Nega pasjih tačk

0 KOMENTARJEV

Da bi lahko tvoj kosmatinec brezskrbno užival s tabo na sprehodih, pohajkoval v mrazu ali vročini, moraš poskrbeti za nego njegovih tačk oz. blazinic.

Po navadi se to zavemo šele, ko naš kuža šepa ali pa si sam želi očistiti blazinice.


Za uspešno zaščito in nego pasjih blazinic je pomembno da veš:

 • Kaj so pasje blazinice?
 • Poškodbe in opozorilni znaki
 • 8 nasvetov za zdrave pasje tačke

Pasje blazinice

Pasja tačka

Blazinice psov opravljajo enako nalogo, kot jo ima človeško stopalo.


Zagotavljajo dodatno blaženje, ki pomaga zaščititi kosti in sklepe pred udarci, nudijo izolacijo pred ekstremnimi vremenskimi vplivi, z njimi psi ohranjajo ravnotežje in oprijem, pomagajo pri hoji po grobi podlagi ipd...


Najbolj pa so pasje blazinice izpostavljene v poletnem in zimskem času, saj takrat prenašajo ekstremno visoke in nizke temperature.

Za pasje tačke je potrebno dobro skrbeti, saj so izredno pomembne za dobro počutje tvojega psa.

Zanimivost

Ali veš, da se v poletnih mesecih psi skozi blazinice tačk potijo in s tem ohlajajo?

Kako izgledajo zdrave pasje blazinice?

Pasje blazinice sestavlja plast najdebelejše in najmočnejše kože na pasjem telesu, običajno so rožnate ali črne barve.

Zdrave pasje blazinice so na otip gladke, brez razpok. Če imaš psa, ki večinoma hodi po grobi površini, so lahko blazinice na otip tudi bolj grobe.

Poškodbe in opozorilni znaki

Poškodbe pasjih tačk

Najpogostejši vzroki za poškodbe tačk

 • Vročina - Črn pločnik je lahko zelo nevaren, saj črna barva absorbira toploto. Ob sončnih 30°C lahko popoldne (ob 17h) temperatura pločnika preseže 62°C. Neposreden stik lahko povzroči opekline! 
 • Nizke temperature - Pozimi so tačke tvojega psa izpostavljene ekstremnim pogojem. Zmrznjena tla, led, sneg in sol povzročajo poškodbe na blazinicah. Zlasti problematična je sol, saj ta ni enaka soli, ki jo dodaš na kokice. Cestna sol ni samo sol, po navadi je kombinirana s sredstvi proti zmrzovanju in taljenjem, ki so v primeru zaužitja zelo strupena.
 • Grob teren - tek po kamnitem terenu, posebej pa nenadno ustavljanje na makadamskih ali asfaltnih površinah, lahko poškoduje pasje blazinice.
 • Voda - razposajeno tekanje po vodi lahko zaradi ostrega kamenja in skal ter zaradi mehkejših blazinic (voda jih razmehča) hitro privede tudi do resnejših poškodb.

Najpogostejši opozorilni znaki so:

 • cviljenje
 • krvavitve
 • kuža ne stopi na blazinico oz. šepa
 • prekomerno lizanje in žvečenje tačke
 • pordela koža

Pregled, ki ga opravimo sami:

S prsti nežno potujemo med blazinicami in opazujemo reakcijo psa. Če trzne, zacvili ali pa poskuša umakniti tačko, je to znak, da je nekaj narobe.

8 nasvetov za zdrave pasje tačke

Nega pasjih tačk

Tvoj kosmatinec ima zgolj en par čevljev, v katerih mu je zelo udobno. Tvoja naloga je, da z redno nego poskrbiš, da mu bodo ti čevlji služili celo življenje.
Zato je zelo pomembno, da njihove tačke vzdržujemo v dobri kondiciji in jih dnevno pregledujemo.


Že mladička je potrebno navaditi na dotikanje in pregledovanje tačk. Psu po vsakem sprehodu oplaknemo tačke z vodo in s tem speremo umazanijo in pesek. Tako lahko tudi opazimo morebitne poškodbe na tačkah.

pomembno


Krvaveče in globoke rane naj čim prej oskrbi tvoj veterinar!
Če boš v dvomu ali gre za okužbo ali ne, se raje posvetuj z veterinarjem in skupaj z njim izključi možnost resnih okužb ali hudih poškodb!

