Minerali v prehrani psa

1 KOMENTARJEV

Minerali so ena od bistvenih sestavin, ki jih je potrebno vključiti v zdravo in uravnoteženo pasjo prehrano, saj so ključnega pomena za pravilen razvoj in delovanje pasjega telesa.


V tem članku te čaka:

  • kaj so minerali in kako jih delimo?
  • minerali v pasji prehrani
  • preizkusi se v kvizu ?

Kaj so minerali in kako jih delimo

Minerali so anorganski elementi, ki sodelujejo v različnih biokemičnih procesih v telesu, kot so gradnja kosti, možganov, krvi, encimov, hormonov, uravnavanje metabolizma in ravnovesja tekočin v telesu.


Delimo jih na:

  • makro minerale: kalcij, magnezij, fosfor, natrij, kalij, žveplo in klorid. V pasji prehrani so potrebni v večjih količinah, zato njihovo prisotnost v hrani merimo v procentih (%).
  • mikro minerale (elementi v sledovih): železo, cink, baker, selen, krom, jod, fluor, mangan, molibden, bor, kobalt. Kot že samo ime pove, so v pasji prehrani prisotni v zelo majhnih količinah, njihovo prisotnost v hrani merimo v miligramih (mg).

Popolna pasja prehrana mora zagotoviti vse minerale v pravilni količini, saj preveč ali premalo mineralov lahko povzroči zdravstvene težave.

Minerali v pasji prehrani

Kalcij in Fosfor

Funkcija: Kalcij je od vseh mineralov prisoten v največji meri, več kot 99 % se ga nahaja v kosteh oz. skeletu. Skupaj s Fosforjem je nujen za razvoj kosti, strjevanje krvi, delovanje mišic in živčnega sistema.

Pomembno je razmerje med Kalcijem in Fosforjem, ki je med 1:1 do 2:1.


Vir: perutninska in mesna moka, kosti, ribe.


Pomanjkanje: rahitis, osteomalacija.


Predoziranje: izogibati se je potrebno prekomernemu dodajanja kalcija v obdobju rasti, posebno to velja za velike pasme. Dodajanje kalcija ali prehranjevanje s hrano, ki vsebuje preveliko kalcija poveča možnost razvoja bolezni okostja, kot je kolčna displazija in osteohondroza.

Magnezij

Funkcija: potreben je za normalno delovanje živčnega sistema, rast kosti in produkcijo beljakovin. Nujen je za absorpcijo in normalno izkoriščanje vitaminov in mineralov v telesu, kot so vitamini C in E, kalcij, fosfor, natrij in kalij. Prav tako je potreben za delovanje številnih encimov.


Vir: soja, koruza, žitna zrna, kostna moka.


Pomanjkanje: kalcifikacija mehkih tkiv, nevromuskularna razdražljivost.


Predoziranje: malo verjetno.

Elektroliti (natrij, klorid, kalij)

Funkcija: elektroliti sodelujejo pri večini dnevnih funkcij telesa. Na primer, elektroliti so potrebni za pravilno prevodnost živcev, za krčenje mišic, za vzdrževanje ustreznega stanja hidracije in za vzdrževanje ustreznega pH v krvi.

Cink in Baker

Funkcija: Cink krepi imunski sistem ter zdravje kože in dlake tvojega psa, kot tudi celjenje kože in ran. Spodbuja rast celic in presnovo sladkorjev, maščob in beljakovin.
Baker pomaga absorbirati železo, ki sodeluje pri sintezi melanina in pomaga ustaviti anemijo. Pomemben je za rast kosti in tvorbo vezivnega tkiva.


Vir: Meso organov, goveja jetra, temno perutninsko meso, rumenjaki, stročnice.


Pomanjkanje: Pomanjkanje cinka v prehrani lahko vpliva na reproduktivno odpoved, dermatozo in zastoj v rasti. Pomanjkanje bakra lahko zato povzroči težave z vsebnostjo železa v telesu, motena je rast okostja.


Predoziranje: Cink - povzroča pomanjkanje kalcija in bakra. Dedna motnja presnove bakra povzroča bolezni jeter.

Selen

Funkcija: ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa in naj bi imel vlogo v imunskem sistemu. Predvsem naj bi sodeloval pri razstrupljanju ali čiščenju težkih kovin.


Vir: zrna, meso, perutnina.


Pomanjkanje: slabša imunost.


Predoziranje: malo verjetno.

Jod

Funkcija: Jod spodbuja rast in razvoj. Pomemben je tudi za kurjenje energije in uravnavanje telesne temperature. Pozitivno vpliva tudi na delovanje srca, krvni tlak, fizično moč, zaprtje in prebavo.


Vir: ribe, govedina, jetra.


Pomanjkanje: pomanjkanje joda v prehrani lahko povzroči presnovne spremembe, ki lahko vodijo do nihanj teže in pomanjkanja energije.


Predoziranje: malo verjetno.

Kobalt

Funkcija: spodbuja rast rdečih krvnih celic in aktivira številne encime.


Vir: ribe, mlečni izdelki.


Pomanjkanje: malo verjetno.


Predoziranje: malo verjetno.

Mangan

Funkcija: pomaga graditi hrustanec in kostno tkivo. Mangan je bistven tudi za strjevanje krvi.


Vir: meso, perutnina, ribe.


Pomanjkanje: malo verjetno.


Predoziranje: malo verjetno.

Železo

Funkcija: potreben za transport kisika, vnos kisika in delovanje celic.


Vir: meso organov.


Pomanjkanje:  hipokromna in mikrocitna anemija (slabokrvnost).


Predoziranje: malo verjetno.

Kviz - minerali v pasjem življenju

Zaključek


Tako kot vitamini so tudi minerali izrednega pomena za zdravje tvojega psa. Pravilno pripravljena hrana za pse že vsebuje potrebno količino mineralov, zato prehranska dopolnila običajno niso potrebna.

Presežek ali primanjkljaj mineralov lahko povzroči zdravstvene težave, velikokrat pa je problem prav v presežku določenih mineralov.

Zdrava in uravnotežena prehrana mora vsebovati vse potrebne vitamine in minerala za zdravo rast in aktivno življenje tvojega psa.

Posebnem postopek priprave Naravne hrane za Pse PLATINUM zagotavlja, da se ohranijo dragocena hranila. 

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >