Kakšna tveganja prinaša zima za mojega psa in kako ga lahko zaščitim?

0 KOMENTARJEV

Zima že trka na vrata, z njo pa prihajajo nizke temperature, sneg in led. Nekateri kosmatinčki komaj čakajo prve snežinke, drugi pa bi celo zimo raje preživeli v toplem lastnikovem naročju. 


Neglede na to, ali je tvoj pes pravi zimski navdušenec ali ne, moraš v hladnih zimskih mesecih poskrbeti za njegovo varnost in dobro počutje.


Da bosta s tvoj štirinožnim prijateljem pripravljena na zimske dni, ti v tem članku razkrivam:

  • Zdravstvene težave, ki jih prinaša zima
  • Kako zaščititi psa pozimi

Zdravstvene težave, ki jih prinaša zima

podhlajeni pes v snegu

Čeprav je tvoj kosmatinček oblečen v kožuh, to še ne pomeni, da brez težav prenaša nizke temperature. Kako dobro tvoj pes prenaša mraz, je odvisno predvsem od dolžine in gostote dlake, njegove starosti, zdravstvenega stanja in bivalnega okolja.

Da se bo tvoj ljubljenček lahko brezskrbno igral na snegu, moraš poskrbeti, da mu bo tudi takrat toplo in udobno.


Da bi svojega psa lahko ustrezno zaščitil pred nevarnostmi, ki jih prinašajo hladne zimske dni, ti v nadaljevanju predstavljam nekaj najbolj pogostih zdravstvenih težav, ki lahko pozimi doletijo tvojega ljubljenčka:

Podhladitev

Kaj je podhladitev?

Podhladitev nastane, ko pasja telesna temperatura pade pod normalno mejo, kar je med 39 in 37,5 stopinj Celzija. Takrat začne pes telesno temperaturo izgubljati hitreje, kot jo lahko nadomesti. Da bi se ogrelo, bo pasje telo zmanjšalo pretok krvi v tiste dele telesa, ki niso nujni za preživetje. Tako bo kri grela le organe, ki so najpomembnejši za pasje preživetje, kot so jetra, možgani, pljuča itd. 


Simptomi

Pri blagi podhladitvi se pes trese in drgeta, dlaka mu stoji pokonci in se zdi otopel. Ko se podhladitev stopnjuje, pes posten tudi neodziven, težko diha, zniža se mu srčni utrip, zenice se razširijo, zmanjša se mu koordinacija in pada po tleh. 

Zdravljenje

Že ob prvih znakih podhladitve je potrebno takoj ukrepati, in sicer je potrebno dvigniti pasjo telesno temperaturo. Da bo pes prenehal izgubljati toploto, ga moraš iz mraza odnesti v toplo ozračje. Če se bo tudi v topli sobi pes tresel, njegove mišice pa bodo otopele, ga zavij v odejo in počakaj, da njegova telesna temperatura spet naraste. 


Ko pa je podhladitev malce hujša (v primeru, ko je telesna temperatura psa med 32 in 35 stopinj Celzija), za ogrevanje ne bo zadostovala le odeja. Zato si v tem primeru lahko pomagaš z ogretimi brisačami, toplo kopeljo, steklenicami tople vode, termoforjem ali fenom za lase. 


Huda pohlajenost pa zahteva takojšen obisk veterinarja, saj bo pes potreboval notranje segrevanje. Prav tako je zelo pomembno, da v situaciji, ko že sam psu dvigneš telesno temperaturo, kljub temu obiščeš veterinarja, saj lahko podhladitev zaradi zmanjšanega pretoka krvi po telesu pri psu pusti trajne posledice.

Ozebline

Kaj so ozebline?

Ozebline se poškodbe tkiva, ki se pojavijo takrat, ko se pasje telo prične ohlajati. Zaradi nizkih temperatur bo pasje telo pričelo ohranjati toploto tako, da bo zmanjšalo pretok krvi na obrobnih delih telesa, kot so ušesa, rep, tačke in koža na modih. Posledično te deli telesa ne bodo dobili dovolj toplote in kisika, kar povzroči poškodbo tkiva, ki lahko kasneje tudi odmre. 


