Prehrana psov

Ko vaš kuža postane izbirčna Metka

od Katarina

Vam je znano? Končno ste našli najboljšo pasjo hrano na svetu, vendar je vaš kosmatinec najbolj izbirčen pes, ki ga poznate. Zaenkrat novo hrano sicer obožuje, kaj pa bo čez mesec ali dva? Skrbi vas, saj resnično verjamete, da mora biti psu na voljo najboljša hrana, ki je zanj zdrava in uravnovešena.

Kolikor časa lahko vaš pes izbira, kaj bo jedel, obstaja tveganje, da boste hrano prej ali slej zamenjali. In v tem primeru se lahko zgodi, da prej kvalitetno pasjo hrano zamenjate za slabšo alterativo. To je enako, kot pri majhnih otrocih. Vsi vemo, da morajo jesti sadje in zelenjavo, čeprav je večinoma ne želijo in jo zavračajo. Vendar prav tako vztrajamo pri zdravi hrani, sicer bi hitro prešli na sladoled in piškote pri vsakem obroku.

Psi so se razvili v “vsejedce”. Jedo vse, kar jim ljudje ponudimo, čeprav to ni v njihovi naravi. Izbirčnosti se psi naučijo in za to smo krivi lastniki sami. Najpogostejši razlog, da naši ljubljenčki postanejo izbrične Metke, je ta, da jim ponujamo preveč različnih priboljškov in hrano menjamo prepogosto. To namreč storimo takoj, ko se nam zazdi, da naš kosmatinec hrane ne mara.

Kako se znebiti izbričnosti? Poskusite slediti 5 korakom:

1. Izločite ali omejite izbiro hrane. Raznolikost je dobrodošla, dokler pes sprejema vse, kar mu ponudite. Nekateri psi pa postanejo selektivni in začno zavračati hrano, ki so jo nekoč že sprejeli. Če vas pes začne zavračati hrano, ki jo je nekoč oboževal, mu je potrebno izbiro omejiti.

2. Ne reagirajte takoj, ko vaš kosmatinec ni več navdušen nad hrano v enaki meri, kot je bil. Če boste hrano zamenjali takoj, ko bo pokazal prve znake izbirčnosti, ga boste hitro naučili izkoriščanja. Naučil se bo, da z zavračanjem hrane dobi drugo izbiro, zato si bo sam zamenjal meni, ko bo to želel.

3. Izločite ali omejite priboljške. Prav tako, kot otrok ne dobi sladice, dokler ne dokonča obroka, prav tako pes ne sme biti nagrajen za svojo izbirčnost. Ne moremo pričakovati, da bo pes želel jesti, če ga nagrajujte cel dan. Ta korak bo deloval le v primeru, da med obroki ne dobi nobenega priboljška.

4. Psa hranite po urniku. Hrano naj ima na voljo 30-45 minut. Če je v tem času ne poje, jo umaknite. Večini psov zadostuje hranjenje dvakrat na dan, v razmaku 8-10 ur. Med tem časom vas bo večkrat prosil za priboljšek, vendar ne smete popustiti – nobenih priboljškov, če ne poje svoje hrane. Uprite se skušnjavi, da bi hrani karkoli dodali. Zapomnite si, na tak način psa učite, ne nagrajujete.

5. Ostanite pri eni do dveh vrstah hrane, ki jih ima najraje. Izogibajte se novim alternativam, če pa jih ponudite in vaš pes zavrne hrano, ki jo je prej rad jedel, se vrnite nazaj. Novo hrano in vse priboljške izločite za dva tedna.

Zgoraj opisani pristopi delujejo pri 95% izbirčnih psih. Nekateri psi so zelo vztrajni in lahko med svojimi protesti izgubijo celo kakšen kilogram. V kolikor se vaš kosmatinec ne bo sprijaznil z vašim novim ssrežimom, nas kontaktirajte in skupaj bomo našli rešitev.

Zanimivi prispevki za tebe:

Katarina


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>