Kako ukrepati ob nezaželenem pasjem žvečenju in grizenju?

0 KOMENTARJEV

Nič nenavadnega ni, ko pasji mladiči grizejo in žvečijo vse, kar jim pride pod zobe. Ko pa odrasel pes raztrga kavč ali dobro prežveči tvoj najljubši par čevljev, situacija ni več tako nedolžna.


Če tudi tebe doma pogosto pričakajo zgrizeno pohištvo ali oblačila, ne izpusti razlage in nasvetov, ki ti jih bom predstavil v tem članku:

  • Zakaj moj pes vse zgrize?
  • Kako lahko preprečim nezaželeno pasje grizenje? 

Zakaj moj pes vse zgrize?

pes je zgrizel blazino in kavč.

Žvečenje je povsem normalno početje pri psih vseh pasem in starosti. Običajno je tako pri domačih kot divjih psih, ki bodo ure in ure žvečili kosti. Žvečenje palic, kosti, igrač ali ostalih predmetov, namreč ohranja pasjo čeljust močno, zobe pa čiste.


Kljub temu da sta grizenje in žvečenje za pse povsem normalna, pa lahko psi v želji po žvečenju posežejo po neprimernih predmetih, kot so pohištvo, čevlji, oblačila ipd. Tako lahko povsem običajna pasja aktivnost hitro postane neprimerna in nezaželena.

 

Razlogov za pasje žvečenje pohištva ali čevljev je lahko mnogo. Zato ti bom v nadaljevanju predstavil le najpogostejše vzroke, zaradi katerih se psi odločijo za grizenje in žvečenje nezaželenih stvari in predmetov:

Menjava zob pri mladičkih

Tako kot človeški dojenčki, gredo tudi pasji mladički skozi proces izgube mlečnih zob in izrast stalnih. V tem času mladički občutijo nelagodno bolečino (zaradi prihajajočih zob) in srbeče dlesni, kar jih spodbuja k intenzivnemu žvečenju in grizenju. Ta faza intenzivnega žvečenja običajno traja tri mesece in se konča pri šestih mesecih starosti. 


Ker bodo mladički v tem obdobju zgrizli vse, kar jim pride pod tačke, je priporočljivo kupiti kar nekaj igračk za žvečenje, ki jih lahko mladičku ponudite namesto vašega čevlja. Srbeče in boleče dlesni lahko pri mladičku lajšate tako, da mu ponudite zamrznjene igrače ali ledene kocke, ki bodo omrtvičile bolečino. 

Lakota

Lačni psi se bodo hitreje odločili za pretirano žvečenje, saj bodo iskali primeren vir hrane. Ko je razlog za žvečenje hrana, se bodo psi navadno odločili za predmete, ki so povezani s hrano ali po njej dišijo.

Dolgčas

pes razmeče stanovanje in razbije krožnike.

Najpogostejši razlog, zakaj se odrasel pes odloči za grizenje in žvečenje predmetov, je nedvomno pomanjkanje fizične in mentalne zaposlitve. Zdolgočasen pes bo namreč iskal sto in en način, da se bo lahko zabaval in sprostil svojo odvečno energijo. 


V tem primeru je najboljša rešitev, da psa dobro fizično utrudiš - pelji ga na tek, kolesarjenje, pohod v naravo, preizkusita se v različnih pasjih športih (kot je agillity) ali pa se igrajta z žogo. Prav tako ne smeš pozabiti na mentalno zaposlitev, zato se lahko s psom udeležita treningov poslušnosti, doma mu lahko naložiš različne miselne igre ali pa ga zamotiš z interaktivnimi pasjimi igračami s hrano.

Stres in frustracija

Pretirano žvečenje je lahko pokazatelj nelagodja, saj na psa deluje blagodejno, ga pomirja in zmanjšuje stres. Zato lahko tvoj pes grize in žveči v stresnih situacijah - recimo takrat, ko je zaprt v stanovanju z drugo živaljo, ki je ne mara, ali ko ga odpelješ na zelo glasno zabavo k prijatelju.


Da bi zmanjšal nezaželeno žvečenje, moraš najprej ugotoviti, katere situacije pes dojema kot stresne. Ko ugotoviš, kaj je vzrok za pasje razburjenje in nelagodje, pa se s psom tem situacijam izogibaj.


Do frustracije lahko pride pri psih v primeru, ko zaradi neke ovire (kot je ograja, povodec ali stanovanje) ne morejo dostopati do želenega objekta. Tako lahko recimo pes, ki za ograjo opazuje sosedovo mačko, prične zaradi želje po preganjanju gristi ograjo. Ali pa pes, ki na treningu agillitjya opazuje druge pse, ki se zabavajo, sam pa se jim ne more pridružiti, zaradi želje po igri prežveči povodec. V takih primerih se pasja frustracija izrazi skozi destruktivno vedenje, kot je trganje in grizenje bližnjih predmetov. To lahko preprečiš tako, da v situacijah, ki psu vzbujajo frustracije, psu ponudiš žvečilno igračo

Ali je žvečenje lesa za pse nevarno?

Sigurno tudi tvoj pes naravnost obožuje žvečenje in grizljanje velikih in majhnih vej ali kosov lubja. Ampak si se kot lastnik že kdaj vprašal, ali je nedolžno prežvekovanje lesa za tvojega psa lahko nevarno?

Odgovor je DA.

Ostri leseni koščki lahko dobro poškodujejo pasje grlo, se zataknejo med zobe in poškodujejo pasje dlesni, ali najhuje - pogoltnjeni leseni koščki lahko poškodujejo prebavni trakt tvojega kosmatinčka ali celo privedejo do notranjih krvavitev!