Simptomi

Ozebline pri psih ne bodo takoj opazne, saj pod dlako težko zaznamo bledo in hladno kožo. Ko se bodo ozebljena območja segrela, bo koža nabreknila in pordela ter postala zelo boleča. Čez nekaj dni se bo prizadeta koža posušila, odmrlo tkivo pa bo počasi pričelo črneti in se odluščilo s pasjega telesa.

Zdravljenje

Ob prvih znakih ozeblin moraš prizadete dele telesa takoj ogreti. Pri tem se moraš izogibati masiranju in drgnjenju, saj te gibi tkivo le še bolj poškodujejo! Psa moraš ob prvih znakih ozeblin takoj peljati k veterinarju, ki bo presodil kako resne so ozebline in predpisal ustrezno zdravljenje.

Kako zaščititi psa pozimi

Da bi v zimskem času preprečil zdravstvene težave in razne poškodbe, moraš svojemu ljubljenčku nuditi ustrezno nego in zaščito. Zato ti v nadaljevanju predstavljam nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali poskrbeti za dobro počutje tvojega psa v zimskem času:

Oskrba s pitno vodo

pes pozimi je sneg, namesto da pije mlačno vodo

Tudi pozimi tvoj ljubljenček potrebuje dovolj pitne vode, saj tako kot v poletnih mesecih lahko hitro postane dehidriran. A ker pozimi njegova voda hitro zmrzne, še posebej pri psi, ki bivajo v pesjakih, mu vodo zamenjaj večkrat na dan. Prav tako mu ne smeš dajati mrzle ali ledene vode, saj se kuža lahko hitro prehladi. Zato mu v posodico vedno nalij mlačno vodo. Da bi se med igro odžejal, lahko pes prične jesti tudi sneg. Tega mu ne dovoli, saj to lahko privede do prebavnih težav in driske.

Spanje na toplem

Za pse, ki bivajo zunaj, je potrebno v zimskih mesecih urediti suho in izolirano bivališče. Pomagaš si lahko tako, da pasjo hišico še dodatno izoliraš s stiroporjem, na vhod v hišico pa namestiš dodatno pregrado, ki bo omejila vstop mrzlega zraka. Seveda ne smeš pozabiti na toplo pasjo posteljo ali deko, ki bosta še dodatno izolirali tla hišice. Priporočljivo je tudi, da pasjo hišico - če še ni - postaviš pod streho. 

V primeru res hude zime, ko se stopinje spustijo precej pod ničlo, pa je zunanje živeče pse prav tako potrebno čez noč umakniti v garažo ali lopo, kjer je temperatura vsaj nekje okoli ničle. 

Omejitev časa na prostem

Pozimi se lahko hitro prehladi tudi najbolj kosmati pes. Če je pes predolgo časa na mrazu (pa naj ima gosto ali tanko dlako), ne bo mogel v nedogled ohranjati ustrezne telesne temperature, zato lahko hitro pride do podhladitve in ozeblin.

Kljub mrazu mora pes seveda hoditi na sprehode in biti aktiven, da porabi vso odvečno energijo, a je pri tem priporočljivo njegov čas zunaj malce omejiti. Še posebej pri zelo nizkih temperaturah, psa ne puščaj zunaj dalj časa. Tiste pse, ki bivajo v pesjakih, pa čez dan opazuj in bodi pozoren, da ne kažejo znakov podhladitve - tresenje, cviljenje, nestrpnost, togost mišic, neodzivnost.

Nega pasjih tačk

Pri nizkih zimskih temperaturah so ceste in sprehajališča polna različnih preparatov za taljenje. Za preprečevanje zmrzali se najpogosteje uporablja sol, ki so ji primešani tudi pesek in različne kemikalije. Zato se psu med hojo po snegu prično med blazinice na tačkah nabirati sol, pesek ter koščki snega in ledu. Vsi ti delci pasje blazinice razdražijo in lahko povzročijo vnetja. Blazinice zaradi kemikalij in nizkih temperatur postanejo izsušene, hrapave in tudi razpokajo. Zaradi nelagodje si lahko pes prične lizati blazinice in s tem zaužije sol ter kemikalije, kar lahko vodi tudi do zastrupitve!


