Vse o psih

Kodrasti bišon

od PLATINUM Slovenija

Kodrasti bišon (org.: Bichon a poil frisé – Bichon Frise) je zavoljo svoje inteligence, razigranosti in ljubeznivosti odličen spremljevalec in družinski član.

Hiter pregled glavnih značilnosti

– Višina: do 30 cm

– Teža: od 3 kg do 6 kg

– Življenjska doba: do 17 let

– Dlaka je srednje dolga, gosta in skodrana, njeno izpadanje pa je minimalno.

– Ker je pasja dlaka hipoalergena in ne izpada, je kodrasti bišon primeren za alergike.

– Pasma ne prenaša previsokih ali prenizkih temperatur, zato ni primerna za zunanje bivanje. Je idealen pes za v stanovanje, saj ne potrebuje veliko gibanja in se najraje crklja v lastnikovem naročju.

Kodrasti bišon

– Pasma ne prenaša previsokih ali prenizkih temperatur, zato ni primerna za zunanje bivanje. Je idealen pes za v stanovanje, saj ne potrebuje veliko gibanja in se najraje crklja v lastnikovem naročju.

– Zaradi številnih zdravstvenih težav je pasmo potrebo kupiti pri preverjenem vzreditelju, ki ima dokumentirano zdravje mladičevih prednikov.

Zgodovina pasme

Kodrasti bišon je ena izmed starejših pasem, saj so se njihovi predniki pojavili že v letu 230 pred našim štetjem.
Njihova podoba je krasila tudi egipčanske sarkofage, še posebej pa so bili poljubljeni v času Kleopatre.

Domnevno kodrasti bišon izvira iz Karibskih otokov, kjer naj bi v 13. stoletju nastal s križanjem francoskega vodnega psa in različnih manjši naročnih psov (točna imena pasem, ki so sodelovale pri nastanku kodrastega bišona, niso povsem jasna, saj mnenja segajo vse od vodnih španjelov do pritlikavih pudljev).
Pasmo so nato najverjetneje po svetu razširili mornarji, v Evropo pa je prišla v 14. stoletju.
V 16. stoletju so postali izredno priljubljeni naročni psi članov francoskega dvora, v 19. stoletju pa so prevzeli vlogo cirkuških psov.

Danes je pasma priljubljena predvsem kot družinski pes, dobro pa se odnese tudi pri agilityju in flyballu.

Kodrasti bišon

Velikost

Kodrasti bišon je majhen pes s krepkim telesom.
Samci te pasme dosežejo plečno višino med 23 in 30 cm ter pri tem tehtajo med 3 in 6 kg.
Samice so nekoliko manjše, saj dosežejo višino med 23 in 28 cm, a pri tem prav tako tehtajo med 3 in 6 kg.

Karakter

Kodrasti bišon je pasma nežnega in ljubeznivega karakterja, ki se na svojega lastnika močno naveže.
Zato potrebuje veliko lastnikove pozornosti in mora biti vključena v njegove vsakodnevne aktivnosti.

Do svoje družine so prav tako izredno zaščitniški in lastnika z laježem vselej opozorijo na prihod tujca.
Na splošno pa je to ena redkih manjši pasem, ki ne laja veliko.

Prav tako so to izredno energični in igrivi psi, ki pa samote ne prenašajo dobro in zato ne smejo biti predlogo časa sami (zaradi osamljenosti se lahko obnašajo histerično). Zaradi svoje inteligence so tudi precej samosvoji in samozavestni.

Zdravje

Pasma v splošnem doseže dolgo življenjsko dobo, a se na svoji poti lahko sreča s številnimi zdravstvenimi težavami.
Glavna zdravstvena težava pasme je izpah pogačice, ki se lahko pojavi pri starosti šestih mesecev ali tudi kasneje (ko gre za blažjo obliko bolezni). Poškodbo lahko opazite, ko bo pes pričel šepati, saj ne bo želel obremenjevati boleče tačke, kot posledica izpaha pogačice pa se lahko pojavijo tudi druge bolezni sklepov.
Da se bo bolezen ugotovila pravočasno, je potrebno ob sumu psa peljati k veterinarju, ki bo na podlagi stopnje bolezni pripisal ustrezno zdravljenje.

