Pes bruha

0 KOMENTARJEV

Bruhanje pri psu je eden od najpogostejši vzrokov za obisk veterinarja. Kaj povzroča bruhanje in kaj lahko storimo sami, je opisano v spodnjem članku:

  • zakaj naš pes bruha?
  • razlika med bruhanjem in regurgitacijo (bljuvanjem)
  • vzroki za bruhanje
  • kako lahko preprečim bruhanje?

1. Zakaj moj kuža bruha?

Bruhanje pri psu je pojav, s katerim se srečujemo vsi lastniki psov. Na kratko je bruhanje refleksno dejanje s katerim naš kuža izprazni vsebino želodca skozi požiralnik oz. usta. 


Bruhanje sprožijo različni vzroki, kateri so lahko bolezenski (npr. obolenje ledvic) ali pa so posledica določenega stanja (npr. vožnja z avtomobilom ali zaužitje tujka).


V kolikor se bruhanje pojavlja le občasno, ob tem pa je naš kuža še vedno živahen in ima nespremenjen apetit, potem ni razloga za skrb.


V primeru kroničnega bruhanja, neješčnosti in potrtosti, pa je potreben takojšni pregled veterinarja!

2. Razlika med bruhanjem psa in bljuvanjem

Pomembno je da veš, ali tvoj kuža bruha ali pa bljuva. Bruhanje psov je bolj "aktiven proces", med tem ko  bljuvanje (regurgitacija) spada pod "pasiven proces".

Zakaj moraš poznati razliko? 
Zato, ker so vzroki za nastanek in zdravljenje zelo različni in pa ker je bruhanje bolj zaskrbljujoče kot pa bljuvanje (regurgitacija).

Bljuvanje

Bljuvanje oz. regurgitacija je pasiven proces, ki se zgodi hitro, po navadi takoj po jedi ali pitju. Tvoj kuža izvrže neprebavljeno hrano iz pasjega požiralnika (torej hrano, ki še ni prišla v želodec). 

Pri tem psu ni slabo, se ne slini in predvsem ni značilnega gibanja trebušne stene.


Razlogov za bljuvanje je več –mogoče je tvoj kuža hrano pojedel prehitro, je pojedel preveč, lahko je preveč navdušen ali pa je pod stresom.


Bljuvanje je navadno manj resna stvar kot bruhanje. Če pa se dogaja pogosto, je priporočljiv pregled pri veterinarju, da se izključijo težave s požiralnikom ali drugi bolezenski vzroki.

Nasvet

Če tvoj kuža jé prehitro (je požrešen) lahko pride do izbljuvanja hrane. V takem primeru daj psu v posodo s hrano majhno količino vode, samo toliko da pokrije brikete.
S tem boš preprečil prehitro goltanje (žretje) hrane in posledično je pes ne bo več izbljuval.

Bruhanje psa

Lastniki psov vemo, da pri psu lahko pride do občasnega bruhanja. Lahko je pojedel kaj neprijetnega, zaužil preveč trave ipd.
Če bruhanje ne spremljajo nobeni drugi simptomi, kuža pa je živahen in ima nespremenjen apetit, to običajno ni zaskrbljujoče.


Eden od vzrokov za bruhanje je tudi potovalna slabost. Značilni znaki so poleg bruhanja tudi slabost, vznemirjenje, tresenje, močno slinjenje, kuža pa ne želi iti v avto.
Vzrok za potovalno slabost tiči v dražljajih, ki jih pasje telo prejme in so si nasprotujoči: organ za ravnotežje možganom sporoči, da se telo giblje, a pasje oči tega ne zaznajo.


Najboljši način da to preprečiš je, da že mladička navadiš na vožnjo v avtomobilu. Najprej je vožnja lahko zelo kratka (par 100 m), zadostuje pa tudi zgolj kratko ležanje v avtomobilu.

Nato čas vožnje podaljšuješ. Pri vožnji se večkrat ustavi, avto naj bo dobro prezračen, pazi na temperaturo poleti (!!!) in ne vozi kot ????️Fittipaldi.


Kdaj na pregled k veterinarju?

