Idealna teža psa

0 KOMENTARJEV

Kot pri ljudeh je tudi pri psih prekomerna telesna teža vedno večji problem. Raziskava iz leta 2018 (ZDA) potrjuje, da je kar 55,8 % psov pretežkih, kar drastično vpliva na njihovo zdravje.


Ohranjanje idealne (zdrave) telesne teže je ključnega pomena za zdravje tvojega psa, zato bom v tem članku preveril:

 • kako vpliva prekomerna teža na pasje zdravje
 • ali je moj kuža predebel?
 • najpogostejše napake in kaj lahko storim za zmanjšanje teže svojega psa

Vpliv prekomerne teže na zdravje psa

Če pes zaužije preveč kalorij (energije), kot je potrebno, se odvečna energija spremeni v telesno maščobo. Ta odvečna maščoba se infiltrira (prekriva) v organe (kot so npr. jetra), zato je njihovo delovanje manj učinkovito. 

Pes s prekomerno težo se vse težje premika, saj njegovi sklepi pričnejo trpeti. To vodi v začaran krog, saj vse večja teža še dodatno zmanjša željo po gibanju.

Zdravstvene težave, ki jih lahko povzroči prekomerna teža:

 • Sladkorna bolezen.
 • Artritis ali vnetje sklepov, saj prekomerna teža povzroča dodaten pritisk na sklepe.
 • Bolezni srca in visok krvni pritisk.
 • Poškodbe prednjih križnih vezi, za katere je pogosto kriva prekomerna teža.
 • Kožne bolezni, ki jih lahko povzročijo odvečne kožne gube.
 • Večje tveganje pri anesteziji.
 • Težave z dihali in težje dihanje.
 • Zmanjšana pričakovana življenjska doba psa.

Ali je moj kuža predebel?

ali je moj pes predebel?
Idealna teža psa

Poleg vseh vrst študij in tabel, ki so velikokrat zaradi različne konstitucije psov (npr. bolj mišičasti pes >> mišice so težje od maščobe) napačne, obstaja preprost način za odkrivanje pasje debelosti.


Ta preprosti način temelji na ZKP (Zdrava Kmečka Pamet):

s prsti se pomikaj preko reber in če jih začutiš, pri tem pa se prsti ne "zatikajo", potem ima tvoj kuža idealno telesno težo.

Najpogostejše napake in kaj lahko storim za zmanjšanje teže svojega psa

koliko naj poje tvoj pes ?


Kot lastnik si odgovoren za zdravje svojega psa. Prekomerna teža lahko negativno vpliva na njegovo zdravje, zato je pomembno, da se te težave lotiš skrajno resno.

Najpogostejše napake

 • Hrana = ljubezen. Obstaja veliko študij ki kažejo, da lastniki svojemu psu nočejo odreči hrane, čeprav ima prekomerno telesno težo. Hranjenje vidijo kot pomemben dokaz, da imajo svojega psa radi.
 • Nekvalitetna prehrana.
 • Prekomerno hranjenje. Vsaka kalorija šteje in če ima tvoj kuža poleg svoje hrane še dostop do hrane "z mize" in raznih priboljškov,  po vrhu pa ga hranijo še vsi družinski člani (ki seveda niso usklajeni), potem je problem tukaj...
 • Pomanjkanje aktivnosti. Kot vsaka kalorija tudi vsaka aktivnost šteje (seveda v minus). Torej vsak sprehod, tudi samo okoli hiše ali bloka, je bolje kot nič! Tudi v notranjih prostorih lahko narediš dobro zabavo z veliko aktivnosti in en del obroka nadomestiš s PLATINUM DoggyCoach.  
 • Prigrizki. 100 g posušenih vampov ima 500 kalorij, prašičji uhlji 430 kalorij, PLATINUM priboljški pa 322 kalorij.
 • Dietna prehrana. Veliko lastnikov psov se poslužuje raznoraznih dietnih prehran, ki pa so velikokrat slabše kakovosti, brez pomembnih maščob ali beljakovin in vsebujejo večjo količino slabo prebavljivih OH. Če tvoj pes dobiva kvalitetno naravno hrano, je bolje, da zmanjšaš količino ali ukineš priboljške, kot pa da menjaš hrano.

Kako lahko zmanjšam težo svojega psa?

