Kolesarjenje s psom: vse kar moraš vedeti

0 KOMENTARJEV

Ne glede na to ali si zagret kolesar ali pa se kolesarjenja lotevaš le rekreativno, eno drži kot pribito - kolesarjenje bo ob spremstvu tvojega štirinožnega prijatelja še toliko bolj zabavno! 


Da bo kolesarjenje s psom kar se da brezskrbno in predvsem varno, sem v tem članku odgovoril na najpogostejše skrbi in vprašanja na to temo: 

  • Ali je kolesarjenje z mojim psom varno?
  • Kako psa pripraviti na kolo?
  • Nasveti za varno in zabavno kolesarjenje

Ali je kolesarjenje z mojim psom varno?

Tek ob kolesu je odlična aktivnost in zaposlitev za psa. Ampak predno se odločiš, da se bosta s tvojim štirinožcem spustila v kolesarjenje, moraš upoštevati fizično pripravljenost, temperament in izkušnje svojega psa.


Če se tvoj pes zelo hitro utrudi, ne potrebuje veliko vsakodnevnih aktivnosti in je neposlušen, potem je zelo verjetno, da med tekom ob kolesu ne bo užival, lahko pa se tudi poškoduje. Prav tako moraš upoštevati pasjo starost in morebitne zdravstvene težave, ki bi psa med tekom lahko ovirale:

  • Kolesarjenje z mladiči ni priporočljivo, ker se kosti pasjega mladiča še razvijajo, pretirana fizična aktivnost pa lahko prepreči njihovo pravilno rast in jih poškoduje. Zato naj se mladiči nekje do starosti leta in pol izogibajo pretiranim fizičnim naporom. 
  • Tek ni primeren za starejše pse in vse ostale, ki trpijo za artritisom ali displazijo kolkov ali komolcev.
  • Tek ni primeren za pse, ki imajo težave z dihanjem, in bracihefalične pasme psov.

Več o tem, ali je tvoj pes primeren za tek na daljše razdalje, si lahko prebereš v članku Tek s psom: vse kar moraš vedeti. Vsekakor pa je priporočljivo, da se pred pričetkom posvetuješ s svojim veterinarjem, ki bo podal strokovno oceno fizičnih sposobnosti tvojega psa. 

kako kolesariti s psom


Če ugotoviš, da tek ob kolesu za tvojega psa ni primeren, se lahko vseeno na skupne kolesarske izlete podata v malce drugačni obliki. Pri tem so ti lahko v pomoč kolesarske košare za hišne ljubljenčke, ki so odlična ideja za izlet z mladiči ali manjšimi pasmami, ali prikolice za pasje kolo, s katerimi boš lahko s seboj vzel tudi večjega psa. 

Kako psa pripraviti na kolo?

kolesarjenje s psom

Da bo kolesarjenje s psom varno tako zate, za tvojega psa in vse udeležence v prometu, moraš psa na tek ob kolesu ustrezno pripraviti. Zato sem zate pripravil seznam korakov, s katerimi boš svojega psa postopoma navadil na daljše kolesarske izlete:

1. Ustrezna vzgoja psa

Da bo kolesarjenje s psom varna in zabavna izkušnja, mora biti pes dobro vzgojen. Zgodnja socializacija in dosledna vzgoja sta predpogoj, da bo pes znal ubogljivo hoditi ob povodcu in nato umirjeno teči ob kolesu. Med kolesarjenjem bosta najverjetneje srečala druge ljudi, pse, mačke ali gozdne živali za katerimi bi se lahko nevzgojeni pes hitro zapodil in ogrozil tebe in druge mimoidoče. Zato je zelo pomembno, da pes med kolesarjenjem dosledno slediti tvojim ukazom.

2. Izbira ustrezne opreme

Pred kolesarjenjem poskrbi za ustrezno opremo zase in in za svojega psa. Zate je priporočljivo, da imaš med vožnjo nameščeno zaščitno čelado in ščitnike ali vsaj rokavice, saj je ob kolesarjenju s psom padec veliko bolj verjeten kot v primeru, da kolesariš sam. Potrebno je poskrbeti tudi za varnost in udobje naših štirinožcev, zato je priporočljivo, da za kolesarjenje s psom uporabiš oprsnico in ne navadni povodec. Oprsnica bo za tvojega psa veliko bolj udobna, preprečila bo morebitne poškodbe vratu, ti pa boš psa med vožnjo lažje obvladoval in usmerjal. Uporabiš lahko tudi prilagojene povodce za na kolo, ki ti omogočajo, da imaš obe roki prosti.


Obvezna oprema sta tudi plastenka z vodo in zložljiva posodica, saj je priporočljivo, da se pes med vožnjo redno hidrira. V primeru ledu in osoljenih cest ali vročega asfalta ne pozabi tudi na zaščito pasjih blazinic in psu za čas kolesarjenja obuj zaščitne čevlje. 