Če kuža bruha večkrat dnevno, bruha a nič ne pride ven, nima apetita, ni živahen, ima temperaturo, opaziš kri v bruhanju ali blatu, je depresiven, pije velike količine vode (dehidracija), se ti zdi da ima bolečine, ipd. je potreben obisk veterinarja!

Opozorilo!

Če psa sili na bruhanje, ima krče, ne more pa vsebine izbruhati, gre lahko za zasuk želodca.

Pojavi se pogostejše pri velikih pasmah. Brez takojšne veterinarske pomoči je zasuk želodca za psa usoden. Torej sta neuspešno bruhanje in napet trebuh znaka, da je potreben takojšen odhod k veterinarju!

3. Vzroki za bruhanje pri psu

Obstaja veliko vzrokov za bruhanje tvojega psa, najpogostejši so:

  • Sprememba prehrane ali intoleranca na določeno sestavino v hrani.
  • Zaužitje tujkov, ki vključuje igrače, palice ali celo kosti.
  • Reakcija na zdravila.
  • Črevesni zajedavci, gliste pri mladičih.
  • Bakterijske okužbe, kot je okužba s Salmonelo.
  • Zaužitje strupenih snovi ali rastlin. 
  • Vnetje trebušne slinavke ali obolenje ledvic.
  • Virusna okužba, kot je parvovirus, posebej pri mladih necepljenih psih.
  • Pitje onesnažene vode iz luž ali stoječe vode.
  • Zaužitje pokvarjene hrane ali hrane, ki jo pes najde v smeteh.
  • Toplotni udar.

Veliko nam o vrsti bruhanja lahko pove njegova barva: 

RUMENA

Rumeno bruhanje je zelo pogosto, kadar ima pes prazen želodec (je že izbruhal vsebino želodca) in je posledica izločanj žolča.

ZELENA

Zeleno barvo v bruhanju največkrat povzroči uživanje trave. Psi jo po navadi jedo, kadar imajo želodčne težave in s tem izzovejo bruhanje.

bela

Penasto belo bruhanje je lahko posledica vznemirjenja želodca, kar običajno ni razlog za skrb. Bela pena je lahko znak, da ima pes problem z napihnjenostjo ali prebavili – poskuša bruhati, a ne more. V tem primeru je potreben je takojšen obisk veterinarja!

rdeča ali roza

Če se pojavi kri v bruhanju, je to potrebno vzeti izredno resno. Potreben je takojšen obisk veterinarja!

rjava

Rjavo barvo po navadi predstavlja neprebavljena hrana (bljuvanje), še posebej če se to zgodi med ali takoj po jedi. V nasprotnem primeru je potrebno pregledati, ali gre res samo za neprebavljeno hrano. Pri mladičih in mladih psih je rjavo bruhanje pogosto posledica zaužitja blata (kakca).

4. Kako lahko preprečim bruhanje psa?

  • Post – prisotnost hrane v razdraženem želodcu pogosto povzroči še več bruhanja. Kuža naj vsaj nekaj časa ne je, glede na intenziteto bruhanja lahko psa pustiš brez hrane do 24h.
    Ob tem mu ponudi zadostno količino vode, razdeljeno v manjše obroke. Na začetku so priročne tudi ledene kocke, saj tako preprečiš prekomerno in enkratno pitje vode, ki lahko izzove ponovno bruhanje.
  • Izogibaj se ostankom "iz mize" – Nekatera človeška hrana ni primerna za pse, nekatera pa je za psa tudi izredno nevarna!
  • Na sprehodih psu ne dovoli brskanja po smeteh in pitja onesnažene vode
  • Bodi pozoren pri dajanju kosti.
  • Pazi pri prehodu na novo hrano. Občutljivi psi potrebujejo prehodno obdobje. Nenadne prehranske spremembe so pogost vzrok za prebavne motnje pri psih.

Bruhanje psa


V kolikor je bruhanje občasno in je naš kuža živahen ter ima nespremenjen apetit, potem ni razloga za skrb. V nasprotnem primeru pa je priporočljivo, da obiščeš svojega veterinarja.

Kvalitetne sestavineedinstven postopek priprave in veliko svežega mesa je formula za naravno, zdravo in lahko prebavljivo hrano za tvojega kosmatinca. 

Brez preobčutljivosti in alergij!

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>