Prehrana mladega psa in pasjih mladičev

0 KOMENTARJEV

Ne samo za lastnika, tudi za mladička, se s prihodom v novi dom začne razburljiv čas, poln doživetij.


Prehrana mladega psa je eden od najbolj ključnih dejavnikov za zdravje in srečno življenje tvojega mladička, zato boš v spodnjem članku izvedel:

  • prihod pasjega mladička
  • hitra rast
  • prehrana mladičev in mladih psov
  • kdaj prehod na hrano za odrasle pse?
  • prehranska dopolnila - da ali ne?

Prihod pasjega mladička

Končno je prišel ta dan, ko mladiček pride v tvoj dom! Mladiček lahko sprva občuti strah in negotovost, saj je obdan z neznano okolico, novimi vonjavami ter zvoki.
Zdaj si ti odgovoren za ta mali klobčič dlake. Tvoja naloga je, da ga skrbno in nežno navadiš na novo »krdelo«. 

Ker bo mladiček na začetku izpostavljen množici novih občutkov, bo njegov imunski sistem hitro preobremenjen.


Če pa bo takoj dobil še povsem novo hrano, je to zanj lahko preveč, zato se hitro pojavi driska.

Pomembno:

V fazi privajanja, ki traja približno en teden, mladiču ponudi hrano, ki ti jo je dal vzreditelj.
Nato ga lahko hraniš s hrano po tvoji izbiri, na primer s  PLATINUM PUPPY Piščanec

Hitra rast

Hitra rast

Ali veš, da pasji mladiči naredijo v enem letu telesni razvoj, za katerega človek potrebuje kar 15 let?

Labradorec, ki tehta ob rojstvu cca. 450g, bo v naslednjih 12 mesecih prišel do cca. 32 kg, kar pomeni, da se se bo njegova teža v enem letu povečala kar za 70x.

Če bi to rast prenesli na človeka, bi povprečen odrastel človek tehtal okroglih 235kg ?.


Najhitrejša rast se zgodi med 3. in 5. mesecem starosti, majhni in srednji psi pridejo do odrasle teže pri 9-10 mesecih, velike in ogromne pasme dosežejo odraslo težo pri 11-15 mesecih.


Izredno hitra rast zahteva kvalitetno in uravnoteženo prehrano mladega psa, da iz začetnega mladička zraste dobro proporcioniran in zdrav odrasel pes.

Telesno stanje in količina hrane

Pretežek kuža

Pogosta napaka lastnikov psov je, da v mladosti ne posvečajo dovolj pozornosti teži svojega mladička.


Debelost pri mlademu psu pomeni, da raste z maksimalno stopnjo rasti, kar pa ni dobro za zdravo okostje.


Veliko študij je dokazalo, da vitko telesno stanje = zmerna stopnja rasti, pomembno doprinese k zdravemu okostju.


To lahko dosežemo z načrtovanjem prehrane mladega psa in načrtnim merjenjem njegovega telesnega stanja.

Zmerna stopnja rasti ne ustavi razvoja psa, mladiček bo dosegel svojo višino in telesno konstitucijo v vsakem primeru, samo kakšen mesec kasneje.

Merjenje

ali je moj pes predebel?
Idealna teža psa

Pomembno je, da sproti spremljaš težo tvojega mladička.
Preprost način za preverjanje idealne teže: s prsti se pomikaj preko reber in če jih začutiš, pri tem pa se prsti ne "zatikajo", potem ima tvoj kuža idealno telesno težo.

Enostavni kalkulator količine hrane za mladiče in mlade pse

Za lažje doziranje dnevne količine hrane lahko uporabiš naš kalkulator za mladiče in mlade pse. Če želiš izvedeti več o idealni teži psa, lahko najdeš dodatne informacije v člankih Idealna teža psa in Kako izračunati pravilno količino hrane.

Prehrana mladega psa

Takoj po prihodu mladiča mu moraš dodeliti trajno in mirno mesto za hranjenje, na katerem bo lahko nemoteno praznil svojo posodo s hrano. Vedno mora imeti na voljo tudi posodo z vodo.


Izberi režim hranjenja, npr.: 3 x dnevno do 5 meseca, nato 2x dnevno, za ogromne pasme pa 4x dnevno in po 5 mesecih 3x dnevno (priporočilo).


Mladiča hrani vsak dan ob istem času in zmanjšaj njegovo vznemirjenost ob obroku (npr. kuža mora sedeti oz. se umiriti pred začetkom hranjenja).