Ločitvena tesnoba

Pse, ki intenzivno žvečijo, da bi razbremenili stres ob ločitveni tesnobi, navadno žvečijo takrat, ko ostanejo sami. Pri tem kažejo tudi druge znake ločitvene tesnobe, kot je cviljenje, lajanje, uriniranje in iztrebljanje ali druge oblike destruktivnega vedenja.

V tem primeru moraš psa ustrezno navaditi na samoto.  

Pasji nagon

Tvoj pes se lahko poslužuje pretiranega žvečenja tudi zaradi svojega naravnega pasjega nagona, ki ga dolgčas ali stres le še podkrepita. Tako bo grizenje in žvečenje pri tvojem psu hitro postalo nezaželena navada.

Če tvoj pes nagonsko žveči vse, kar mu pride pod zobe, ga moraš ustrezno zaposliti in njegovo energijo usmeriti v pozitivno vedenje - kot je žvečenje za to primernih igrač.

Kako lahko preprečim nezaželeno pasje grizenje?

pes grize in žveči lastnikove čevlje.
korak 1

Izključi zdravstvene težave

Najprej se moraš prepričati, da pretirano pasje žvečenje ni rezultat resnejših zdravstvenih težav. Pomanjkanje hranil, črevesni paraziti ali težave s prebavnim traktom lahko med drugim spodbudijo prekomerno željo po žvečenju in grizenju. 

korak 2

Zavaruj pasje okolje

Dobro preglej pasje bivalno okolje in odstrani vse stvari, ki so za psa ob zaužitju lahko nevarne - kot so čistila in razne kemikalije, kabli in električna napeljava ter strupene rastline. Prav tako odstrani vse čevlje, oblačila in dragocene predmete, da jih kuža ne bo zgrizel.

korak 3

Preženi dolgčas

Zdolgočasen pes bo iskal sto in en način, da bo porabil odvečno energijo in se zabaval. Zato lahko kar hitro svojo energijo usmeri v žvečenje in grizenje pohištva. Da to preprečiš, moraš psa dobro fizično in mentalno utruditi. 

Pred odhodom v službo pojdita s psom teč ali se igrat v park, doma pa mu pripravi različne mentalne igre, ki bodo čez dan zaposlile njegove možgančke.

korak 4

Spodbujaj zaželeno žvečenje

Psu prinesi igrače, ki so primerne za žvečenje (kot je recimo Kong). Ker je vsak pes unikaten, ne bodo vse igrače pri vseh psih zadovoljile njihovih potreb po žvečenju in grizenju. Psu lahko ponudiš tudi žvečljive priboljške in kosti, kot so svinjski uhlji ali bikovke. Pri tem je priporočljivo psa nadzorovati, saj se lahko kosti razdrobijo na manjše koščke in poškodujejo pasji požiralnik ali tanko črevo. 

Izogibaj pa se piščančjim kostem, saj ostri koščki lahko hitro prebodejo pasja prebavila! Prav tako psu za žvečenje ne ponujaj predmetov, ki spominjajo na "prepovedane" stvari, kot so stari čevlji. S tem, ko boš psu za žvečenje ponudil star čevelj, pes ne bo doumel, da so katerikoli čevlji za žvečenje prepovedani. 

korak 5

Prepreči nezaželeno žvečenje

Psu moraš pokazati, kaj lahko žveči in česar ne sme. Zato ga nagrajuj in pohvali, ko žveči primerno stvar in kaznuj v trenutku, ko začne žvečiti nezaželeno stvar. Tako se bo pes postopoma naučil, kateri predmeti so njegovi in kateri ne.

Včasih, ko žvečenje nezaželenih predmetov postane že navada, je psa težko prevzgojiti. Zato si v teh primerih lahko pomagaš tako, da na predmete naneseš za psa neprijeten okus, kot je recimo gnilo jabolko ali kisel sok limone. Tako boš dosegel, da bo pes zaradi neprijetnega okusa pustil ta predmet pri miru.

korak 6

Kaj ne smeš storiti?

  • Psa ne smeš kaznovati za nekaj, kar je že naredil. Ko te recimo doma pričaka raztrgana deka, je kaznovanje za nezaželeno vedenje povsem brez smisla, saj pes ne bo povezal svojega predhodnega dejanja s trenutno kaznijo. 
  • Psu ne dovoli žvečiti starih čevljev, če ne želiš, da žveči nove. Pes namreč ne more razlikovati med starimi in novimi čevlji, zato bo zgrizel tiste, ki mu prve pridejo pod tačke. S tem boš psa samo zmedel.
  • Psu ne nadeni nagobčnika za več ur oz. v času tvoje odsotnosti, da ne bi žvečil in grizel pohištva. 
  • Psa ne zapiraj v kletko za več ur, da ne bi uničeval pohištva. Zapiranje v kletko ne bo preprečilo pasje želje po žvečenju. Raje se loti ustreznega šolanja in socializacije.  

Zaključek


Psi po naravi radi grizljajo in žvečijo najrazličnejše stvari, saj tako skrbijo za močne zobe in čeljust. A ko raztrgane niso več igrače, pač pa tudi čevlji in pohištvo, lastniki nismo več tako zadovoljni. 


V tem primeru poskrbi za pasjo fizično in mentalno zaposlitev, ponudi mu igrače, ki so varne za žvečenje, svoje dragocene stvari pa po najboljšim zmožnostih srkij pred pasjimi očmi.

Zanimivi članki za tebe:

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>