Moj pes je travo

0 KOMENTARJEV

Čeprav psi niso niti malo podobni kravam, jih velikokrat zalotimo, da veselo grizejo šop trave. To početje pri pasjih lastnikih pogosto povzroča zaskrbljenost in strah, da je s psom nekaj narobe. Ampak, ali je žvečenje trave pri psih res znak za preplah? 


Da bi odgovoril na to vprašanje, sem v tem članku raziskal:

  • Zakaj psi jedo travo?
  • Ali je uživanje trave za psa nevarno?
  • Ali naj psu preprečim, da bi jedel travo?


Zakaj psi jedo travo?

Zakaj psi jedo travo?

Ko opazimo svojega psa jesti travo, se največkrat sprašujemo, ali je to znak prikrite bolezni, slabosti ali pomanjkanja hranil?


Potrebno se je zavedati, da je uživanje trave pri psih zelo pogosta praksa, ki sega že v sam začetek njihovega razvoja. Kljub temu, da so se psi razvili iz volkov, ki so mesojede živali, pa so bili psi že od samega začetka vsejedci. Poleg tega, da so občasno pojedli tudi kakšno rastlino, so večinoma z uživanjem drugih živali v svoj organizem dobili tudi rastlinsko prehrano. S tem je njihov prebavni sistem postal odporen na celulozo v travi in se nanjo privadil. Več o pasjem prebavnem sistemu si lahko prebereš v članku Pasja prebava in prebavni sistem.


Obstaja veliko razlogov, zakaj se psi "pasejo" na travniku. Različni psi jedo travo iz različnih razlogov, najpogostejši pa so naslednji:

Slabost ali bolečine v želodcu

Najpogostejša razlaga za uživanje trave pri psih je, da psi jedo travo takrat, ko jim je slabo ali se ne počutijo dobro. V tam primeru naj bi trava izzvala bruhanje in psu olajšala bolečine v želodcu. Veliko znanstvenikov pa tukaj postavlja pod vprašal pasjo inteligenco in zavedanje psa, da ga bo uživanje trave pozdravilo. Prav tako uživanje trave v veliki večini primerov pri psih ne izzove bruhanja.


Motnja hranjenja ali PICA

Tudi psi imajo lahko motnje prehranjevanja, najpogostejša pa je Pica. Gre za bolezen, kjer psi vsakodnevno jedo stvari, ki niso hrana. Pojedo vse, kar jim pride pod zobe - pohištvo, oblačila, igrače, itd. Nekateri veterinarji zato domnevajo, da je uživanje trave pri psih ena od milejših oblik Pice. V veliko primerih pa je tako vedenje preprosto pokazatelj dolgčasa, še posebej, če ga prakticirajo mladiči in mladi psi. 

Pomanjkanje vlaknin

Ena izmed razlag zakaj se psi odločijo za uživanje trave, je pomanjkanje vlaknin v njihovi prehrani. Pasja hrana lahko vsebuje različno vsebnost vlaknin, ki psu pomagajo prebaviti hrano in odvajati blato. Če pes poseže po travi na vsake toliko časa, ni razloga za preplah. Če pa pes je travo vsakodnevno ali celo večkrat na dan, je potrebno preveriti vsebnost vlaknin, vitaminov, hranilnih snovi in mineralov v pasji prehrani in morda preiti na hrano, ki vsebuje višji odstotek vlaknin in hranilnih snovi. 

PLATINUM naravna hrana za pse je pripravljena po inovativnem postopku kuhanja, imenovanem Fleischsaftgarung. Fleischsaftgarung (FSG) ohranja biološko pomembna hranila v naši suhi in mokri hrani ter pasjih priboljških. To je zaradi:

  • hranljivih mesnih sokov iz svežega mesa,
  • nizke temperature kuhanja,
  • dodajanja hladno stiskanih olj po ohlajanju in pri sobni temperaturi.

Hrana je zato bogata s hranili in vlakninami, ki jih potrebuje pasji organizem. Katere sestavine so prisotne v PLATINUM izdelkih in kaj vsaka od njih doprinese k zdravju in dobremu počutju tvojega psa, si poglej v članku Sestavine v PLATINUM hrani za pse.

Žeja

Trava vsebuje zelo veliko vode, zato se psi pogosto odločijo za žvečenje trave v primeru, če so dehidrirani in žejni. Zato moraš poskrbeti, da ima tvoj ljubljenček ob sebi vedno posodo sveže, hladne vode. 

Dolgčas

Tudi če je pes čez dan spuščen in lahko po mili volji raziskuje in teka po ograjenem dvorišču, to še ne pomeni, da mu ni dolgčas. V takšnih primerih se psi velikokrat spravijo jesti travo samo zato, ker jim je dolgčas. Kljub temu da se lahko prosto gibajo, bi se psi veliko raje igrali in družili s svojimi lastniki. Če je razlog za žvečenje trave zgolj dolgčas, lahko to vedenje hitro in enostavno rešiš tako, da s psom čez dan preživiš več kakovostnega časa - se z njim igraš in malo potreniraš.

