Ozebline pri psih

0 KOMENTARJEV

Tudi če ima tvoj pes debelo dlako, nanj v hladnih zimskih mesecih preži kar nekaj nevarnosti - ena izmed katerih so tudi ozebline. V tem članku sem zato raziskal:

  • Kaj so ozebline in zakaj nastanejo?
  • Kakšni so simptomi ozeblin?
  • Kako ukrepati v primeru ozeblin?

Kaj so ozebline in zakaj nastanejo?

kaj so ozebline in kako nastanejo

Ozebline so poškodbe kože in tkiva, ki nastanejo zaradi predolge izpostavljenosti izredno nizkim temperaturam. Kljub temu da ozebline običajno niso smrtno nevarne, pa se pogosto pojavijo skupaj s podhladitvijo, ki je za psa lahko usodna!

Več o podhladitvi si lahko prebereš v članku Podhladitev pri psih: vse kar moraš vedeti.


Ko je pes predolgo časa izpostavljen izredno nizkim temperaturam, bo pričelo njegovo telo izgubljati toploto hitreje, kot jo lahko nadomesti. Da bi se v pasjem telesu ohranila toplota, se bodo žile na površini skrčile in zmanjšale pretok krvi v obrobnih delih telesa. Te predeli zato ne bodo dobili dovolj kisika in toplote, kar v kombinaciji z nizkimi temperaturami povzroči zmrzovanje tkiv, ki lahko tudi odmre

Kje se bodo pri psu najverjetneje pojavile ozebline?

Ozebline se bodo pri psih najpogosteje pojavile na prstih na tačkah, repu, ušesih in koži na modih.

Ali je nastanek ozeblin pri vseh psih enako verjeten? 

Večjemu tveganju za nastanek ozeblin so izpostavljeni tisti psi, ki imajo srčne bolezni, sladkorno ali druge zdravstvene težave, ki vplivajo na zmanjšan pretok krvi v okončinah. 

Kakšni so simptomi ozeblin?

Pes zaradi nizkih temperatur lahko dobi ozebline.

Simptomi ozeblin pri psih so:

  • Najbolj očiten znak ozeblin je bleda, siva in modrikasta koža prizadetega dela telesa. Zaradi dlake, je ta značilen simptom pri psih manj opazen. 
  • Koža prizadetega mesta je na otip zelo hladna
  • Prizadeto mesto je ob dotiku za psa zelo boleče
  • Ko se ozeblina segreje, bo prizadeto mesto oteklo in močno zardelo. Spominjalo bo na opekline. 
  • Čez nekaj dni se bo prizadeta koža posušila in spominjala na luske.
  • Če so ozebline zelo hude, bo tkivo pričelo odmirati. V tem primeru bo odmrlo tkivo počrnelo in delovalo izsušeno. Čez nekaj dni ali tednov bo odpadlo iz pasjega telesa, ali pa ga bo potrebno kirurško odstraniti. Med tem časom se lahko zaradi sekundarne bakterijske okužbe odmrlo tkivo zagnoji ali pa tkivo dobi neprijeten vonj. Te okužbe so za tvojega psa lahko usodne!

Znaki ozeblin se lahko pojavijo šele čez nekaj dni, še posebej, če je prizadeto mesto zelo majhno in ne nosi teže pasjega telesa (kot sta konica repa ali ušesa). 

Božično presenečenje

16
Dni
05
Ur
23
Minut
16
Sekund

Pri naročilu nad 35€ sta SLASTEN božični priboljšek in PLATINUM koledar 2022 tvoja, brezplačno.

Pazi, količine so omejene!

Kako ukrepati v primeru ozeblin?

kako ukrepati v primeru ozeblin in kako preprečiti njihov nastanek?

Če sumiš, da ima tvoj pes ozebline, moraš takoj obiskati veterinarja! 

