Vse o psih

Mali nemški špic

od PLATINUM Slovenija

Mali nemški špic (org.: Kleinspitz) je tako po videzu kot po značaju pravi dobrovoljec, ki se na svojega lastnika zelo močno naveže. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o teh pasmi.

Hiter pregled glavnih značilnosti

– Velikost: od 23 cm do 29 cm

– Teža: od 3 kg do 4 kg

– Življenjska doba: od 15 do 20 let

– Dlaka je dolga in gosta ter ima debelo podlanko.

– Mali nemški špic lahko biva v stanovanju ali pa na prostem, kjer bo še posebej užival v manjšem ograjenem vrtu. V stanovanju pa ima pogosto težave s čistočo.

– Kljub temu da je pasma primerna za začetnike, mora biti njen lastnik samozavesten in avtoritativen.

Mali nemški špic

– Pasma je primerna tudi za alergike.

– Ni primeren za zelo majhne otroke, a se nanje lahko privadi. Bolje pa se bo razumel s starejšimi otroci, ki bodo znali vzpostaviti zadostno mero avtoritete.

– Mali nemški špic je precej inteligenten in učljiv ter zato primeren za agillity, Rally obedience, frizbi in ostale pasje športe. Kljub temu da se lahko zadovolji z dnevnimi sprehodi, bo z veseljem sodeloval tudi pri bolj dolgotrajnih aktivnostih.

Zgodovina pasme

Nemški špic je ena izmed najstarejših pasem osrednje Evrope.
Kot pove že njihovo ime, Nemški špici izvirajo iz Nemčije, nastali pa naj bi kot neposredni potomci Samojeda in Švedskega laponskega psa.

Poznamo štiri različne velikosti Nemških špicev, in sicer velikega, standardnega (srednjega), malega ter pritlikavega – Pomeranca.
Malega nemškega špica so v preteklosti uporabljali predvsem kot družinskega psa.

Iz njegove države izvora so pasmo izvažali v različne države po svetu, kjer so ji nadeli tudi različna imena – v Ameriki so pasmo poimenovali Ameriški eskimski špic (saj so bili Američani v času prve svetovne vojne izrazito proti-nemško naravnani), v Angliji pa so Malega nemškega špica poimenovali kar Pomeranec, saj med pasmama takrat še niso ločevali.
Ker pa so Angleži Malega nemškega špica kasneje še nadgrajevali in dopolnjevali, Pomeranec in Mali nemški špic danes veljata za dve popolnoma različni pasmi.

Mali nemški špic

Velikost

Mali nemški špic je majhna pasma s kompaktno konstrukcijo, ki v povprečju meri 30 cm in tehta 4 kg.

Karakter

Mali nemški špici so izredno vesela, živahna in ljubezniva pasma, ki se bo na svojo družino močno navezala in potrebuje veliko lastnikove pozornosti.
Kljub svoji velikosti, Mali nemški špici veljajo za dobre čuvaje, saj budno spremljajo svojo okolico in na prihod tujca vedno opozorijo z glasnim laježem.

V kolikor se šolanju te pasme ne boste dosledno posvetili, pa lahko njihovo nekontrolirano lajanje postane zelo moteče.
Pasma je po svojem karakterju sicer zelo radovedna in do svojega lastnika zelo ustrežljiva, a se bo ob nepoznanih ljudeh vedla precej zadržano in nesproščeno.

Navadno sicer niso agresivni, kar pa se lahko hitro spremeni, če se bodo počutili ogrožene. Pasma potrebuje samozavestnega in predvsem odločnega lastnika, ki bo znal vzpostaviti avtoriteto in psu pokazati kdo je glava družine.
V nasprotnem primeru lahko pasma namreč hitro postane precej svojeglava, neubogljiva in zelo težavna.

Prav tako morate paziti, da s pretirano zaščitniškim obnašanjem do psa, temu ne privzgojite sindroma malega psa, ki se kaže skozi posesivno in obsesivno vedenje.

Zdravje

Gre za zelo zdravo pasmo, ki nima znanih genetskih težav.
Se pa pri pasmi pogosteje pojavljajo predvsem težave s kožo (najpogosteje akne in ogrci), ki pa jih je mogoče z upoštevanjem veterinarja in dosledno nego omejiti in tudi preprečiti.

