Hranjenje psa

3 KOMENTARJEV

Kot pasji lastnik se verjetno pogosto vprašaš kdaj in kolikokrat hraniti psa ter kakšna je pravilna količina hrane.

Hranjenje psa je v resnici odvisno od mnogih faktorjev, kot so recimo pasja starost, njegova aktivnost, ješčnost, ipd.


Izbira primerne hrane za tvojega psa je ena prvih odločitev, ki jo boš sprejel.
S pravilno izbiro kvalitetne hrane se lahko izogneš prenekateremu zdravstvenemu problemu ter psu zagotoviš zdravo in veselo življenje.


V tem članku se ne bom spuščal k izbiri pravilne prehrane za tvojega psa, saj lahko več o tej temi prebereš v članku Najboljša hrana za pse.


V tem članku pa boš spoznal naslednje:

 • kako hraniti psa?
 • kakšna je potrebna količina hrane?

Kako hraniti psa ?

11 koristnih nasvetov pri hranjenju psov:

Kolikokrat na dan hraniti psa?

Večina strokovnjakov priporoča, da svojega psa hranimo 2-krat dnevno, zjutraj in zvečer.
Za mladičke velja, da jih ob prihodu ponavadi hranimo 3 do 4-krat dnevno, od 6. meseca naprej pa preidemo na hranjenje 2-krat dnevno.

Kdaj hraniti psa?

Svojega psa poskušaj hraniti vsak dan ob približno istem času. S tem boš namreč povečal njegovo pričakovanje in občutek lakote ob obrokih.

Pes ni pojedel obroka, ali mu vzamem posodo z hrano?

Posoda naj bo na voljo približno 15-20 minut, nato pa mu posodo vzemi. S tem boš spodbudil dobro vedenje med obroki, kar je še posebej koristno pri neješčem ali izbirčnem psu.

Moj pes je predebel, kaj naj storim?

Večina problemov izvira iz hranjenja s "priboljški" in/ali "z mize". Zmanjšaj ali po potrebi ukini priboljške. Če priboljške uporabljaš za nagrado pri treningu, za dobro vedenje ipd., jih obvezno prištej k dnevni količini hrane ali pa enostavno zamenjaj priboljške z delom dnevnega obroka hrane.
Več si lahko prebereš v članku Idealna teža psa.

Kje naj hranim psa?

Izberi prostor, kje bo imel pes mir in bo rezerviran prav za njegovo hranjenje. Če bo okolica preveč moteča, lahko neješči ali izbirčni psi prenehajo z prehranjevanjem, nekateri psi pa lahko postanejo tudi teritorialni.

Kaj pa voda?

Voda je bistvenega pomena za zdravje psa in mora biti vedno na voljo. Posebno v toplih dnevih večkrat preveri, ali ima pes na voljo dovolj sveže vode.

Ali je potrebno psu redno spreminjati okuse in znamke hran?

Izogibaj se pogostemu menjavanju hrane – s tem boš zadovoljili človeško potrebo po spremembi, ne pa potrebe tvojega psa.

Kaj pa aktivnost psa, vožnja z avtomobilom?

Nekateri psi so zelo občutljivi za čas vožnje z avtomobilom, zato ga ne hrani vsaj eno uro pred vožnjo. Prav tako ne hrani psa vsaj eno uro pred in po aktivnosti, saj obstaja možnost za zasuk želodca.

Kdaj preidem na hrano za odrasle pse?

Za male pasme, kot sta jazbečar in mops, od starosti 12 mesecev dalje, pri srednje velikih psih, kot sta avstralski in borderski ovčar, od 6. meseca dalje,  pri velikih pasmah, kot sta bernardinec in rodezijski grebenar, pa lahko na hrano za odrasle pse preideš že od 4 mesecev dalje.


Pomembno:
Če je kuža pred dopolnjenim prvim letom starosti prešel na hrano za odrasle pse (ADULT), je priporočljivo, da se psa hrani po tabeli za hranjenje mladičev, s čimer se zagotovi zadostno preskrbo s hranilnimi snovmi.

Moj pes ne je, kaj naj storim?

Preberi naš članek na temo Pes ne je.

Kje naj shranim hrano?

Da se ohrani aroma in svežina, je hrano najbolje hraniti v nepredušni posodi. Če imaš psa alergičnega na pršice, je hrano, ki NE vsebuje pršic (kot PLATINUM), najbolje hraniti v originalni embalaži.