Zato je zelo pomembno, da pasje blazinice med zimo dobro zaščitiš in neguješ:

  • Med prsti na tačkah psu postrizi dlako, saj tako zmanjšaš možnost oprijemanja snega in koščkov ledu med blazinice. 
  • Pred sprehodom psu na blazinice namaži zaščitni balzam SkinCare, ki bo pasje blazinice zaščitil pred mrazom, soljo in posledično izsušitvijo. 
  • Po sprehodu psu umij tačke in iz predela med blazinicami odstrani sneg, led, sol in pesek, da preprečiš razdraženost, vnetja in izsušitev kože na blazinicah. Prav tako dobro preglej pasje tačke, da na njih zaradi ostrega ledu, peska in soli niso nastala rane ali odrgnine. Morebitne rane speri z vodo in nanje nanesi zdravilni balzam SkinCare, ki deluje protivnetno, antibakterijsko in spodbuja hitrejše celjenje.

Nega pasje dlake

Kožuh psa do neke točke varuje pred mrazom, zato je potrebno zanj dobro skrbeti. Dlako je potrebno redno razčesavati in odstranjevati umazanijo, še posebej pri dolgodlakih psih. Pozimi se namreč dlaka zaradi kepic snega in vode še hitreje zavozla. Prav tako ni priporočljivo, da psu predolgo časa pustiš mokro dlako, saj zaradi vlage koža ne bo dihala in bo psa pričela srbeti.

Zato je najbolje, da po vsakem sprehodu ali igri na snegu psu z mlačno vodo iz dlake odstraniš vse snežne kepice, ga počešeš in tako razvozlaš morebitne vozle, na koncu pa dlako posušiš z brisačo ali fenom. 

Nega pasje kože

V zimskem času moramo tudi psom, ki živijo z nami v stanovanju, zagotoviti več dodatne nege. Ker pozimi stanovanja ogrevamo občutno bolj kot sicer, se bo vsebnost vlage v zraku občutno zmanjšala. S tem se bo zrak izsušil, kar lahko pri psih povzroči težave s kožo. Suh zrak namreč pri psih pogosto povzroči zelo suho in prhljajasto kožo.


Da bi v zimskih dneh preprečili ali vsaj omilili izsušenost pasje kože, je priporočljivo:

  • da se izogibaš kopanju psa. Z uporabo pasjega šampona med kopanjem namreč iz kože odstraniš maščobo, kar še dodatno pripomore k nastanku prhljaja. 
  • da z rednim krtačenjem odstranjuješ odmrlo dlako in kožni prhljaj. Krtača bo s svojimi ščetinami kožo zmasirala, prezračila in spodbudila krvni obtok.  
  • da psu zagotoviš kakovostno pasjo hrano, ki vsebuje linolno kislino (omega-6 maščobne kisline), katera deluje protivnetno in je izrednega pomena za zdravo kožo in dlako. Liolna kislina se nahaja v oljih konoplje, soje, žafranike, sončnic, koruze in v lanenem olju. Katere esencialne maščobne kisline vsebuje Naravna Hrana Za Pse PLATINUM, najdeš v članku Maščobe v pasji prehrani.

Pazi na kemikalije!

Zima s seboj prinese tudi razna kemična sredstva proti zmrzovanju, kot je antifriz. Slednji je sladkega okusa in psu diši, zato ga lahko zlahka zaužije. A ker je antifriz nadvse strupen, lahko že majhna količina poškoduje jetra in ledvice ter je za tvojega ljubljenčka usodna! Zato imej psa v garaži ali na dovozu, kjer lahko zlahka pride do kemikalij, pod nadzorom. 

Zaščita pred grelniki

Ko udari mraz, bodo naši štirinožni prijatelji iskali vire toplote, kjer se lahko ogrejejo. Zato se, če je le mogoče, izogibaj uporabe grelnikom prostora (kot je kalorifer), na radiatorje pa namesti za to namenjene pokrove, da se tvoj pes ne bo opekel. Kamini so za tvojega psa prav tako nevarni, zato na kameni ne pozabi namestiti zaščite za otroke in hišne ljubljenčke, da se ob iskanju toplote ne opečejo. 

