Vse o psih

Nemški resasti ptičar

od PLATINUM Slovenija

Nemški resasti ptičar (org.: Deutsch Drahthaar) je pes, ki bo čez dan potreboval nemalo aktivnosti, zvečer pa bo najbolj srečen v objemu svojega lastnika. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Glavne značilnosti - Nemški resasti ptičar

  • Velikost: od 57 cm in 67 cm
  • Teža: od 27 kg do 32 kg
  • Življenjska doba: od 10 do 15 let.
  • Dlaka je kratka, trda in žimasta, njeno izpadanje pa je zmerno.
  • Pasma ni primerna za bivanje v stanovanju, saj potrebujejo veliko prostega gibanja. Idealno bivalno okolje je kmetija ali hiša na podeželju. Lahko živijo tudi v hiši z večjim ograjenim vrtom, prenočijo pa lahko bodisi v pesjaku bodisi v hiši.
  • Kot lovska pasma nemški resasti ptičar potrebuje veliko gibanja. Zato potrebuje zelo veliko raznoraznih aktivnosti, predvsem tistih, ki spominjajo na lov oz. pravi lov.
Nemški resasti ptičar
  • Primeren je le za zelo aktivnega lastnika ali lovca, ki ima na voljo veliko prostega časa za druženje in opravljanje aktivnosti s svojim psom.
  • Pasma je na lastnika močno navezana, zato slabo prenaša samoto ali lastnikovo odsotnost.

Zgodovina pasme

Vzreja nemškega resastega ptičarja ali, kot ga pri nas pogosto imenujemo, nemškega žimavca se je pričela ob koncu 19. stoletja v Nemčiji.
Pri vzreji so križali številne pasme psov, med katerimi so zagotovo francoski ostrodlaki ptičar, nemški kratkodlaki ptičar in resasti gonič, morda pa celo airedalski terier.

S tem so želeli dobiti vsestranskega lovskega psa z ostro dlako, ki bi bil močen, živahen in inteligenten. Pri lovcih je pasma tudi danes zelo popularna in zato poznana tudi izven matične države.

Velikost

Nemški resasti ptičar je močan in mišičast pes, ki spada med velike pasme psov. Samci namreč dosežejo plečno višino od 61 do 67 cm, samice pa višino med 57 in 64 cm.
Oboji tehtajo med 27 in 32 kg.

Zanimivi prispevki za tebe:

Karakter

Nemškega žimavca odlikuje predvsem njegova izrazito močna nevezanost na vodnika. V očeh svojega gospodarja želi biti pasma vselej na prvem mestu in prejemati vso njegovo pozornost – ko bo kdaj postavljena na drugo mesto, lahko hitro postane ljubosumna.

Prav tako pasmo opredeljuje njen nagon po prinašanju, saj še posebej uživa, če lahko lastniku prinaša razne predmete in sledi njegovim ukazom.
Za nemškega žimavca lahko tudi rečemo da je dober družinski pes, saj je po naravi zelo ljubeč, naklonjen vsem družinskim članom, prilagodljiv in inteligenten.

Do tujcev pa so to dokaj nezaupljivi psi, ki bodo na njihov prihod lastnika vselej opozorili z glasnim laježem.

Zdravje

Nemški resasti ptičar je v splošnem precej zdrava pasma, pri kateri pa se pogosto pojavljajo displazija kolkov, kožni rak ter infekcije ušes in oči.

Nemški resasti ptičar

Vzgoja in aktivnosti

Pri pasmi je izredno pomembna zgodnja socializacija, katere cilj je predvsem odpraviti težave s tujci in dominantno vedenje do drugih živali.
Šolanje pasme ni preveč zahtevno, saj bi nemški resasti ptičar za lastnikovo pozornost naredil vse.

Zato se te psi zelo dobro odrežejo pri različnih kinoloških športih, kot so agillity, sledenje in poslušnost. Malo več energije pa bo potrebno nameniti navajanju na čistočo v hiši, zato se je potrebno držati dogovorjenih ur za sprehode.

Kot lovska pasma nemški resasti ptičar potrebuje zelo veliko vsakodnevnih aktivnosti. Zato je to pes, ki je primeren družabnik le za aktivne posameznike in družine, še posebej pa bo srečen v družbi lovca.
Poleg vsakodnevnega druženja z lastnikom pri sprehajanju, teku, kolesarjenju, planinarjenju, plavanju ipd., pa bo nemški žimavec najbolj užival pri lovskih aktivnostih, za katere je bil tudi ustvarjen.
Poleg zadostne fizične aktivnosti, pasma potrebuje tudi veliko mentalne zaposlitve.

Božično presenečenje

16
Dni
05
Ur
23
Minut
16
Sekund

Pri naročilu nad 35€ sta SLASTEN božični priboljšek in PLATINUM koledar 2022 tvoja, brezplačno.

Pazi, količine so omejene!

Hranjenje

Ker gre za pasmo, ki potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti, je zelo pomembno, da psu zagotovite kvalitetno pasjo hrano, s pomočjo katere bo prejel dovolj hranilnih snovi in energije, potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.
Pasja hrana naj bo prav tako polna svežega mesa, ki bo psa preskrbela z zadostno količino visokokakovostnih proteinov.
Le-ti so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem povečanju mišične mase

Dlaka in nega

Pasma ima dvojno dlako, pri čerem je zgornji sloj kratek, žimast in odporen na vodo ter vremenske razmere, podlanka pa je zelo gosta in psa pozimi uspešno ščiti pred mrazom.

Nega nemškega resastega ptičarja ni preveč zahtevna, saj te psi potrebuje le krtačenje dvakrat tedensko, da se iz kožuha odstrani odmrla dlaka in nečistoča.
Kopanje pa izvajajte le po potrebi, da se ne uniči zaščitni sloj dlake. Redno pa pasma potrebuje čiščenje ušes, da se preprečijo morebitna vnetja.

Otroci in druge živali

Pasma se s starejšimi otroci, ki znajo s psom ravnati spoštljivo, dobro razume. Za družine z mlajšim otroci pa ta pasma ni najprimernejša, saj lahko hitro postane ljubosumna, ko ji bo otrok ukradel lastnikovo pozornost.

Zaradi svoje dominantne narava ima nemški resasti ptičar z ostalimi psi v gospodinjstvu sprva lahko težave, a se bo kasneje z njimi dobro razumel.
Z manjšimi žilami v gospodinjstvu ali v naravi ter z mačkami, pa ta pes ne bo imel dobrega odnosa, saj jih bo zaradi svojega lovskega nagona obravnaval kot plen. 

Nemški resasti ptičar

Pasme, ki bi te lahko zanimale:

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>