Kakšna je potrebna količina hrane ?

Cilj prehrane je zagotoviti pasjemu telesu dovolj kalorij za vzdrževanje normalnega delovanja, kar dosežeš z ustreznim ravnovesjem beljakovin, maščob, OH, vitaminov, mineralov in drugih hranil.


Preveč ali premalo hrane lahko povzroči različne težave. Posledica prekomernega hranjenja je debelost, kar lahko poveča tveganje za razvoj diabetesa, bolezni srca ali artritisa. Po drugi strani pa lahko podhranjenost povzroči izgubo mišične mase, izpadanje dlake, otopelost,...


Naš cilj mora biti zdrava telesna teža našega kosmatinca.

Potrebna dnevna količina hrane je odvisna od večih dejavnikov, naj naštejem samo glavne:

Kakšna je kvaliteta hrane, ki jo uporabljaš?

Kvalitetna hrana je lažje prebavljiva in ima boljši vnos hranil, kar zmanjša dnevno potrebo (količino) po hrani. To pomeni, da je količina obroka manjša kot pri manj kakovostni hrani.

Kakšna je teža tvojega psa?

Če je pes predebel, je potrebno zmanjšati količino hrane in obratno, če je pes presuh.

Na spodnji sliki je prikaz suhega, idealnega in debelega psa. Test teže lahko enostavno izvedeš s potegom prstov čez pasja rebra. 

ali je moj pes predebel?

Pomembno: 

Nekateri pasji lastniki se pri prekomerni teži svojih psov poslužujejo menjave hrane oz. nakupa raznoraznih dietnih hran. Te hrane so ponavadi slabše kakovosti, brez pomembnih maščob ali beljakovin in vsebujejo večjo količino slabo prebavljivih OH.

Če tvoj pes dobiva kvalitetno naravno hrano, je bolje, da zmanjšaš količino ali ukineš priboljške, kot pa da menjaš hrano.

Kakšen je življenjski slog tvojega psa?

Ali tvoj pes uživa na kavču ali ima cel kup dnevnih aktivnosti?
Psi, ki so aktivni v raznih pasjih športih, potrebujejo med 10-15 % več hrane, kot bi jo potrebovali normalno aktivni psi. Enako velja za manj oz. neaktivne pse, seveda v nasprotno smer. 

Kje najdem tabelo dnevne količine hranjenja?

Vsak proizvajalec jo ima natisnjeno na embalaži, nekateri pa jo imajo objavljeno na spletni strani.

Za PLATINUM Naravno hrano za pse lahko tabelo za doziranje najdeš spodaj:

Tabela za doziranje - odrasli psi

Tabela za doziranje in krivulja rasti - mladiči in mladi psi

Lahko pa za izračun dnevne količine hrane uporabiš naš kalkulator: Količina hrane za psa in kako jo izračunati

Zaključek


Koliko naj pes poje na dan? Resnica je, da ni točnega odgovora. Obstajajo številni dejavniki, ki vplivajo na potrebno količino hrane in so različni za vsakega psa posebej. Za izračun lahko uporabiš sofisticirane kalkulatorje, ki jih najdeš na spletu ali pa samo poglej in pretipaj svojega psa 😉

PLATINUM Naravna Hrana za Pse zagotavlja lažjo prebavljivost in boljši vnos hranil, kar pripomore k manjši dnevni potrebi (količini) po hrani.

Sveže meso za več mišične mase

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

 • Moja psička Bella je danes prvič dobila za njen dnevni obrok hrano Platinum ADULT Iberico + Greens. Kar ne morem verjeti, kako je moja mala izbirčnica pohlastala celoten obrok. In še se je oblizovala in čakala dodatek. Nikakor ji nisem povečala obroka, ker je nagnjena k prekomerni teži. Sem pa zato že pripravila za jutri posodico za počasno hranjenje, da ne bo prehitro hlastala. Želim da ostane zdrava in aktivna. Hvala lepa za to, kot kaže, zelo okusno hrano. Dolgo že iščem hrano, ki bi jo moj kuža jedel z apetitom. To sem danes končno dočakala. Zelo sem vam hvaležna.
  Lep pozdrav, Danijela in mala Bella

 • Živjo!
  Imam mladička nemškega bokserja,starega 2 meseca, pa me zanima kakšna naj bi bila njegova zdajšnja kilaža
  Hvala za odgovor

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >