Moj pes koplje po vrtu

0 KOMENTARJEV

Ali na svojem vrtu vsak dan najdeš kakšno dodatno luknjo? Če imaš psa, ki zelo rad koplje po sveže posajeni travi ali rastlinah, ne izpusti tega članka, kjer sem raziskal: 

  • Zakaj psi kopljejo po vrtu?
  • Kako psa odvaditi kopanja lukenj?

Zakaj psi kopljejo po vrtu?

zakaj psi kopljejo

Kljub temu da je nadležno, je kopanje lukenj pri psih povsem normalno in prirojeno početje. Velika večina psov zelo rada koplje po vrtu, so pa nekatere pasme k temu vedenju bolj nagnjene kot druge (recimo terierji in jazbečarji, ki so bili vzgojeni za lovljenje manjših živali, ki so se skrivale pod zemljo).


Vzrokov za kopanje je kar nekaj, jaz pa bom v nadaljevanju predstavil najpogostejše: 

Pes koplje luknje zaradi dolgčasa ali za zabavo

Najpogostejši vzrok za kopanje lukenj pri večini psov je ravno dolgčas. Pes, ki je na vrtu dolge ure prepuščen sam sebi, bo pričel kopati luknje zgolj za to, da bi se zamotil, zabaval in porabil odvečno energijo. Da je razlog za vrtnarjenje res dolgčas, se lahko prepričaš na podlagi pasje telesne govorice. 


V tem primeru bo pes med kopanjem živahno poskakoval, tekal sem ter tja in med tem kopal manjše luknje na večih mestih. Kako izgleda telesna govorica psa, ki je razpoložen za igro, si preberi v članku Kako prebrati telesno govorico psov?

Pes želi zakopati predmet

Psi še danes zakopavajo svojo lastnino, kot so hrana, kosti in igrače, kar je posledica vedenja njihovih prednikov. Že volkovi so pod zemljo zakopavali ulov, da so ga skrili pred konkurenti in ga prišli kasneje pojesti. Navadno so zakopali dragocene stvari, ki jih tisti trenutek niso potrebovali in jih tako shranili za naslednjič. Tudi danes pes na varno zakoplje na pol prežvečeno kost ali igračo in jo s tem shrani za "drugič".

Pes lovi podzemne živali

Psi lahko kopljejo tudi zato, ker so pod zemljo zavohali žival, kot so miši ali krti. Tak nagon je sicer bolj značilen za lovske pasme, ki so bile vzrejene za lov na pod zemljo živeče živali, recimo terierji in jazbečar

Psu pod zemljo nekaj diši

Če pes pod zemljo zavoha hrano ali nekaj kar mu diši, bo začel kopati zato, da bi prišel do te stvari. Tudi ta vzrok se pogosteje pojavlja pri terierjih in jazbečarjih, saj so bili vzgojeni za vohanje in iskanje stvari pod zemljo. 

Pes si izkopava varno ležišče

Že pasji predniki volkovi so si izkopavali brloge, ki so služili kot zavetje za njihove mladiče. Zato lahko tudi danes breja samica koplje luknjo, kjer bi varno skotila mladiče. 

Pes se želi ohladiti

V vročih poletnih dneh se lahko psi ohlajajo tudi tako, da si izkopljejo luknjo in se uležejo v prijetno hladno zemljo. 

pes si izkoplje ležišče

Pes koplje luknje zaradi ločitvene tesnobe

Kopanje lukenj zaradi ločitvene tesnobe lahko prepoznamo po tem, da so luknje izkopane ob ograji, pri vhodu in na vseh mestih, kjer pes najde izhod. Vzrok za kopanje je v tem primeru stres, ki ga pes občuti zaradi lastnikove odsotnosti. 

Ob ograji lahko pes koplje tudi v primeru, da je zavohal gonečo samico in želi "pobegniti" iz ograde.

Pes jé zemljo

Nekateri psi čutijo potrebo po zaužitju zemlje ali podzemnih koreninic. V tem primeru bodo psi kopali zemljo samo na določenih mestih vrta, kjer bo imela zemlja po njihovem mnenju najboljši okus. 

Kako psa odvaditi kopanja lukenj

kako psa odvaditi kopanja lukenj

Trening za prenehanje kopanja 

Psa na vrtu skrbno opazuj in v primeru, da začne kopati luknjo, takoj ukaži "ne" ali "stop". Ko pes preneha kopati, ga pohvali in nagradi s priboljškom. Pri treningu moraš biti dosleden in psu v nobenem primeru ne smeš dovoliti kopanja, tudi na sprehodu ne.

  • Ko pes koplje luknje zaradi dolgčasa, mu boš to najlažje preprečil tako, da ga dobro fizično in mentalno utrudiš. Psa odpelji na daljši sprehod, tek ali kolesarjenje, več pa naj bo tudi igre, lovljenja žoge ali frizbija. 
  • Če pes rad zakopava svoje predmete ali kosti, opazuj, kdaj se bo prenehal igrati z igračo ali nehal žvečiti kost in mu jo vzemi, predno bi jo utegnil zakopati. Iz vrta mu lahko vzameš tudi druge igrače, s katerimi se običajno ne igra in jih samo zakopava za "težke" čase. 
  • Ko pes koplje zaradi svojega nagona, da bi ujel žival pod zemljo, boš nezaželeno kopanje najlažje preprečil tako, da na vrt namestiš naprave za odganjanje vrtnih glodavcev. Te naprave psa ne bodo motile, preprečile pa bodo prihod miši in drugih glodavcev.
  • Pes lahko koplje luknje tudi takrat, ko si želi novo ležišče ali mu obstoječe ni udobno. V tem primeru mu kupi ležišče, ki ima dvignjene robove in spominja na gnezdo. 
  • Če pes koplje luknjo zato, da bi se ohladil, poskrbi, da ima vedno na voljo hladen senčni prostor in dovolj sveže vode. Poleti, ko so temperature zelo visoke, lahko psa umakneš tudi v hladno klet, garažo ali klimatiziran prostor. Več nasvetov za učinkovito ohlajanje psa si preberi v članku Hladni namigi za vroče pasje dni. 
  • Ko pes koplje zato, da bi pobegnil iz vrta, moraš poskrbeti, da je ograja dovolj visoka, tla pod ograjo pa kar se da trdna (najbolje betonirana), da pes ne bo mogel uiti. Čez čas se bo pes naučil, da s kopanjem ne bo mogel pobegniti in se tega početja naveličal. Če je razlog za kopanje ločitvena tesnoba, moraš psa ustrezno navaditi na samoto. 
  • Če obstaja mesto na vrtu, kjer pes najpogosteje koplje, lahko to preprečiš tudi tako, da na tistem mestu položiš plošče ali deske.
  • V primeru da pes koplje luknje zato, da bi iz njih zemljo zaužil, lahko v izkopano luknjo postaviš nekaj z neprijetnim vonjem, recimo pasji iztrebek.

Psi kopljejo


Kopanje lukenj je normalno pasje početje, ki ima več možnih vzrokov. Pri večini psov je najpogostejši vzrok dolgčas, pri čemer lahko psa z doslednim treningom kopanja lukenj povsem odvadiš.

Zanimivi prispevki za tebe:

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>