2. Spoznavanje kolesa

Predno se s psom prvič odpravita kolesarit, naj ima pes dovolj časa, da se v miru seznani s kolesom, njegovim zvokom, zvoncem, zaviranjem itd. Zato se s psom najprej ob spremstvu kolesa podajta na krajši sprehod, lahko se sprehajata tudi gor in dol po dvorišču. Ob tem naj bo pes pripet na povodec, kolo pa naj bo postavljeno med vama. Priporočljivo je, da pasjo izkušnjo s kolesom pozitivno okrepiš, recimo tako, da ga ob uspešnem sprehodu ob kolesu ali vohanjem kolesa nagradiš s priboljški

4. Začni počasi

Ko se bo pes navadil na bližino kolesa in ga ta ne bo več motil, se lahko usedeš na kolo in začneš s kratkimi vožnjami. Te naj za začetek potekajo po ravnih, čim manj prometnih površinah, kot so urejene sprehajalne poti, makadamske ceste ali polja. Tempo naj bo dovolj počasen, da se bo pes lahko navadil na tek ob kolesu. Med vožnjo spreminjaj smer in s psom potreniraj umikanje oviram in zavijanje v ovinke. Ob tem ne pozabi psa za upoštevanje ukazov in umirjen tek ob kolesu pohvaliti in nagraditi s priboljški. Ko si prepričan, da pes med vožnjo ustrezno sledi tvojim ukazom, se zna premikati skupaj s kolesom, se lahko odpravita na cesto.

5. Postopoma stopnjuj

Tako kot ljudje, tudi psi postopoma zvišujejo svojo vzdržljivost, zato dolžino in hitrost vožnje počasi zvišuj iz tedna v teden. Priporočljivo je, da so prvi teden vožnje dolge od 5 do 10 minut, nato pa jih lahko zvišuješ. Vseeno pa z dolžino in hitrostjo tempa ne gre pretiravati, ker si lahko psi ob pretirani fizični aktivnosti hitro poškodujejo mišice ali blazinice na tačkah. Primer zmerne aktivnosti je recimo kolesarjenje vsak drugi dan od 15 do 20 minut. 


Med kolesarjenjem opazuj svojega psa in mu tempo ustrezno prilagajaj. Če vidiš, da se je pes na tek ob kolesu odlično privadil in da se dobro počuti, lahko podaljšaš vajino turo. Če pa opaziš, da pes ne teče več vzporedno s kolesom ampak zaostaja, mu daj možnost za počitek in hidracijo.

Nasveti za varno in zabavno kolesarjenje

nasveti za varno kolesarjenje s psom
  • Takoj pred kolesarjenjem psu ne dajaj za jest. Aktivnost neposredno po obroku je za tvojega psa zelo nevarna, saj lahko privede do zasuka želodca. Več o tem si lahko prebereš v članku Zasuk želodca pri psu.
  • Pred in po kolesarjenju daj psu čas, da opravi svoje potrebe in prevoha vse rožice. Tako se bo navadil, da med kolesarjenjem ni časa za vohanje in opravljanje potrebe. 
  • Pri načrtovanju kolesarskih poti se poskušaj čim bolj izogibati asfaltnim površinam, saj lahko trda tla hitro poškodujejo pasje tačke in sklepe. Zato raje izberi makadamsko, travnato ali gozdno površino.
  • Izogibaj se kolesarjenju po urbanih mestnih središčih, kjer je zelo veliko prometa, saj s tem ogrožaš sebe, svojega psa in ostale udeležence v prometu.
  • Izogibaj se daljšim turam v vročem soncu, saj je tek po vročini za psa izredno nevaren in lahko privede do dehidracije!   
  • Med kolesarjenjem se večkrat ustavi in daj psu trenutek da se odpočije in spije nekaj vode. 
  • Po aktivnosti dobro preglej pasje tačke in blazinice, če so utrpele kakšne poškodbe. Če opaziš rane, praske ali odrgnine, rano hitro speri s tekočo vodo, odstrani umazanijo in jo namaži z zdravilnim balzamom SkinCareTa bo rano ustrezno razkužil in poskrbel za hitro celjenje.  

Kolesarjenje naj bo zmerno


Kolesarjenje s psom je lahko odličen način za preživljanje prostega časa, ampak samo v primeru, če se držiš varnostnih priporočil in upoštevaš fizične zmožnosti svojega psa. Zato ne bo odveč, če se pred pričetkom kolesarske sezone posvetuješ s svojim veterinarjem. 

Sočni priboljški iz mesnega soka so prava izbira za:
  • nagrado
  • motivacijo med treningom 
  • ali kot posladek za vmes 🙂

PLATINUM poslastica iz fleischsaftgarung 

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>