomagati psu. Upam, da ti bodo zgoraj omenjeni triki pomagali.
Pogosto pa želimo človeški način prehranjevanja prenesti tudi na pse. V nasprotju s človekom pes ne potrebuje tako velikih sprememb v prehrani, kot mi mislimo.

Naša psica sicer ni izbirčna, ampak se vidi kdaj kaj z veseljem poje, kdaj pa obrok poje samo zato, ker je lačna. In te brikete poje s takim zagonom in mlaskanjem, kot do sedaj še nobene briketirane hrane. Smo presenečeni in zelo zadovoljnji.

Veronika P.

Adult Beef+Potato

Odlična kombinacija za našega huskyja. Vedno vzamem jagnjetino in govedino. Ti dve sta mu najbolj všeč. Priporočam novi okus govedina+krompir. Super za razbijanje monotonosti, kar se pri huskyju rado zgodi, saj jih je večina ekstremno neješčih in nekateri bi rekli celo zbirčnih 🙂 Naš ne mara nobene druge hrane, samo Platinum že od začetka.

Nives P.

Pasji Gurman - Suha Hrana

Naša Yuna je precej neješča zlata prinašalka. Zdaj ima eno leto. Ko je bila še mladiček, je odklanjala hrano, tako da smo ji kuhali najboljše, kar se da, in se vsakič tresli ali bo pojedla ali ne. Potem pa nam je Andreja odstopila malo briketov Platinum in Yuna jih je sprejela. In mi smo si oddahnili. Začeli smo z briketi za mladiče, zdaj pa pridno je Chicken za odrasle. Hvala, Platinum.

Maja V.

Adult Chicken

Želiš tudi ti poizkusiti Naravno Hrano za Pse PLATINUM?

Klikni na spodnji gumb in brezplačno ti pošljemo 3 vzorčke naše zdrave in naravne hrane za pse z izvrstnim okusom.

Tudi za neješče in izbirčne pse!

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>