Kožuh ni zadostna zaščita

pasja dlaka pse pozimi ne sciti pred mrazom in vetrom

Kožuh tvojega ljubljenčka ne bo v nedogled ščitil pred mrazom. Psi z daljšo dlako in gosto podlanko, lahko pri nizkih temperaturah dalj časa ohranjajo primerno telesno temperaturo, a tudi njih kožuh ne bo vselej varoval pred mrazom. Še hitreje pa bo psa pričelo zebsti, ko se bo njegov kožuh zmočil, saj takrat ne bo več tako učinkovita izolacija. Zato psa ne puščaj predolgo časa na snegu in mrazu, po sprehodih ali igri pa njegovo mokro dlako dobro osuši. Psom, ki živijo v pesjaku, moraš pozimi zagotoviti toplo in suho zavetje, kjer ne bo pihalo, pes pa se bo lahko ogrel. 


Če pa ima tvoj kuža tanjšo dlako brez podlanke, ga bo mraz še hitreje dohitel. Zato je priporočljivo, da psi s tanko dlako pozimi nosijo tople puloverje ali bunde, ki bodo psa varovale pred mrazom in ohranjale ustrezno telesno temperaturo.

A POZOR, tudi plašči ne bodo preprečili ozeblin na ušesih, repu ali tačkah, zato svojega psa tudi s plaščem ne smeš predolgo časa pustiti na mrazu! 

Ustrezna prehrana

V hladnih mesecih je prehrana tvojega psa zelo pomembna, saj zaradi mraza pes pri ohranjanju ustrezne telesne temperature porabi več kalorij. To se pozna predvsem pri psih, ki se pozimi veliko gibljejo na mrazu ali bivajo v pesjaku. Zato more pasja hrana vsebovati veliko beljakovin in maščob. Kljub temu pa moraš paziti, da se pes čez zimo ne bo preveč zredil (še posebej je to pogosto pri notranjih psih), zato mora biti tudi v mrzlih dneh pes dovolj aktiven. 

Posebna nega za seniorje

Nizke temperature in hladen veter lahko hitro še poslabšajo obstoječe zdravstvene težave naših kosmatinčkov, zlasti artritis.

Če tvoj seniorček trpi za artritisom, je zelo pomembno, da tudi v zimskih dneh nadaljujeta z vadbo in razgibavanjem. Pri tem je priporočljivo, da psa pred odhodom na mraz oblečeš v topla oblačila, ki bodo ogrela sklepe. Prav tako bodi pri razgibavanju na prostem nadvse pozoren na led in spolzka tla, saj bo kuža zaradi bolečih sklepov težko lovil ravnotežje in se izognil padcu. Pomembno je tudi,  da ima pes po vadbi na voljo topel kotiček, kjer si njegovi sklepi lahko odpočijejo.

V primeru, da tvoj senior še ne dobiva dodatkov za sklepe, se s svojim veterinarjem posvetuj, ali je smiselno z dodatki pričeti pozimi. Mraz namreč le še poslabša vnetje sklepov in poveča nelagodje in bolečino tvojega psa.

Varno v zimski čas


Poleg pravljičnega vzdušja, zima prinaša tudi hud mraz, veter in padavine. Sneg, led in nizke temperature so za naše kosmatinčke lahko zelo nevarni in privedejo do številnih zdravstvenih težav.

Zato je potrebno v zimskih mesecih več časa posvetiti negi in zaščiti naših štirinožnih prijateljev. 

Pri tem pa ne pozabi, da je crkljane s tvojim ljubljenčkom najboljši način, da se oba ogrejeta?

Pasje tačke in blazinice potrebujejo v mrazu in snegu posebno nego, saj zaradi nizkih temperatur in soli pogosto razpokajo, se izsušijo in postanejo še bolj občutljive.

V hladnih zimskih dneh ti je lahko v veliko pomoč zdravilni balzam PLATINUM SkinCare, ki bo pasje tačke zaščitil pred izsušitvijo in poskrbel za hitro celjenje razpok, ran in odrgnin. 

Nepogrešljiv izdelek to zimo!

zdravilni balzam skincare

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>