Ogljikovi hidrati v hrani za pse

0 KOMENTARJEV

Dejstvo je, da pasja prebava ni narejena za uživanje večjih količin ogljikovih hidratov. Eden izmed razlogov, zakaj se zadnje čase veliko govori o primernosti OH v pasji prehrani je tudi ta, da so v primerjavi s kvalitetnimi beljakovinami in maščobami smešno poceni.


Kako jaz vidim prisotnost ogljikovih hidratov v pasji prehrani boš izvedel v tem prispevku, ki vsebuje:

  • primernost OH v pasji prehrani?
  • zakaj je pomemben izkoristek in prebavljivost ogljikovih hidratov?

Ogljikovi hidrati v pasji prehrani?

Psi in žitarice

Pes kot daljni potomec volka je po naravi mesojed (članek na temo zakaj je pes mesojedec najdeš na naslovu: Je pes mesojedec ali vsejedec?).

Ker je prebavni trakt našega štirinožca prilagojen "mesojedemu" načinu prehranjevanja, ima veliko potrebo po kakovostnih in hitro prebavljivih beljakovinah – najboljši vir je sveže meso.

Ampak kakšno vlogo imajo ogljikovi hidrati? 
Ogljikovi hidrati živalskemu organizmu dovajajo energijo. Pomembni viri ogljikovih hidratov so žitarice, riž, koruza, krompir in druge rastline.

S prehranskega vidika lahko ogljikovi hidrati prihranijo beljakovine. To pomeni, da kadar telo uporablja ogljikove hidrate za zagotavljanje potrebne energije, se beljakovine v ta namen ne uporabljajo.
Tako so beljakovine na voljo za zagotavljanje esencialnih aminokislin, gradnjo in obnovo telesnih tkiv ter podporo zdravemu imunskemu sistemu.

Zato je koristno vključiti primerno količino lahko prebavljivih ogljikovih hidratov v prehrano psov.

Izkoristek in prebavljivost ogljikovih hidratov

Pri človeku se prebava ogljikovih hidratov začne že v ustih z žvečenjem in mešanjem s slino ter se nato nadaljuje v želodcu in črevesju.


Pri psu se prebavljanje OH prične šele v tankem črevesu. Tam se ogljikovi hidrati razgradijo na posamezne sestavine in prek krvnega obtoka prehajajo v organe in tkiva.

Prebava ogljikovih hidratov
  1. Tanko črevo
  2. »Razgrajeni« škrob – se prebavi z encimi.
  3. Glukoza – škrob se razcepi v glukozo.
  4. Ne zadostno »razgrajeni« škrob – potuje v debelo črevo, kjer povzroča vrenje z bakterijami. To pogosto vodi v prebavne težave in drisko.
  5. Prekomeren škrob – pogosto vodi v prebavne težave in drisko.
  6. Kri – glukoza, ki dovaja energijo in prispe v kri.

Vendar lahko tvoj kosmatinec izkoristi ogljikove hidrate le, če so ti prej »razgrajeni« oz. kuhani.


Kaj to pomeni?
V naravi volk svoje potrebe po ogljikovih hidratih zadovolji z želodčno-črevesnim trakom uplenjene živali, ki je za volka ogljikove hidrate že razgradila. 
V nasprotju s tem pa lahko ti svojemu ljubljenčku prebavo olajšaš tako, da izbereš kvalitetne vire ogljikovih hidratov, ki so optimalno pripravljeni.


Običajna (komercialna) suha hrana vsebuje visok delež žitaric oz. OH – ti predstavljajo pogosto več kot polovico hrane.
Če k temu dodamo še proizvodni proces imenovan »ekstrudiranje« (več o tem lahko prebereš v članku Hrana za pse) je jasno, da se ogljikovi hidrati po zaužitju le težko razgradijo in prebavijo.


Taka hrana je za psa težje prebavljiva in se dalj časa zadržuje v želodcu, kar povečuje tveganje za zasuk želodca.
Poleg tega povzroča pline, črevesne krče, tekoče blato in veliko količino iztrebkov.

PLATINUM gre po drugi poti

Uporabljamo le majhne količine gensko nespremenjenega riža, koruze in krompirja kot idealni vir ogljikovih hidratov. Vse sestavine nežno kuhamo v "parnem loncu", ki ogljikove hidrate optimalno pripravi za lahko in hitro prebavo.

Zaključek


Pasja hrana mora vsebovati primerno količino lahko prebavljivih OH, saj za tvojega psa predstavljajo kvaliteten vir energije.

Prevelika količina OH v hrani in/ali njihova slabša prebavljivost lahko povzroči prebavne težave ter večje tveganje za zasuk želodca!

Lahko prebavljivi ogljikovi hidrati skupaj s svežim mesom in inovativno pripravo zagotavljajo polnovreden in naraven obrok za tvojega kosmatinca.

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>