Mali nemški špic

Vzgoja in aktivnosti

Pri tej pasmi je ključno, da s šolanjem začnete že navsezgodaj in ste pri tem kar se da dosledni.
Najpomembnejše je, da čim prej vzpostavite avtoriteto in se pri izvajanju ukazov vztrajni.

Pri šolanju uporabljajte izključno pozitivne metode, pozitivno motivacijo in nagrajevanje, saj boste z uporabo vpitja in grobosti dosegli kvečjemu nasprotni učinek.
Mali nemški špic je namreč zelo občutljiva in nežna pasma, ki se na svojega lastnika močno naveže – z uporabo prisile pa boste ta odnos močno skrhali.
V kolikor boste torej vzpostavili zadostno avtoriteto in spoštljiv odnos, boste dobili ustrežljivega in poslušnega psa.

Še malo več energije pa boste morali posvetiti navajanju na čistočo, s čimer ima ta pasma v stanovanju lahko težave.
Drugače pa je to zelo inteligentna in tudi učljiva pasma, ki jo je mogoče, kljub njihovi občasni trmi, naučiti najrazličnejše trike.

Pasma sicer ne potrebuje veliko gibanja in bo zadovoljna z dnevnimi sprehodi in igro, a bo kljub temu uživala v kakršnih koli pasjih aktivnostih in daljšem potepanju v naravi s svojim lastnikom.
Zaradi njihove inteligence in želje po druženju z lastnikom, pa je pasma še posebej primerna za agillity, Rally obedience, frizbi in ostale pasje športe. 

Hmmm, tako okusno

30
Dni
01
Ur
14
Minut
46
Sekund

S kodo POSLASTICA pri nakupu nad 33€ do brezplačnih PLATINUM priboljškov

Hranjenje

Pasma je navadno pri hrani precej izbirčna, kar lahko pripelje tudi do prekomerne telesne teže.
Da bi se temu izognil, je priporočljivo razdeliti primerno dnevno količino hrane na dva do tri manjše obroke na dan.

Prav tako je priporočljiva uporaba kvalitetne pasje hrane, ki je bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in ostalimi hranilnimi snovmi.
S tem bo količina dnevno zaužite hrane manjša, kot bi bila v primeru manj kakovostne in hranljive hrane, saj bi le-to pes za vnos dnevne količine ključnih sestavin potreboval več.

Ker pa ima pasma tudi zelo gosto in bujno dlako, je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane, ki vsebuje kar se da veliko količino svežega mesa, hladno stiskana olja in ostale naravne sestavine, ki bodo poskrbele za zdravo in sijočo dlako ter kožo..

Dlaka in nega

Mali nemški špic ima dolgo gosto dlako, ki sestoji iz zunanje plasti, katera je ravna in zelo bujna, ter podlanke, ki pa je kratka in debela.

Ker je njegova dlaka daljša in zelo gosta, je za nego potrebno nameniti malo več časa.
Priporočljivo je namreč dnevno krtačenje, pri čemer boste takoj razvozlali vse morebitne vozle, drugače pa zadostuje krtačenje enkrat na teden.

Dnevno krtačenje pa je vseeno obvezno v času menjave dlake, saj je takrat njeno izpadanje veliko bolj izrazito.
Ker pa je česanje za pasmo lahko precej neprijetno in posledično za lastnike zamudno, je priporočljivo na česanje navaditi že mladiča.

Otroci in druge živali

Mali nemški špic je zavoljo svoje velikosti in karakterja primernejša družba za starejše otroke.
Mlajši otroci lahko namreč njegovo krhko telo hitro poškodujejo, na kar se pes lahko odzove tudi z agresijo.

Prav tako pa se lahko pes ob prisotnosti majhnih otrok počuti zapostavljenega, saj bodo njegovi lastniki več pozornosti namenili otroku kot njemu, kar lahko hitro vodi tudi v ljubosumje.
Tudi starejše otroke je potrebno naučiti pravilnega ravnanja s psom, predvsem pa morajo znati vzpostaviti avtoriteto nad psom, saj bodo le tako z njim razvili spoštljiv odnos.

V kolikor boste psa primerno in dovolj zgodaj socializirali, se bo dobro razumel tako z ostalimi psi kot z manjšimi živalmi v gospodinjstvu - pri teh pa je ključnega pomena, da bodo skupaj takoj, ko bo kužek prišel v nov dom. 

Zanimivi prispevki za tebe:

Kako izbrati pravo hrano za pse?
Maščobe v pasji prehrani
Pasja prebava in prebavni sistem psa

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>