Nasveti za zdrave pasje tačke:

NASVET 1

Bodi pozoren na žvečenje in lizanje

Če si kuža liže ali žveči blazinice tačk, je to znak, da obstaja dražilni dejavnik oz. tujek, ki ga je potrebno odstraniti in očistiti.
Če postane žvečenje ali lizanje pretirano, je to lahko znak alergijske reakcije, ki zahteva pot do veterinarja.

NASVET 2

Nega pasjih krempljev

Kremplji naj se ob naravni stoji psa ne dotikajo tal. Če slišiš veliko klikanja, ko pes hodi po trdih površinah (npr. asfalt ali parket), je to znak in čas za njihovo urejanje.

Predolgi kremplji se lahko zlahka zataknejo in povzročijo poškodbe. Prav tako povzročajo neprijetnost pri hoji in posledično nepravilno hojo (šepanje).
Kako pogosto moraš kremplje prirezati, je zelo odvisno od tvojega psa. Veliko hoje po trdih površinah lahko obrabi pasje kremplje.

NASVET 3

Redno pregleduj pasje tačke

Priporočamo vsakodnevni pregled pasjih tačk, še posebej po igranju zunaj ali ko se vrnemo s sprehoda. Tačke pregledamo, da se ni kaj zataknilo med prsti in preverimo stanje blazinic.
Če so pasje blazinice umazane, jih umijemo z vodo.

NASVET 4

Vlaženje pasjih blazinic

Blazinice lahko razpokajo in zakrvavijo, v primeru da se preveč osušijo. Na tačkah NE uporabljaj losjonov ali vlažilnih krem, namenjenih ljudem!
Za vlaženje blazinic uporabi zdravilni balzam PLATINUM SkinCare, ki kožo pomirja, deluje antibakterijsko in jo vlaži.

NASVET 5

Zaščita pozimi

Pasje blazinice in pasje tačke potrebujejo v mrazu in snegu posebno nego, saj zaradi nizkih temperatur in soli pogosto razpokajo, se izsušijo in tako postanejo še bolj občutljive.
Zato je potrebno po vsakem zimskem sprehodu psu oprati tačke v mlačni vodi, da iz njih izperemo sol.

Psom z daljšo dlako med blazinicami lahko sneg zamrzne, kar povzroči nelagodje, ustavljanje in grizenje tačk. Zato je dolgodlakim psom smiselno nekoliko pristriči dlake med blazinicami.

Za zaščito blazinic v zimskem časi nanesi Balzam SkinCare pred vsakim sprehodom. Balzam bo zaščitil tačke pred soljo in posledičnim izsuševanjem, zato je idealna izbira za hladne zimske dni.

NASVET 6

Zaščita poleti

V poletni vročini se je potrebno izogibati vročega asfalta, betona in peska. Če to ni mogoče, psu pravočasno zaščiti blazinice.

V primeru manjših opeklin, razpok, razjed ter vnetij uporabi naravni balzam PLATINUM SkinCare. Balzam deluje antibakterijsko in protivnetno ter tako ščiti psa pred umazanijo, bakterijami, virusi in glivicami.

NASVET 7

Nega odrgnin in manjših ranic

V primeru da si opazil manjše ranice, odrgnine, ureznine, opekline in raztrganine, takoj odstrani vse tujke, kot so trni in pesek. Nato rano previdno očisti in razkuži, na primer s primernim razpršilom ali fiziološko raztopino.

Na prizadeto mesto nanesi balzam SkinCare, tako da je rana z njim v celoti prekrita. Tvoj kosmatinček bo takoj po nanosu balzama SkinCare občutil pomirjujoč učinek, saj na kožo deluje izredno sproščujoče.

NASVET 8

Pazi kje hodiš

Razbito steklo ali ostri predmeti lahko poškodujejo tačke tvojega psa. Predvsem na sprehodih po nepoznanem terenu bodi pozoren na tačke svojega kosmatinca.

Preprečevanje poškodb je vedno boljše kot zdravljenje!

Zaključek


Majhne poškodbe in kožne okužbe je navadno zelo težko opaziti.
Zato je izredno pomembno, da pregleduješ tačke svojega psa.

Če boš v dvomu ali gre za okužbo ali ne, se raje posvetuj z veterinarjem in skupaj z njim izključi možnost resnih okužb ali hudih poškodb!

Zdravilni balzam, ki ne sme manjkati v nobeni domači pasji ali mačji lekarni.
Vsebuje Naravne sestavine za hitrejše celjenje in zdravljenje kosmatinca.
Prav tako spodbuja naravni proces celjenja ran in vašemu kosmatincu prihrani bolečine in srbenje.

IZBERI NAJBOLJŠE!

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>