Starostne spremembe in hrana za starejše pse

2 KOMENTARJEV

Starejši psi predstavljajo znaten del psov, ki živijo v naših domovih. S staranjem psa pride do običajnih starostnih sprememb, ki lahko (ali pa ne) vplivajo na izbiro prehrane.


Torej, ali tvoj senior potrebuje hrano za starejše pse?


Veliko različnih mnenj in neznank je na temo prehrane starejših psov, zato bom v tem članku razjasnil:

  • proces staranja
  • običajne starostne spremembe
  • spremembe v prebavnem traktu
  • hrana za starejše pse
  • preveri svoje znanje 😉

Proces staranja

Življenjski cikel psov

Staranje neizogibno prizadene vse naše pasje ljubljenčke, toda kdaj mojega psa štejem za seniorčka? Najlažje lahko rečemo, ko doseže zadnjih 25 % svojega življenja. V zgornji tabeli so prikazane približne vrednosti v letih glede na velikost psa.


Iz tabele je razvidno, da je življenjska doba pri majhnih pasmah daljša kot pri večjih, zlasti daljša pa v primerjavi z zelo velikimi pasmami.


Za proces staranja je značilna večja dovzetnostjo za bolezni, predvsem diabetes, ledvične bolezni in bolezni srca.

Pojavljajo se tudi problemi z desnimi in zobni, zmanjša se imunska sposobnost, pojavijo se vedenjske spremembe, kot je na primer zmanjšanje učnih sposobnosti.

Običajne starostne spremembe

Spremembe, ki so običajne za vse starostnike lahko strnemo v:

  • Zmanjšana raven aktivnosti in spremembe v gibljivosti.
  • Spremembe v čutilih, slabši sluh ali vid, spremembe v okusu in vonju so manj pogoste.
  • Povečano tveganje za kronične oblezeni.
  • Sarkopenija - postopna izguba mišične mase. Njeni dejavniki so: kronična vnetja, prekomerno hranjenje, dieta z malo beljakovinami in povečanje deleža maščob v telesu.
    Izguba mišične mase negativno vpliva na kvaliteto pasjega življenja in povečuje tveganje za smrtnost.
  • Spremembe na koži in dlaki. Zmanjšana upogljivost kože in hiperkeratoza (temni madeži), spremembe v proizvodnji sebuma (maščobna zaščita), redčenje in beljenje dlake.
  • Spremembe na urinalnem/ledvičnem sistemu. Postopno upadanje ledvične funkcije je normalno, saj se živali starajo. Inkontinenca urina se razvije pri nekaterih starejših hišnih ljubljenčkih
  • Spremembe zob in dlesni. Parodontalna bolezen - ena najpogostejših zdravstvenih težav pri starejših psih. Manjše pasme in so bolj prizadete.
  • Spremembe kognitivne funkcije/vedenja. Spremembe v vedenju lahko povzročijo prisotnost kroničnih bolezni, spremembe čutil ali spremembe pasje socialne strukture in dnevne rutine.

Spremembe v prebavnem traktu

Spremembe v prebavnem sistemu, predvsem pa izguba zob in bolezen dlesni, lahko zelo ovirajo vnos hrane. Pri zelo starih psih se lahko zmanjša tudi občutek za okus in/ali vonj.


Zato je potrebno psu ponuditi zelo okusno, zdravo in lahko prebavljivo hrano, da mu zagotovimo ustrezen vnos energije in prepotrebnih hranil.

Hrana za starejše pse

Vitek in mišičast senior

Dobra novica je, da: zdravi starejši psi ne potrebujejo posebne hrane za "starejše pse", potrebna je samo ustrezna prilagoditev količine hrane!


Optimalno stanje pasjega telesa (proporcionalno in mišičasto telo) je glavni dejavnik, ki podpira zdravo staranje psov. Za dosego tega stanje potrebujemo, poleg prilagojene aktivnosti, tudi kvalitetno prehrano s čim bolj naravnimi in lahko prebavljivimi beljakovinami.

Pomembni dejavniki pri staranju in prehrani starejših psov

  • Energija - oskrbo z energijo je potrebno prilagoditi, da se ohrani optimalno telesno stanje. Potrebno je prilagoditi dnevno količino hrane in po potrebi zmanjšati količino "priboljškov", hrane "z mize" ipd.
  • Prehranske beljakovine - zmotno je prepričane, da je potrebno zmanjšati vnos beljakovin pri starejših psih. Izgubo telesne mase je potrebno preprečiti, zato je priporočljivo hranjenje z visoko kvalitetno hrano, ki vsebuje lahko prebavljive beljakovine iz svežega mesa. Beljakovine morajo zagotavljati tudi zadostno količino esencialnih aminokislin.
  • Zmanjševanje izgube mišic pri starejših psih - Potrebna je redna prilagojena vadba (poraba kalorij, ohranjanje mišične mase, zmanjševanje odvečnih maščob...), kot so sprehodi, plavanje ipd., in zadosten vnos kvalitetnih prehranskih beljakovin.
  • Omega-3 - Te maščobne kisline imajo pozitivni učinek na kožo in kožuh ter imajo antioksidativne in protivnetne sposobnosti, nahajajo pa se v Lanenem in Lososovem olju ter v ribah. 
  • Vlaknine - prehrana za starejše pse naj vsebujejo dovolj surovih vlaknin, da se zagotovi ustrezna gibljivost črevesja.
  • Glukozamin - Ekstrakt zelenoustih školjk, bogat z glukozaminoglikani za podporo sklepov in sklepne (sinovialne) tekočine, vsebuje nenasičene omega-3 maščobne kisline, minerale, elemente v sledeh, vitamine in aminokisline ter je znan po svojem protivnetnem in protibolečinskem učinku.  

Kviz - koliko veš o prehrani za starejše pse? 

Zaključek - hrana za starejše pse


Prehranski cilji za naše seniorje morajo vključevati podporo zdravju, mobilnosti in kakovosti življenja. Pomembno je, da vzdržujemo njegovo optimalno telesno kondicijo in mišično maso!

Ali boš za svojega seniorčka kupoval namenske komercialne linije hran za starejše pse ali pa boš dal prednost kvaliteti in ustrezno zmanjšal dnevno količino hrane - to je odvisno od tebe.
Predno se odločiš za zamenjavo hrane, preveri njeno sestavo in sestavine, naši seniorčki si to zaslužijo!

PLATINUM hrano za pse izdelujemo po postopku Fleischsaftgarung. To je poseben postopek priprave, pri katerem kuhamo sveže meso v lastnem soku meso in pri nizki temperaturi, kar ustvari suho hrano iz mesnega soka.

Vsebnost ni suha in trda kot pri ostali suhi hrani za pse, ampak preostala vlaga iz mesnega soka naredi hrano okusno, mehko in žvečljivo.

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

  • Pozdravljeni,

    zanima me, zakaj vaša mokra hrana za pse vsebuje verjetno zelišča oz. kot bi dodajali vegeto. Ima zelo močan vonj, kar pa mene odbija. Ali so to stara zelišča, ki se uporabijo v tej hrani ali je kaj drugega?

    Rada bi spremenila mokro hrano mojemu psu, pa nekako se ne morem odločiti.

    Lep dan. Zdravka

    • Pozdravljeni!
      Naša mokra hrana vsebuje sveže meso / sveže ribo, zelenjavo in sveže stiskana olja. Sveže meso kuhamo v lastnem mesnem soku, brez dodajanja vode, kar ohranja okus in aromo.
      Ne dodajamo nobenih zelišč.

      Lep pozdrav,
      Igor

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >