Pes in ognjemet

0 KOMENTARJEV

Novo leto je za mnoge ljudi čas svetlečih raket in glasnih petard, veliko psov pa zaradi glasnega pokanja novo leto pričaka prestrašenih, nemirnih in živčnih.

Če je tudi tvoj pes eden takšnih, ne izpusti tega članka, kjer sem preveril:

  • Zakaj se nekateri psi bojijo ognjemeta?
  • Kako varno preživeti novo leto s psom, ki se boji ognjemeta?
  • Se lahko strah pred ognjemetom pozdravi?

Zakaj se nekateri psi bojijo ognjemeta?

zakaj se psi bojijo ognjemeta?

Različni psi različno odreagirajo na glasne in barvite rakete. Nekateri bodo precej sproščeni, drugi bodo malce napeti, spet tretji pa se bodo prestrašeno tresli in histerično lajali.


Zakaj se nekateri psi bojijo glasnih zvokov težko rečemo z gotovostjo, saj ima vsak pes različen razlog za svoj strah. Psi se lahko bojijo ognjemeta, ker so kot mladiči doživeli travmatičen dogodek, ki je bil povezan s hrupom, ali ker so bili kot mladiči premalo izpostavljeni glasnim zvokom, ki so jim sedaj neznani. Kljub temu da ima vsak pes svoj razlog za strah pred ognjemetom, je za večino psov ognjemet neprijeten predvsem zato, ker:

Je glasen

Psi imajo bolj izostren sluh kot ljudje, saj slišijo kar dvakrat toliko frekvenc in tudi štirikrat bolj oddaljene zvoke. Zato so glasno pokanje in žvižganje raket za pse veliko glasnejši kot za nas ljudi. 

Glasno pokanja lahko pes zazna kot grožnjo, pred katero skuša pobegniti ali se ji zoperstaviti z laježem.

Nekateri psi so že kot mladiči razvili strah pred glasnimi zvoki, ki jih nato spremlja vse življenje. Takšni psi se zato tudi kasneje bojijo zvokov, kot so grmenje, delo na gradbišču ali ognjemet. 

Je nepredvidljiv

Psi ne vedo, da je 31. decembra čas novoletnega ognjemeta. To je za njih le še en navaden dan, zato ne pričakujejo nobenega pokanja. Rakete za njih pridejo brez opozorila in ker ne vedo, kdaj se bo pokanje spet ponovilo, postanejo še toliko bolj živčni. 

Pomeni grožnjo

Ker so ognjemeti zelo hrupni in za pse povsem nepredvidljivi, jih lahko dojemajo kot grožnjo. Na grožnjo se bo pes odzval bodisi z begom bodisi z bojem. Lahko bo skušal pobegniti in iskal skrivališče ali pa glasno lajal. Običajno psi ob tem kažejo še druge znake tesnobe, kot so cviljenje, nemir, brezciljno korakanje in zadihanost.

Pes se počuti ujetega

Če bo pes ob grožnji, ki mu jo predstavlja glasno pokanje, skušal zbežati, a v zaprtem prostoru ne bo imel kam uiti, se bo počutil ujetega. V tem primeru lahko postane še bolj prestrašen in razdražen.

Kako varno preživeti novo leto s psom, ki se boji ognjemeta?

kako varno preživeti novo leto s psom, ki se boji ognjemeta?

V noči iz starega v novo leto, ko je nebo že polno raznobarvnih raket, je prepozno, da bi svojega psa ozdravil strahu pred hrupom. V tem trenutku lahko svojemu psu le pomagaš, da se bo počutil čim bolj varnega in z nekaj preprostimi ukrepi olajšaš njegovo tesnobo in nervozo:

Na sprehod pojdita pred začetkom ognjemeta

Na sprehod se odpravita popoldan ali zgodaj zvečer, saj je takrat večja možnost, da se boš izognil glasnim raketam. Prav tako nikar ne hodi na sprehod brez povodca, saj se lahko pes ob glasnem poku hitro prestraši in pobegne. 

Psa pelji stran od ognjemeta

Če se tvoj pes boji glasnega ognjemeta, potem ga nikar ne vozi s seboj na ogled ognjemeta ali ga na silvestrovo puščaj zunaj samega. Najbolje je, da psa umakneš v hišo, kjer glasno pokanje ne bo tako izrazito. Če pes biva v pesjaku in mu ognjemet ne predstavlja večjih težav, bo zadostovalo, če ga umakneš v klet ali garažo, kjer zvoki pokanja ne bodo tako intenzivni. Če pa je pes zelo prestrašen in nervozen, bo potreboval tvojo bližino v stanovanju.

Ustvari  mu varno zatočišče

Prestrašen pes bo iskal prostor, kjer se lahko dobro skrije pred grožnjami. Zato mu lahko že sam pripraviš skrit kotiček, ki je odmaknjen od oken in vrat ter dobro zvočno izoliran. Lahko mu pripraviš kletko ali škatlo v kleti, garaži ali večji omari, kjer pes ne bo videl in slišal ognjemeta. V bližino mu postavi tudi znane igrače in žvečljive priboljške, saj bo žvečenje psa pomirjalo in lajšalo stres.

Zapri vrata in okna

Ko si psa premaknil na varno v notranjost, dobro zapri vsa vrata in okna, da kar se da zadušiš zvok pokanja. Nekateri psi se prestrašijo tudi prasketanja in bliskanja svetlečih raket, zato je dobro, da zagrneš okna z zavesami ali polkni. 