Nagon

Če se pes prehranjuje z zdravo in uravnoteženo prehrano, razlog za uživanje trave morda ni povezan s pomanjkanjem hranil. Razlog lahko tiči tudi v pasjem nagonu, ki sega še iz časa, ko so psi živeli v divjini. Takrat so vsa potrebna hranila in vlaknine prejeli iz uživanja živali (njenega mesa), ki se je prehranjevala s travo in raznimi rastlinami. Zato nekateri domnevajo, da danes psi nagonsko jedo travo zato, ker so jo v preteklosti posredno uživali skozi živalsko meso.

Ali je uživanje trave za psa nevarno?

Uživanje trave je za psa lahko tudi nevarno.

Med raziskovalci, ki so preučevali vzroke in posledice pasjega uživanja trave, velja splošno prepričanje, da je uživanje trave in rastlin pri domačih psih povsem normalno vedenje. Že samo dejstvo, da se je pes razvil iz volka, ki je redno užival travo, nam priča o tem, da je uživanje trave pri udomačenih psih nekako "zapisano" v genih. 


Tudi če je uživanje trave za psa povsem normalno, pa mu lahko v nekaterih primerih škoduje:

Nevarnosti uživanja trave

nevarnost 1

Zastrupitev 

Pes lahko na sprehodu zaužije travo ali rastline iz travnika, ki ga kmetje škropijo s strupenimi kemikalijami in pesticidi. V tem primeru lahko pri psu pride so resne zastrupitve. Če pes po sprehodu, kjer je jedel travo na travniku ali pašniku, bruha, je to lahko znak zastrupitve in ga je potrebno nemudoma peljati k veterinarju. 

Potrebno je upoštevati tudi, da so nekatere rastline ob zaužitju za psa strupene. Katere rastline lahko ob zaužitju povzročijo bruhanje in zastrupitev, najdeš v članku Strupene rastline za pse in mačke.

nevarnost 2

Črevesno zaprtje

Če pes poje majhno količino trave, navadno ne bo občutiti nobenih posledic. V primeru da pes na enkrat poje zelo veliko trave, po možnosti skupaj z zemljo, takšne količine ne bo mogel ustrezno prebaviti. Zato se bo trava kopičila v pasjem želodcu in v najslabšem primeru privedla do zaprtja črevesja

nevarnost 3

Poškodbe ustne votline in črevesja

Nekatere travne bilke so kratke in mehke, zato jih lahko pes enostavno in hitro prežveči. Nekatere bilke pa so zelo trde in ostre in kot take lahko ob zaužitju resno poškodujejo pasjo ustno votlino, grlo in črevesje. 

Nevarnost obstaja tudi, da se trda in dolga trava zatakne v pasjem grlu in mu otežuje dihanje. Če pes po zaužitju trave lovi sapo in težko diha, mu je potrebno iz ust ali grla odstraniti zagozdeno kepo trave. Če to ne moreš storiti sam, je potrebno nemudoma poiskati veterinarsko pomoč! 

Ali naj psu preprečim, da bi jedel travo?

kako psu preprečiti, da bi jedel travo?

Uživanje trave je povsem normalno pasje vedenje, ki ga psu ne smeš prepovedati. Je pa priporočljivo, da psa naučiš kje in kdaj lahko je travo, da preprečiš zastrupitev. Omejiš lahko tudi pretirano uživanje hrane iz dolgčasa in zgolj za zabavo. To lahko storiš tako, da:

  • Psa nauči ukaza "fuj" ali "pusti" in mu na ta način med sprehodi prepovej uživanje trave in rastlin, za katere nisi prepričan, ali so za psa varne. Pri tem si lahko pomagaš s pozitivnim nagrajevanjem - ko želi pes pojesti travo ali rastlino, mu reci "pusti" in njegovo poslušnost nagradi s priboljškom
  • Na domačem vrtu ne zasajaj rastlin, ki so strupene za pse in ne uporabljal škodljivih kemikalij ali gnojil. Tako bo lahko pes na domačem vrtu varno zaužil kakšno travno bilko.
  • Če sumiš, da je glavni razlog za zauživanje trave pri tvojem psu pomanjkanje vlaknin in hranil v pasji prehrani, hrano zamenjaj za bolj hranljivo in uravnoteženo pasjo prehrano, s katero bo tvoj pes zadovoljil prehrambne potrebe po vlakninah, mineralih in vitaminih.
  • Ko psa spustiš na dvorišče, se vsaj nekaj časa z njim tudi aktivno igraj in mu ponudi varno igračo za žvečenje. S tem boš zmanjšal verjetnost, da se bo pes iz dolgčasa odločil za žvečenje trave. 

Psi občasno lahko jedo travo


Uživanje trave je pri psih povsem normalno vedenje in samo po sebi še ni vzrok za skrb. Najpogosteje psi jedo travo iz dolgčasa ali zato, da bi spodbudili svojo prebavo. Potrebo pa je paziti, da pes ne bo zaužil strupene ali zelo ostre in trde trave, kar lahko povzroči zastrupitev, poškodbe črevesja ali zadušitev. 

Hrano PLATINUM pripravljamo po postopku Fleischsaftgarung - počasno kuhanje v Mesnem soku.

PLATINUM hrana zato ohrani vsa potrebna hranila in je bogata z vlakninami.

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>