Kaj se nahaja v pasji hrani?

0 KOMENTARJEV

Želiš svojemu psu izbrati najboljšo hrano za pse, pa ne veš kako?
Vsak proizvajalec trdi, da je njegova najboljša pasja hrana... pa je res?


Da se boš lažje odločil, moraš vedeti kaj vse se nahaja v pasji hrani!


V nadaljevanju boš spoznal:

 • Deklaracija – kaj razkriva in česar ne?
 • Kako se pripravi hrana? 
 • Mala šola marketinških prijemov

1. Deklaracija – kaj razkriva in česar ne?

deklaracija

Če bi želel vedeti, kaj se nahaja v pasji hrani, moraš najprej prebrati deklaracijo na embalaži pasje hrane.


Obstajata 2 tipa deklaracij:

Zaprta deklaracija

 • Povzema sestavine v skupinah. 
 • Kupec ne prejme nobene natančne informacije o sestavinah ali odstotku sestave posameznega živila.
 • Le na grobo lahko ocenimo količino posameznih sestavin, vrsta in kakovost uporabljenih sestavin pa je nejasna.  
 • Z izrazom “meso in živalski stranski proizvodi” se lahko poimenujejo vsi deli živali, kot so manjvredni stranski proizvodi (kremplji, kljuni, perje...).
 • Pšenica in druga žita so pogosto povzeta v kolektivni izraz “žitarice”.


Odprta deklaracija

Za razliko od zaprte, odprta deklaracija navaja vse posamezne sestavine v pasji hrani.
Ali je to dobro? Načeloma da, vendar moramo biti tudi tukaj zelo previdni pri branju deklaracije, ker:

 • je proizvajalcem dovoljeno, da lahko sami »priredijo« vrstni red sestavin;
 • proizvajalci pogosto navedejo meso kot prvo sestavino na deklaraciji, kar pri kupcih povzroči vtis, da ta pasja hrana vsebuje veliko mesa in je torej zdrava in naravna...;
 • proizvajalci žitarice porazdelijo med koruzo, gluten, pšenico itd. ter s tem trikom postavijo meso na prvo mesto, čeprav je delež žitaric mnogo večji od deleža mesa!

Primer "razbijanja" sestavin znanega proizvajalca:

dehidrirane perutninske beljakovine, KORUZNA moka, koruza, pšenična moka, živalske maščobe, dehidrirane svinjske beljakovine, pšenica,...

Tako je prva sestavina na deklaraciji mesna moka (meso) in ne, kot bi bilo pravilno, koruza oz. pšenica.

 • Da bi bila hrana lahko deklarirana kot "Sensitive Adult Jagnjetina..." je proizvajalcem potrebno zagotoviti le 3% Jagnjetine v sami hrani, kar lahko privede do zanimivih kombinacij...

Primer kako dobimo več okusov iz enake sestave:

hrana vsebuje 4% piščanca, 4% govedine in 4% jagnjetine

Proizvajalci so sposobni proizvesti vse tri (3) okuse – s Piščancem, z Govedino ali z Jagnjetino – iz enega samega recepta in s popolnoma enako deklaracijo!

2. Postopek priprave hrane za pse

priprava komercialne hrane za pse

priprava ekstrudirane hrane za pse


Poleg samih sestavin je potrebno vedeti, kako se hrana pripravi. Na embalaži tega podatka po navadi ne najdeš, zato moraš dobro poznati proizvajalca in njegov postopek priprave.

Kakšen je postopek priprave suhe hrane za pse?

 • Ekstrudirana hrana – večina komercialnih suhih hran je narejena po tem postopku. Zmešane sestavine (suhe in mokre) se segrevajo pri 140-160°C in pod velikim pritiskom stisnejo v brikete, ki se nato sušijo pri približno 200°C.
 • Hladno stiskana hrana – predpripravljene sestavine se stisnejo v pelete pri temperaturi 40-80°C.
 • PLATINUM Naravna Hrana za Pse – uporabljamo postopek priprave "nežni parnik" – hrana se kuha v lastnem soku brez dodane vode, kar ohrani dragocena hranila. Nato se pri sobni temperaturi dodajo hladno stisnjena olja, zelišča in vitamini.
priprava zdrave in naravne hrane za pse

3. Mala šola marketinških prijemov

triki proizvajalcev hrane za pse

Priznam, tudi sam se dolgo nisem znašel v poplavi različnih marketinških prijemov velikih proizvajalcev hrane za pse. Velikokrat uporabljajo sistem "kar ni izrecno prepovedano, je dovoljeno" in skušajo prelisičiti in lažno prepričati kupca.

Najboljša hrana za pse in "Splošni" marketinški prijemi

Nek rek pravi, da če laž dovoljkrat ponoviš, ta postane resnica.

