Vse o psih

Kako pogosto moramo umivati svojega ljubljenčka?

od Katarina

Večino nasvetov, ki jih boste našli na internetu predlaga, da svojega psa umijete nekajkrat na leto.

Časi so se spremenili. Danes psi uživajo v šamponiranju. Razlog zato je, da novi šamponi vsebujejo bistveno manj kemijskih dodatkov in niso agresivni v stiku s kožo, zato imajo ljubljenčki lepo dlako in ne prihaja do prekomernega izpadanja.

Argumenti proti nenehnemu čiščenju psa se nanašajo na izpadanje dlake. To žal ne drži, saj če pomislimo na svoje lase, dokaj kmalu ugotovimo, da v kolikor jih ne umivamo lasje postanejo mastni, isto pa je s pasjo dlako.

Vaš pes spi v koči ali v vaši hiši?

V kolikor vaš pes biva v hiši se zagotovo zavedate, da se tudi z njegovim gibanjem prenaša veliko svinarije. Zato si zagotovo ne želite, da bi se tudi sami usedli na sedežno in prenašali umazanijo naokoli. V tem primeru ste zagotovo sprejeli kompromis in redno pričeli umivati svojega pasjega prijatelja. Verjamemo, da čiščenje poteka enkrat tedensko in si s tem lahko privoščite, da svojega ljubljenčka brez zadržkov objamete in veste da oddaja svež vonj.

V primeru, da vaš pes preživlja večino časa v svoji koči pa vam priporočamo, da pasjemu ljubljenčku osebno nego nudite vsaj na štirinajst dni. V kolikor pa želite, da ima tudi svež vonj pa priporočamo čiščenje dlake vsak teden.

Seveda tudi drži, da je potrebno pse z daljšo dlago umivati bolj pogosto kot pse s krajšo dlako.

Alergiki pozor!

V kolikor ste ljubitelji psov in zaradi alergije v svoji bližini ne smete imeti psov vam priporočamo, da pričnete pasjega ljubljenčka umivati bolj pogosto in po mesecu dni preverite ali je alergija še vedno prisotna. Pogosto prihaja do tega, da psi puščajo dlako vsepovsod in ko le ta pride v stik z našo kožo se pojavijo znaki alergije (izpuščaji ali otečene oči). Redno čiščenje psa sproti odstrani odvečno dlako in je manjša verjetnost, da bo le ta prišla v stik s kožo.

Ima vaš pes srbečico?

Redno čiščenje pasje dlake je zagotovo pomembna, saj ste tudi sami tako lahko bolj pozorni, da ne pride do okužbe na koži. Veterinarnji vsako leto beležijo veliko okužb pasje kože zaradi nerednega čiščenja psa. Bodite resnično pozorni ko umivate psa, da na njegovem telesu ni kakšnih izpuščajev.

Zanimivi prispevki za tebe:

Katarina


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>