Kako umiriti in preprečiti pasje lajanje?

0 KOMENTARJEV

Vsi psi lajajo - nekateri bolj, drugi manj. Kaj pa lahko lastniki storimo, ko pasje lajanje postane pretirano in nezaželeno? 

Če te zanima, kako umiriti pretirano pasje lajanje, ne izpusti tega članka: 

  • Zakaj psi lajajo? 
  • Kako umiriti pasje lajanje 
  • Koristni nasveti 


Zakaj psi lajajo?

Psi ne lajajo brez razloga. Lajanje je za njih vrsta glasovne komunikacije, s katero želijo nekaj sporočiti.

Pasje lajanje lahko pomeni različne stvari, odvisno od situacije, v kateri se je znašel pes. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj psi lajajo:

  • Zaščita teritorija: Ko se neznana oseba ali žival približala območju, ki ga pes smatra za svoje ozemlje, to pogosto sproži pretirano lajanje. Ko se "grožnja" bliža, se lajanje pogosto le še stopnjuje. Bolj teritorialni psi bodo ob tem delovali tudi agresivno.
  • Strah in negotovost: Nekateri psi bodo lajali na vsak zvok ali predmet, ki jih prestraši. Strah bo pes izrazil tudi s svojo telesno govorico (ušesa bo potisnil nazaj, rep pa skril med noge).                             Več o pasji telesni govorici, ki ti lahko pomaga razumeti pasje počutje, si preberi v članku Kako prebrati telesno govorico psov?
  • Dolgčas ali osamljenost: Psi so družabne živali. Zato se velikokrat zgodi, da bo pes, ki je predolgo časa sam v hiši ali na vrtu, pričel pretirano lajati in s tam kazati svojo žalost. 
  • Pozdrav ali igra: Verjetno si že kdaj opazil, da tvoj pes zalaja v pozdrav drugim živalim ali ljudem. To lahko označimo za veselo lajanje, ki ga pogosto spremlja še mahanje za repom in skakanje.
  • Iskanje pozornosti: Psi pogosto lajajo takrat, ko želijo pri lastniku nekaj doseči, na primer iti na sprehod, se igrati ali dobiti priboljšek.  
  • Ločitvena tesnoba: Psi z ločitveno tesnobo pogosto pretirano lajajo, ko ostanejo sami. V tej situaciji se poleg pretiranega lajanja navadno pojavijo tudi drugi simptomi, kot so destruktivnost, depresija in neprimerno izločanje.  

Kako umiriti pasje lajanje

Da bi svojega psa lahko na dolgi rok odvadil nezaželenega laježa, moraš najprej poiskati vzrok za njegovo vedenje. Šele ko boš poznal razlog za prekomerno lajanje, boš lahko našel ustrezen pristop za rešitev problema.

Tukaj najdeš priporočila za spopadanje z nezaželenim laježem tvojega psa v različnih situacijah:

1. Zaščita teritorija

Ker to vrsto lajanja pri psih pogosto motivira strah ali zaznana grožnja njihovemu ozemlju in družini, ga je mogoče zmanjšati z omejevanjem pasjega vidnega prostora.

Na dvorišču lahko recimo namesto žičnate ograje uporabiš masivni les, v zaprtih prostorih pa psu omejiš dostop do oken oz. jih zakriješ z zaveso. 

2. Strah in negotovost

Pes lahko laja na neznane ljudi, predmete ali živali, če ni dovolj dobro socializiran. Pes, ki bo imel veliko pozitivnih izkušen z različnimi ljudmi (ljudmi na kolesih, z vozički, z otroci itd.) in predmeti, bo manj verjetneje lajal nanje. 

V tem primeru je potrebno psa postopoma navajati na vse, kar mu vzbuja občutek strahu in negotovosti: 

  • Začni tako, da ta predmet/osebo/žival psu postaviš dovolj daleč, da je še ne bo videl in nanjo ne bo lajal.
  • Predmet/osebo/žival premakni v pasji vidni prostor in psa nagradi s priboljškom, ko še ne laja. Ko prične z laježem, prenehaj z nagrajevanjem.  
  • Predmet/osebo/žival spet umakni iz pasjega vidnega polja in prenehaj z nagrajevanjem - psa moraš naučiti, da prisotnost tega predmeta/osebe/živali prinaša pozitivne stvari (priboljške).
  • Vajo večkrat ponavljaj. Naj te počasni napredek na zaustavi. Trajala lahko tedne, preden bo tvoj pes sploh nehal lajati na dražljaj in se pričel posvečati priboljškom.

4. Dolgčas ali osamljenost

Če tvoj pes pretirano laja v tvoji odsotnosti, mu moraš v tem času zagotoviti več dejavnosti, da mu ne bo postalo dolgčas. Da bo pes med tvojo odsotnostjo ostal tiho, pomaga, če ga pred odhodom fizično in mentalno utrudiš. Da bo pes zaposlen tudi med tvojo odsotnosti, pa lahko poskrbijo interaktivne pasje igrače.

Prav tako je priporočljivo, da v tem primeru pasje lajanje ignoriraš in psa pohvališ šele, ko mu uspe ostati tiho. To lahko vadiš tako, da psa za določen čas pustiš samega in se ne vrneš dokler ne preneha lajati. Za tišino ga nagradi s pohvalo ali priboljški

5. Pozdrav ali igra

Če želiš preprečiti, da bi pes lajal ob tvojem prihodu domov ali ob zvonjenju zvonca na vratih, ga moraš v teh situacijah naučiti drugega vedenja, s katerim bo zamenjal lajež.

Eden od načinov ja, da psa naučiš, da ob odpiranju vrat ali zvoncu odide na svoj prostor in tam počaka:

  • Vrzi priboljšek na pasjo posteljo in psu reci "pojdi v posteljo" ali "pojdi na prostor".
  • Ko je pes na postelji in uživa v svojem priboljšku, začni odpirati vhodna vrata. Če pes ustane iz postelje in se poda proti vratom, jih takoj zapri. 
  • Vajo ponavljaj toliko časa, dokler pes med odpiranjem vrat ne čaka v svoji postelji. 
  • Težavnost vaje lahko povečaš tako, da postaviš pravo osebo pred vrata. Psa ne pozabi nagraditi, če vstop osebe skozi vrata pričaka v svoji postelji!

6. Iskanje pozornosti

Če želi tvoj pes z laježem pritegniti pozornost, ga ignoriraj toliko časa, dokler se ne ustavi. 

Lajanja nikoli ne nagrajuj! Če pes laja, ko si želi vodo, ti pa mu napolniš posodico, ga s tem nagradiš za lajanje. Isto je, ko pes laja, ker želi na sprehod.

V teh primerih je priporočljivo, da lajanja ne upoštevaš in psa ignoriraš. Ko pa pes preneha z lajanjem, mu lahko napolniš posodo z vodo. Tako bo vedel, da njegovo lajanje ni učinkovito. 

Da lajanje ni učinkovito, lahko psa naučiš tudi tako:

  • Psa postavi v zaprto sobo, mu obrni hrbet in ga ignoriraj.
  • Ko pes preneha lajati, se obrni, ga pohvali in nagradi s priboljškom.
  • Ko pes ugotovi, da mu tišina prinese priboljšek, podaljšaj zahtevan čas tišine pred nagrado.
  • Da bo vaja bolj zabavna, lahko spreminjaš zahtevan čas tišine - včasih psa nagradi po 5 sekundah tišine, nato 12 sekundah, 3 sekundah, 20 sekundah itd. 

Božično presenečenje

16
Dni
05
Ur
23
Minut
16
Sekund

Pri naročilu nad 35€ sta SLASTEN božični priboljšek in PLATINUM koledar 2022 tvoja, brezplačno.

Pazi, količine so omejene!

Koristni nasveti

nasvet 1

Bodi dosleden

Da psa uspešno odvadiš pretiranega lajanja, bodo potrebni čas, delo in doslednost. Vsi člani družine morajo dosledno uporabljati ustrezne ukrepe vsakič, ko pes začne nezaželeno lajati. 

nasvet 2

Ne kriči

Kričanje bo tvojega psa le še bolj spodbudilo k lajanju. Zato moraš psa nagovarjati mirno in odločno, a brez kričanja.

nasvet 3

Pes naj razume pomen besede "tiho"

Brez ustrezne šole, tvoj pes ne bo razumel, kaj želiš povedati z besedo "tiho". Zato moraš pred uporabo tega ukaza psa naučiti, kaj ta beseda sploh pomeni. 

Kako psa naučiti ukaza "tiho"?

Ko tvoj pes laja, mirno in odločno reci "tiho". Počakaj, da pes preneha lajati (tudi če le zato, da zajame zrak) in ga takoj pohvali in nagradi s priboljškom. Pazi, da psa ne nagradiš med lajanjem. Tako bo pes sčasoma ugotovil, da če preneha lajati na besedo "tiho", dobi poslastico. 

nasvet 4

Za preprečevanje lajanja ne uporabljaj nagobčnika

Nikoli ne uporabljaj nagobčnika za preprečevanje pasjega lajanja, še posebej brez nadzora. Za tvojega ljubljenčka je to lahko zelo nevarno. 

nasvet 5

Utrujen pes je miren pes

Če tvoj pes laja, ko je sam, ga pred odhodom dobro utrudi (pelji ga na sprehod ali tek, se z njim igraj ipd.).

nasvet 6

Ne dovoli, da se težave nadaljujejo

Dlje ko bo tvoj pes lahko prosto lajal, bolj bo ta navada postala zakoreninjena. Lajanje lahko pri psih sproži adrenalin, zaradi česar pričnejo v lajanju nadvse uživati. Prav tako lahko dovoljevanje psu, da v določenih situacijah laja (kot je prihod poštarja), pri psu spodbudi agresivno vedenje.

Zato je zelo pomembno, da se s pretiranim pasjim laježem spopadeš čim prej in psa lajanja odvadiš, preden bo to postala njegova navada. 

nasvet 7

Tudi zdravstvene težave lahko povzročijo pretirano lajanje

Nekatere zdravstvene težave, kot so bolezni možganov, piki žuželk ali stalne bolečine, so lahko povod za pretirano lajanje. Starejši hišni ljubljenčki lahko prav tako razvijejo obliko pasje senilnosti, ki povzroča pretirano vokalizacijo. 

Bodi potrpežljiv!


Vsak pes laja - bodisi zaradi strahu, teritorialnosti, veselja, dolgčasa ali za pridobitev pozornost.

 Če pa meniš, da je pasje lajanje pretirano, moraš najprej ugotoviti vzrok lajanja in ga dosledno in potrpežljivo odpraviti.

Iščeš okusno poslastico za tvojega psa, popolnoma brez vabil, arom ali ojačevalcev okusa?

Potem ne spreglej PLATINUM mesne poslastice za pse, ki je kot nalašč za nagrado, treninge ali tekmovanja!

PRIBOLJŠKI NA RAVNI ČLOVEŠKE PREHRANE

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>