št. 1

Hipoalergena hrana – izraz »hypoallergenic« naj bi se nanašal na izdelek, ki je bil izdelan z namenom, da
zmanjša tveganje za pojav alergijskih reakcij, povezanih z njegovo uporabo. Izraz nima nobene opredeljive medicinske definicije in si ga lahko vsak proizvajalec razlaga po svoje. Tako lahko hrana, ki je hipoalergična za enega psa, pri drugem psu sproži alergijsko reakcijo.
Ker so različni psi alergični na različne sestavine, ne obstaja nobena hrana za pse, ki bi bila hipoalergena oz. nealergena za vse pse!

št. 2

Holistična hrana za pse – izraz »holističen« pomeni celostni pristop in izhaja iz grške besede holos. Govori o povezanosti celega sistema in ne zgolj o telesnih simptomih. Izraz holističen obravnava tako telo, um in duha. V bistvu, če vidiš hrano za hišne ljubljenčke, označeno kot »holistično«, pomeni, da proizvajalec hrane za hišne živali misli, da lahko s tem marketinškim izrazom proda več, kot bi prodal brez njega.

št. 3

Hladno stiskana hrana za pse –izraz »hladno stiskano« je zelo popularen izraz pri proizvodnji hrane za hišne ljubljenčke. Sam postopek govori o izdelavi, ne pa o sestavinah ali o kakovosti hrane.

»Hladno stiskana« hrana ima svoje prednosti, saj pri proizvodnji vsebuje eno fazo toplotne obdelave manj, kot jih vsebuje ekstrudirana (običajna) hrana za pse. Napačno pa je prepričanje, da se pri izdelavi hladno stiskane hrane ne uporablja nobene toplote. Ker mora biti npr. meso za nadaljnjo predelavo toplotno obdelano, pomeni, da hladno stiskamo predpripravljeno in toplotno obdelano meso (mesno moko).
Več informacij najdeš na naslovu Hladno stiskana hrana za pse

št. 4

Visok odstotek beljakovin – mnogi potrošniki iščejo hrano za hišne ljubljenčke, ki vsebuje višji odstotek beljakovin. Čeprav višja raven beljakovin lahko pomeni večji delež mesa (mesne moke), pa to ni celotna zgodba. Pomemben dejavnik je namreč vir beljakovin, ki se uporablja v hrani!

Prebavljivost – odstotek hrane, ki ga telo lahko izkoristi – se zelo razlikuje in je odvisen od tega, kateri vir beljakovin uporabimo. Sveže meso v pasji prehrani ima dosti večjo prebavljivost kot mesna moka ali celo kot rastlinske beljakovine.

Najboljša hrana za pse in "Mesni" marketinški prijemi

Lahko prebavljive beljakovine iz svežega mesa so najpomembnejša sestavina naravne hrane za pse. Ogromno hran na trgu vsebuje sveže meso, pa je res sveže?

Uporaba »mesne moke« je cenejša, lažja in enostavnejša...

št. 1

Predhodno »posušeno meso« je samo eden od izrazov za mesno moko!

št. 2

Oglaševanje »več kot xx% delež Piščančjega svežega mesa pred sušenjem« je enako »Piščančji moki«.

št. 3

Ekvivalent več kot 60% deležu svežega mesa pred sušenjem pomeni, da hrana vsebuje mesno moko.

št. 4

Reklamiranje svežega jagnječjega mesa, a deklaracija pokaže minimalni procent svežega mesa, velik delež “sušenega mesa = mesne moke”, različnih okusov in izredno velik delež riža (50%).

št. 5

Slogan »Narejeno iz svežega mesa«, vendar brez podane informacije v kakšnem stanju je bilo sveže meso dodano v hrano (ali je res dodano sveže meso) in kakšen proces izdelave se uporablja pri pripravi hrane za pse!

št. 6

Hrana vsebuje samo 100% sveže meso, brez informacij o % svežega mesa v hrani...

Kako najlažje preverimo, ali je v hrani res sveže meso:

Če proizvajalec pasje hrane reklamira uporabo svežega mesa in ta hrana vsebuje prib. 24% beljakovin, morajo sestavine za pripravo vsebovati vsaj 70% svežega mesa (sveže meso vsebuje prib. 23% beljakovin)

Primer:
Sestavine: Surovo goveje meso (70 %),...

Na vrsti si ti!


Če želiš, da se tvoj kosmatinec prehranjuje z najboljšo hrano za pse, moraš poznati njene sestavine in postopek priprave. Preveri, kaj piše na deklaraciji pravkar kupljene hrane za tvojega kosmatinca.


Zapomni si da je eden od najpomembnejših dejavnikov za zdravo in dolgo življenje tvojega psa pravilna izbira njegove prehrane. 

Če imaš mnenje, komentar, drugačne informacije,... mi napiši spodaj.


Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>