Prva pomoč, ki jo lahko nudiš psu v primeru ozeblin, vključuje:

  • Psa je treba iz mrzlega okolja hitro prestaviti v suh in varen prostor. Če tega ne moreš storiti, ozeblin ne segrevaj, ker jih na mrazu ne boš mogel ohranjati ogrete. Dodatno zamrzovanje že ogretega tkiva, bo tkivo le še bolj poškodovalo.  
  •  Ozebline so navadno znak podhladitve. Če tvoj pes trpi za podhladitvijo, se najprej posveti temu in psu čim hitreje dvigni telesno temperaturo. Kako ukrepati v primeru podhladitve, si preberi v članku Podhladitev pri psih: vse kar moraš vedeti
  • Dele telesa, ki so jih prizadele ozebline, je potrebno previdno in varno ogreti. Pri tem lahko uporabiš iste tehnike segrevanja, kot pri podhladitvi. Ozebline lahko ogreješ s pomočjo mlačne vode (voda ne sme biti vrela!). Na prizadeto mesto lahko položiš brisače, ki si jih namočil v topli vodi, ali pa prizadeti del namočiš v skledi z vodo. Nikoli pa ne smeš za segrevanje uporabljati direktnega vira toplote, kot je sušilec za lase ali grelna blazina!
  •  V nobenem primeru ne smeš psu ozebline drgniti ali masirati, da bi poveča prekrvavitev. S tem lahko prizadeto tkivo le še bolj poškoduješ! 
  •  Ko ozeblino ogreješ, bo pordela. V primeru, da se obarva temno modro ali črno, moraš takoj poiskati veterinarsko pomoč, saj je pasje tkivo že odmrlo!
  •  V vsakem primeru je priporočljivo, da ko ozeblino ogreješ, psa odpelješ k veterinarju. Na poti do veterinarja pa poskrbi, da bo psu toplo. Zato ga lahko zaviješ v tople brisače ali odeje, ki si jih prej segrel s fenom ali v sušilnem stroju.
  •  Psu ne dajaj nobenih zdravil proti bolečini, če ti veterinar tega ni izrecno naročil. Številna zdravila za lajšanje bolečine pri ljudeh, kot je aspirin, so za pse lahko strupena.  

POZOR!

Kako resne so ozebline, se navadno pokaže šele čez nekaj dni. Zato je zelo pomembno, da v primeru ozeblin obiščeš veterinarja, ki bo lahko presodil, kako resne so poškodbe tkiva in kako je najbolje ukrepati. 

Kako bo v primeru ozeblin ukrepal veterinar?

Veterinar bo psu najverjetneje predpisal protibolečinske tablete, ki bodo psu olajšale bolečino, in v primeru suma na okužbo tudi antibiotike. Če so ozebline zelo hude, bo pes morda potreboval celo amputacijo uda, repa ali dela uhlja. Amputacija je potrebna v primeru, ko pasje odmrlo tkivo privablja bakterije, ki lahko povzročijo za psa usodno okužbo. 

Kako preprečiti nastanek ozeblin?

Ozebline najlažje preprečiš tako, da svojega psa predolgo časa ne izpostavljaš nizkim temperaturam. Pse s krajšo dlako in tiste, ki niso navajeni na mraz, lahko pred mrazom dodatno zaščitiš s pasjimi plašči in čevlji. Vendar se lahko ozebline vseeno pojavijo na ušesih ali repu, ki jih plašč ne zaščiti. Zato je kljub oblačilom pomembno, da pes ni predolgo na mrazu! 

Več o tem kako psa v zimskih dneh zaščititi pred mrazom, si preberi v članku Podhladitev pri psih: vse kar moraš vedeti

Zaključek


Ozebline same po sebi običajno niso smrtno nevarne, vendar pogosto vodijo v podhladitev, ki je lahko za psa tudi usodna. Zato je pomembno, da ob pojavu ozeblin psu nudiš ustrezno prvo pomoč in neglede na to, ali so ozebline blage ali hude, takoj poiščeš veterinarsko pomoč. 

Zanimivi prispevki za tebe:

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>