Poleg izpaha pogačice, pa se lahko kodrasti bišon sreča še z raznimi alergijam in kožnimi obolenji, vnetij ušes in oči, sivo mreno, epilepsijo in paradontozo. Zato je pri pasmi izredno pomembna ustrezna ustna higiena.

Vzgoja in aktivnosti

Ker je kodrasti bišon zelo inteligentna in učljiva pasma, ga je precej enostavno šolati. Naučite ga lahko raznoraznih trikov in ukazov, predpogoj je le nežna in nikakor ne groba vzgoja.
Gre namreč za zelo občutljivo pasmo, ki ob grobem šolanju ne bo pokazala rezultatov. Zato je za kodrastega bišona najučinkovitejša pozitivna motivacija z uporabo raznih priboljškov in spodbudnih besed.

Kljub temu pa morate biti pri vzgoji tudi dosledni in odločni. Kot večina manjših pasem ima tudi kodrasti bišon pogosto težave pri navajanju na čistočo v stanovanju.

Ker je to precej razigrana in energična pasma, bo sama že tekom dneva precej aktivna v stanovanju. Zato poleg zmerno dolgih sprehodov ne potrebuje veliko aktivnosti, zadoščala bo že igra v parku ali na vrtu.
Na slednjem je potrebo paziti, da se pes ne bo izmuznil skozi luknjo v ograji in odšel novim dogodivščinam naproti.
Ker pa pasma želi biti vključena v izvajanje lastnikovih vsakodnevnih aktivnosti, vas bo prav tako rada spremljala bodisi pri pohodih v hribe, na kolesu ali pri teku. 

Kodrasti bišon

Hranjenje

Pri izbiri pasje hrane je potrebno upoštevati morebitne alergije in kožna obolenja. V primeru slednjih je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane z zadostno količino svežega mesa, vitaminov, mineralov in ostalih naravnih sestavin, ki bodo poskrbele za zdravo kožo in sijočo ter močno dlako.
Ker pa se pasma pogosto srečuje tudi s težavami sklepov in kosti, je pomembno, da psu namenite kvalitetno pasjo hrano z zadostno količino ključno potrebnih vitaminov in mineralov, ki bodo kosti utrdili in preprečili morebitne poškodbe.

Dlaka in nega

Kodrasti bišon ima dvojno dlako, pri čemer je zgornji sloj kodrast in mehak, podlanka pa je gosta in svilnata.
Dvojna dlaka pozimi psa ščiti pred mrazom, poleti pa zadržuje vročino in ga s tem hladi. Njegova dlaka je hipoalergena in ne izpada.

V obdobjih menjave dlake, ko pasmi izpada podlanka, je potrebo vsakodnevno krtačenje, da se prepreči vozlanje dlake.
Tudi sicer je potrebno dlako redno razčesavati, da se v podlanki ne naredijo vozli. Obvezno je tudi mesečno kopanje, priporoča pa se tudi občasno striženje, pri čemer pa dlake nikakor ne smete preveč postriči, saj slednja pasjo kožo varuje pred vplivi okolja.

Dosledno je potrebo striči predvsem dlako okoli oči in ušes, saj v nasprotnem primeru lahko pride do vnetij. Iz tega razloga je prav tako potrebo po vsakem obroku (predvsem pri uporabi mokre hrane) očistiti dlako na pasjem gobčku.

Otroci in druge živali

Ker je kodrasti bišon zelo nežen in ljubezniv pes, se bo dobro razumel z otroci vseh starosti.
Malo večjo pozornost je potrebo nameniti le igri z mlajšimi otroci, saj lahko slednji psa nehote poškodujejo, pes pa se lahko hitro počuti ogroženega in v obrambi ugrizne. Zato naj se psi z mlajšimi otroci igrajo pod nadzorom odrasle osebe, ki bo ob morebitni grobosti takoj posredovala.
Prav tako se pasma dobro razume z ostalimi psi in z drugimi živalmi, a je vseeno priporočljivo, da pes z ostalimi ljubljenčki odrašča že od malega. 

Kodrasti bišon

Pasme, ki bi te lahko zanimale:

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>