Kako prebrati telesno govorico psov?

3 KOMENTARJEV

Ali veš, kaj ti hoče povedati tvoj pes?


Branje telesne govorice je ključno za razumevanje tvojega psa. Ker pes z nami ne more komunicirati preko besed, za komunikacijo uporablja svojo telesno govorico.

Telesna govorica psov

Povsem sproščen

Ob normalni telesni drži stoji pes zravnano in nekrčevito. Rep je, odvisno od pasme, v normalni drži. Celotna muskulatura in izraz obraza sta sproščena in harmonična. Uhlja premika sproščeno, ustrezno z gibanjem ali z zvoki, ki jih zaznava.

Zelo pozoren

Pes je v veselem pričakovanju pustolovščine, ki bo sledila. Stoji vzravnano, toda sproščeno in se fokusira na določeno situacijo ali nekaj, kar mu stoji nasproti.
Uhlja sta sproščeno postavljena pokonci, usta ima rahlo odprta, rep pa je v vodoravnem položaju.
Pes kaže vzravnano in samostojno držo, toda brez znakov agresije, kot so na primer renčanje, naježena dlaka na zatilju ali agresivna mimika.

Razpoložen za igro

Izbruhnilo je razpoloženje za igro in pes svojega nasprotnika aktivno poziva k igri. Vztraja v drži popolnega pričakovanja igre ali skače sunkovito sem ter tja, dokler se igra ne začne.
Prednje noge so upognjene in z zgornjim delom telesa skoraj leži na tleh. Oči so fokusirane na soigralca, uhlja pa sta pozorno postavljena pokonci. Gobec je rahlo razprt in zaradi nekoliko navzgor zategnjenih ustnih kotičkov bi lahko skoraj domnevali, da se pes od veselja smehlja.
Visoko postavljen rep veselo maha sem ter tja. Morda s svojim veselim in razburjenim laježem celo spodbuja lastnico ali lastnika, da bi mu vrgla žogico in se igrala z njim.

Dominanca, obrambna agresija in posesivnost

Grožnje pes ne izraža z renčanjem ali glasnim laježem, temveč pokaže zobe, se naredi negibnega in svoj  tog pogled fokusira na svojega nasprotnika.
Dodatno dvigne rep in stoji kolikor je le mogoče vzravnano in širokih ramen, da bi deloval še večje. V tej drži je pripravljen, da lahko bliskovito zagrabi osebo ali drugo žival v svoji bližini.
Cilj je, da bi nasprotnika prisilil do umika. Kdor je že videl psa, ki s svojo telesno govorico nasprotniku grozi ali se pripravlja na napad, ve, da ta podoba uliva strah in je nadvse zastrašujoča.


Nasprotno dominantnemu vedenju je obrambna agresija, ki se običajno pojavi kot posledica zaznane grožnje. Pes se počuti zaščitniško ali prestrašeno, rep drži pri tleh, ima poravna ušesa in se izogiba očesnemu stiku.


Poznamo tudi posesivno agresijo, ki je agresija, usmerjena na ljudi in živali. Pes jo izraža, ko ima nekaj zelo zaželenega, na primer najljubšo igračo za žvečenje, hrano ali priboljšek, ob tem pa se mu približa človek ali pes.

Strah

Psa je strah in bi rad s svojo telesno držo jasno pokazal svojo podrejenost ali nelagodje.
Rep je stisnjen med noge, pes se skloni, upogne hrbet ter rahlo spodvije zadnje noge ali pa počepne na tla in se naredi karseda majhnega.
Ne želi še bolj razdražiti nasprotnika in preprečiti vsakršno obliko agresije. Povsem jasno pokaže svojo ponižnost ali strah in svojemu nasprotniku jasno sporoča, da se podreja in ne želi boja oz. merjenja moči.

Tesnoba in frustracija

Tesnobni pes ima pogosto spuščeno glavo, ušesa drži delno nazaj in ima iztegnjen vrat. Običajno stoji v napeti drži s podvlečenim repom. Pogosto je videti zehanje, lizanje ustnic, praskanje ipd.
Tesnobni pes lahko pretirano reagira na dražljaje in postane prestrašen ali celo agresiven.


Psi lahko čutijo tudi različne vrste frustracij, od dolgotrajne depresije do takojšnje frustracije, običajno kot odziv na določen dogodek.

Do agresije, ki temelji na frustraciji, pride, ko se pes ne more približati objektu, ki si ga želi oz. ga vznemirja. Ta ovira je lahko povodec, ograja ali prijem lastnika.
Pogosti znak frustracije je lajanje.

Nagrajevanje pozitivnega vedenja


Poleg razumevanja telesne govorice psa je pomembno prepoznavanje znakov in signalov, ki jih želimo spodbuditi. Krepitev želenih navad odigra ključno vlogo pri šolanju tvojega psa.

Najboljši način je, da psu ob pozitivnem vedenju privoščiš priboljšek in pohvalo. Bolj ko boš pozitivno okrepil zaželeno vedenje svojega psa, bolj jih bo ponavljal in ob tem tudi užival.

S tem boš razvil kvaliteten in pristen odnos s svojim psom.

Iščeš naravne in okusne priboljške za psa?
Želiš psa presenetiti z zdravo in naravno nagrado ali posladkom med obroki?

NJAMI OKUS ZA ZABAVO IN TRENING

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

 • Že dolgo kupujem vašo hrano, zapakirano v 3×5 kg, v bližnji trgovini, kjer mi nudijo tudi popust in sem z njo zelo zadovoljna. Poskusili smo že vse okuse in jo menjavamo periodično.

 • Super,od vasih blogov se res naucis marsikaj,zelo koristne informacije,vasa hrana mu je bila vseč,vendar ,zaradi alergij,ki jih ima,moramo sedaj 3 mesece vztrajati pri eni hrani,da izlocimo alergijo na hrano.
  Hvala in lep pozdrav.
  Barbara.

  • Barbara najlepša hvala! Se bomo potrudili, da bodo članki tudi v prihodnje koristni za vse pasje lastnike.
   Upam, da ste uspešno izločili alergije in lahko kužek sedaj uživa v slastnih okusih! Naj pa še omenim, da je za alergike od naše hrane najprimernejši okus Iberico (divja svinja). Tako da, če ga kuža še ni preizkusil, toplo priporočam.

   Lep pozdrav
   Igor

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >