Kako psi slišijo?

0 KOMENTARJEV

Sluh je poleg vonja drugo najpomembnejše pasje čutilo.
Si kdaj opazil, da pes veselo steče k vratom, čeprav sam nisi slišal nobenega zvoka? In nato se čez nekaj trenutkov čudežno pojavi eden od družinskih članov?

 

Zaradi zaznavanja višjih frekvenc in zmožnost spreminjanja položaja so pasji "radarji" več kot superiorni v primerjavi z človeškimi ušesi.


V tem prispevku bom preveril:

 • kakšna je razlika med pasjim in človeškim sluhom?
 • 5 najbolj pogostih zvokov, ki jih psi ne marajo

Razlika med pasjim in človeškim sluhom

katere frekvence slišijo psi?

Struktura pasjega ušesa ni bistveno drugačna od človeškega. To lahko razdelimo na zunanje, srednje in notranje uho.

Kljub temu pa so, kar zadeva sluh, tri pomembne razlike:

 • Pes sliši višje frekvence, ki so za človeško uho neslišne. Medtem ko lahko človeško uho v povprečju zazna zvok s frekvencami med 20 Hz in 20 kHz, lahko pasje uho zazna frekvence med 64 Hz in 44 kHz.
  Primer: pasja piščalka, ki jo človeško uho ne zazna, za psa ne predstavlja nobenega problema.
  Primer: plenjenje majhnih živali, pri katerem so volkovi (pasji predniki) uporabili svoj izvrsten sluh pri visokih frekvencah.
 • Psi lahko premikajo ušesa neodvisno drug od drugega, kot nekakšen radar. Tako lahko lažje najdejo in bolje »zajamejo« zvoke v okolju. Psi s pokončnimi ušesi so to spretnost izpopolnili do perfekcije in lahko zato natančno locirajo svoj »plen«.
 • Psi posedujejo zmožnost selektivnega poslušanja, pomeni da lahko hrup (motnje) po potrebi izločijo.
  Primer: mirno spanje psa tudi ob glasni glasbi, vendar ko zasliši zvok odpiranja hladilnika, je v trenutku popolnoma buden.

Sluhovod psa je v nasprotju s človeškim razmeroma dolg in zavit. Če je zdrav, se notranjost čisti samodejno. Ušesno maslo se počasi pomika od bobniča proti izhodu in s seboj odnaša morebitno umazanijo. Kako se očisti uho bom razložili v enem od naslednjih člankov.

Tako kot ljudje, tudi psi s starostjo izgubijo sluh. Izgubijo ga lahko tudi zaradi zdravstvenih problemov, kot je npr. hudo vnetja ušesa.
Na izgubo sluha se psi dobro prilagodijo, saj lahko nadaljujemo sporazumevanje s pomočjo govorice telesa in ročnimi signali.

Sposobnost zaznavanja visokih zvokov je običajno zadnja, ki jo pes izgubi. Tako lahko pes še vedno zazna zvok pasje piščalke, čeprav tvojega glasu več ne sliši.

Pes laja na sesalec

Zvoki, ki jih psi ne marajo

Si kdaj opazil, da se tvoj pes "čudno" odzove na določene zvoke, ki so zate običajni?
Moraš vedeti, da tvoj pes, zaradi izostrenega sluha, živi v povsem drugačnem (zvočnem) svetu.

5 najbolj pogostih zvokov, ki jih psi ne marajo

 • Ognjemet - eksplozije raket in petard spravijo v nemir veliko psov. Njihovo slabo psihofizično stanje se odraža z različnimi vedenji kot so poklopljena ušesa, rep med nogami, tresenje , skrivanje in v najslabšem primeru panični beg.
 • Grom - strah pred grmenjem je pogosta fobija pri psih. Pri lahko postanejo živčni že pred nevihto, ker zaznajo spremembo v zračnem tlaku. Strah se kaže z različnimi znaki kot je prekomerno slinjenje, pospešeno dihanje in v skrajnem premeru tudi panični beg. 
 • Sirene - obstajajo psi, ki takoj ko zaslišijo rešilne sirene, začnejo tuliti. Vedenje kosmatincev je posledica zvočne frekvence, ki jih spominja na tuljenje njegove vrste, klic črede, ...ipd, kot so to počeli njegovi predniki, volkovi.
 • Kričanje - povišan glas oz. kričanje lastnika ali druge osebe lahko v psi izzove strah, stres in napetost. Stres in napetost lahko privedeta tudi do pasje agresije.
 • Sesalci in sušilniki - so za psa velikokrat kot peklenski stroj! Hrup je nepričakovan, vztrajen in nadležen, kar zelo iritira določene pse. Sesalec proizvede visoko frekvenčni zvok, ki ga psi bolj glasno dojemajo kot ljudje. Zato se velikokrat odzovejo z laježem ali pa se umaknejo.

Zaključek


Dejstvo je, da je pasji sluh veliko boljši od človeškega. S pomočjo 17 mišic lahko svoja ušesa uporabi kot radarje, ki imajo zmožnost selektivnega poslušanja. Zato se ne rabiš spraševati, zakaj te čaka v "zasedi", še predno pritisneš na kljuko vhodnih vrat  ????

Zanimivi članki za tebe:

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>