Predvajaj beli hrup

Da bi prekril zvok ognjemeta, lahko v ozadju prižgeš ventilator, televizijo ali radio. Prav tako lahko svojemu psu predvajaš klasično glasbo za pomiritev, kot je recimo "Through A Dog's Ear", ki ima pomirjujoč učinek na pse. 

Bodi ob svojem psu, če si on tega želi

Če je tvoj pes res zelo prestrašen, varno zatočišče ne bo dovolj. Ob sebi bo potreboval bližino svojega lastnika, saj se bo le tako počutil zares varnega. Če le lahko, zato ostani doma s svojim psom in pomagaj ublažiti njegov strah. Pri tem je zelo pomembno, kako to storiš!

Psa ne smeš živčno tolažiti z visokim tonom, saj bo tako mislil, da je res nekaj narobe in se upravičeno boji. Pomembno je, da ostaneš povsem miren in uporabljaš pomirjujoč, enakomeren ton. Tudi pretiranega božanja in živčnega tekanja naokoli se izogibaj. Obnašaj se povsem normalno in daj psu vedeti, da tebe ognjemet ne moti. Če bo pes poiskal tvojo bližino, ga božaj s počasnimi in čvrstimi potezami po celotni dolžini telesa, saj je to za psa običajno zelo pomirjujoče. Če pa bi bil pes raje sam, vanj ne sili, ampak ga pusti pri miru. 

Zamoti psa

Če pes ni povsem prestrašen, ga lahko malce zamotiš z njegovimi najljubšimi priboljški. V stanovanju mu postavi sled priboljškov, saj bo tako pes vsaj nekaj časa razmišljal o iskanju poslastic in ne o ognjemetu. Prav tako so za zaposlitev psa odlične interaktivne pasje igrače s priboljški.

Preizkusi kompresijske majice za pse

Preizkusiš lahko antistresne kompresijske obleke za pse, ki se povsem oprimejo pasjega telesa in z ustvarjanjem pritiska na določene telesne točke na psa delujejo pomirjujoče. Za številne pse nežen in neprestan pritisk na telo pomeni stabilnost in varnost. Seveda ni nujno, da bo to ustrezalo tudi tvojemu psu, vredno pa je poizkusiti. 

Kaj pa pomirjevala?

Če nobeni od ukrepov ne zaležejo, se veliko lastnikov naslednje leto odloči za pomirjevala. Povsem razumljivo je, da noben pasji lastnik ne želi gledati svojega psa kako trpi, a naj bodo pomirjevala res zadnji ukrep. Zelo je pomembno, da psu sam od sebe ne daješ nobenih človeških pomirjeval, naravnih pripravkov za pomiritev ali pasjih pomirjeval brez recepta, ampak se prej posvetuješ s svojim veterinarjem! Veterinar bo glede na zdravstveno stanje tvojega psa lahko določil ustrezno zdravilo in odmerek. Najbolj primerna so sicer za psa zeliščna pomirjevala, kot je recimo baldrijanov sirup, manj primerna pa so kemična pomirjevala, ki imajo lahko tudi stranske učinke, kot so npr. težave z ožiljem.

Se lahko strah pred ognjemetom pozdravi?

se lahko pasji strah pred ognjemetom pozdravi in kako?

Terapija pod vodstvom strokovnjaka

Pasji strah pred glasnimi zvoki se da pozdraviti, tako kot vse druge oblike strahu (kot je strah pred samoto ali strah pred neznanci). Psi, ki se bojijo ognjemeta, se navadno bojijo vseh nenadnih glasnih zvokov, kot je recimo grmenje.

Da bi uspešno odpravil pasji strah, moraš najprej poznati njegov vzrok. Pri tem ti je lahko v veliko pomoč strokovnjak za pasje vedenje, ki bo znal prepoznati vzrok za pasji strah in nato predlagal ustrezno terapijo za odpravljanje strahu. 

Desenzibilizacija

Za odpravljanje strahu pred ognjemetom lahko preizkusiš tudi terapijo, imenovano desenzibilizacija. Cilj je, da psa navadiš na glasne zvoke in mu pokažeš, da to ni grožnja, ampak nekaj povsem normalnega.

Nekaj tednov pred novim letom začni psu predvajati zvočne posnetke ognjemeta. Za začetek psu vsak dan predvajaj kratek posnetek ognjemeta na dovolj nizki glasnosti, da jo bo pes slišal, ampak ne bo živčno in prestrašeno tekal gor in dol po stanovanju in iskal skrivališče. Ob tem se obnašaj povsem normalno, kot da se ne dogaja nič nenavadnega. Psa poskušaj med predvajanjem ognjemeta zaposliti z igro in priboljški

Glasnost zvoka in dolžino posnetka postopoma stopnjuj, prav tako je priporočljivo, da vsake toliko zamenjaš posnetek ognjemeta. Sčasoma bo pes glasno pokanje povezal z veselo igro in slastnimi priboljški.

Varno v novo leto


Veliko psov se boji glasnih raket in petard, zaradi katerih postanejo zelo nemirni, živčni in prestrašeni. Strah pred glasnimi zvoki lahko tvojemu psu pomaga premagati strokovnjak za pasje vedenje, na silvestrovo pa lahko tudi sam z različnimi ukrepi poskrbiš, da bo tvojemu psu bolj prijetno.

Če si se odločil za pomirjevala, se pred uporabo obvezno posvetuj z veterinarjem!

Za zabavo, trening ali nagrajevanje so kot nalašč okusni, mehki in žvečljivi pasji prigrizki iz mesnega soka!

PLATINUM Poslastica iz mesnega soka

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>