 • Ključnega pomena je izbira vrste hrane in njena količina. Večja fizična aktivnost je priporočljiva, a ne bo znatno prispevala k izgubo prekomerne teže.
 • Prav tako je zelo pomembna zaveza vseh družinskih članov, da bodo sodelovali pri hujšanju in ne bodo kršili diete s priboljški in hrano "izpod mize".
 • Psu s prekomerno telesno težo ne smemo drastično zmanjšati obrokov, saj bi to lahko povzročilo pomanjkanje beljakovin, vitaminov in mineralov.
 • Prav tako je pomembno, da pes pri izgubi telesne teže ne izgublja na mišični masi, ampak jo ohrani. Zato je priporočljiva uporaba kvalitetne prehrane s kvalitetnimi beljakovinami, po možnosti iz svežega mesa.

Načrt za zmanjšanje teže

1 korak

Izračun idealne teže psa

Idealna teža je odvisna od veliko faktorjev, kot so pasma, aktivnost, starost... Idealno težo ti lahko izračuna veterinar, približek pa lahko dobiš sam iz povprečja pasme, trenutne teže in stanja (debelosti) tvojega psa. 

2 korak

Izračun dnevnega vnosa kalorij

Izračuna ti ga lahko tvoj veterinar, sam pa si lahko pomagaš s formulo:
RER(Resting Energy Requirements) = 70 * (ideal. teža)^0,75 * Faktor

Življenjska faza

Faktor

izguba teže

1

neaktiven pes

1,2 - 1,4

aktivni in delovni psi

2 - 5

povečanje telesne teže

1,2 - 1,8

Primer za zmanjšanje telesne teže, pri čemer je idealna teža psa 40 kg: 70 * (40)^0,75 * 1 = 1113 kalorij.

Enostavnejši izračun za pse s prekomerno telesno težo, je zmanjšanje dnevnih kalorij za približno eno tretjino, torej zmanjšaš dnevni vnos hrane za največ eno tretjino.

3 korak

Izbira hrane in količine

Glede na izračunan dnevni vnos kalorij moraš izbrati hrano in količino. Mokra hrana ima približno 1-krat manjšo kalorično vrednost kot suha hrana, zato je velikokrat primernejša za hujšanje kot suha hrana. Najboljšo izbiro mokre hrane najdeš na naslovu : PLATINUM MENU.

Pomembno: za uspešno hujšanje moraš odšteti vse priboljške, ki jih tvoj kuža dobi tekom dneva, od dnevne količine hrane.

Nasvet: če pri treniranju, učenju ali zabavi s psom uporabljaš priboljške, jih probaj tekom hujšanja zamenjati z igračo.

4 korak

Urnik hranjenja

Priporočljivo je, da se držiš urnika hranjenja in da hraniš psa vsaj z dvema obrokoma dnevno. Pes naj ima hrano na razpolago cca 15min, nato posodo vzemi.

5 korak

Spremljaj napredek

Optimalno je, da tvoj pes izgubi med 1-2 % telesne teže na teden. V prvih 2-3 tednih je lahko % malce večji, zaradi tega ti ni potrebno prilagajati diete.

6 korak

Aktivnost!

Poleg hrane je aktivnost naslednji dejavnik, ki lahko pomaga tvojemu psu. Začni počasi, da preprečiš morebitne poškodbe!

Če nisi prepričan, katera vrsta aktivnosti je priporočljiva za tvojega psa, se posvetuj z veterinarjem. 

Pomembno:

Ko tvoj pes doseže "idealno težo", ne povečuj hitro količino hrane. Prehitro povečevanje lahko zopet pripelje do prekomerne teže. Obroke povečuj počasi in jih prilagajaj glede na aktivnost tvojega psa.

Zaključek


Potrebno se je zavedati, da je hujšanje (zelo) pretežkih psov dolgotrajen proces, ki zahteva veliko volje in vztrajnosti, še posebej ker rezultati niso vidni čez noč.

Najbolj enostaven začetek je, da ukineš priboljške in hrano "z mize". Nato se loti načrta in verjamem, da ti bo uspelo.

PLATINUM Naravna Hrana za Pse zagotavlja lažjo prebavljivost in boljši vnos hranil, kar pripomore k manjši dnevni potrebi (količini) po hrani.

Sveže meso za več mišične mase

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>