Hrano, ki ostane v posodi, ali hrano, ki se je pes ni dotaknil, moraš vedno pospraviti takoj, ko se kuža umakne od posode.


Poskrbi, da bo imel tvoj novi družinski član vedno priložnost, da se po jedi odpočije.
Normalne igre mladiču sicer ni mogoče prepovedati (in je tudi ne smemo prepovedovati), toda neposredno po hranjenju mladiča ne animiraj k igri.

POMEMBNO

Izogibaj se pogostemu menjavanju hrane – s tem boš zadovoljili človeško potrebo po spremembi, vendar ne boš zadovoljil potreb tvojega psa.

Da bi se izognil prekomerni teži svojega psa, je potrebno upoštevati tudi uživanje priboljškov in drugih »dodatnih delikates« pri dnevnem odmerjanju količine hrane.

Kvalitetne beljakovine v prehrani mladega psa

Kvalitetne beljakovine v prehrani mladega psa

Beljakovine so lahko živalskega ali rastlinskega izvora in so sestavljene iz aminokislin. Najpomembnejše so tako imenovane esencialne (nenadomestljive) aminokisline, ki jih pasje telo ne more proizvesti in jih moramo vnašati s prehrano. Uporabljajo se za razvoj in vzdrževanje telesa ter so pomembni del organov in tkiv

Kvalitetne sestavine - pasja hrana za mladiče

Za

  • sveže meso, namenjeno za človeško prehrano
  • lahko prebavljivi OH
  • hladno stiskana olja
  • dragocena zelišča

Proti

  • živalski in rastlinski stranski proizvodi
  • žita (gluten), soja, sladkor
  • arome in vabila
  • ojačevalci okusa in barvila
  • umetni konzervansi


Beljakovine imajo tudi zelo specifično vlogo, saj jih telo potrebuje za ustvarjanje cele vrste encimov, hormonov in protiteles


Zato so beljakovine iz svežega mesa (meso mišic) glavna sestavina za zdravo prehrano mladega psa in ključne za njegov razvoj.

Morajo biti glavni sestavni del vsake suhe in mokre hrane za mladičke, saj jih mlado pasje telo lahko optimalno absorbira in izkoristi. 


Visok delež svežega mesa in drugih visokokakovostnih sestavin, skupaj s pazljivo pripravo tudi omogoča, da hrana v pasjem želodcu ne nabrekne ali fermentira (zmanjša možnost za zasuk želodca!).


Lažja prebavljivost in boljši vnos hranil zagotavljata manjšo dnevno potrebo (količino) po hrani. To pomeni, da je pasji želodček manj obremenjen, hrana pa se hitreje prebavi.

POMEMBNO

Pri pasji hrani je odločilnega pomena za kakšen vir in kakovost beljakovin gre. Samo navedbe o odstotku beljakovin, kot jih najdemo na deklaraciji vsake pasje hrane (surove beljakovine), so nepopolne in ne vplivajo na kvaliteto same hrane.

Prehod na hrano za odrasle pse

prehrana mladega psa

Za male pasme, kot sta jazbečar in mops, priporočamo, da se od starosti dvanajst mesecev dalje preide iz hrane za mlade pse na hrano za odrasle pse.
Pri srednje velikih psih, kot sta avstralski in borderski ovčar, se lahko na hrano za odrasle pse preide že pri starosti od šestega meseca dalje.
Še posebej velike pasme, kot sta bernardinec in rodezijski grebenar, pa lahko na hrano za odrasle pse preidejo že od štirih mesecev dalje.


Vsa zgoraj omenjena priporočila veljajo za hrano PLATINUM.

POMEMBNO

Če je kuža pred dopolnjenim prvim letom starosti prešel na hrano za odrasle pse (ADULT) je priporočljivo, da se psa hrani po tabeli za hranjenje mladičev, s čimer se zagotovi zadostno preskrbo s hranilnimi snovmi.

Prehranska dopolnila - da ali ne?

Ali boš pri hranjenju svojega pasjega podmladka posegel tudi po prehranskih dopolnilih, je odvisno od tega, za kakšno vrsto prehrane tvojega mladiča si se odločili:

Prehranska dopolnila in PLATINUM

Če si za svojega štirinožca izbral pasjo hrano PLATINUM PUPPY (in pozneje ADULT), ti ni treba dodajati nobenih prehranskih dodatkov, saj vsi okusi PLATINUM popolne naravne hrane za pse vsebujejo vse za zdravo odraščanje tvojega ljubljenčka.

Uporaba prehranskih dopolnil bi bila lahko celo škodljiva, saj dodajanje mineralov po nepotrebnem poruši uravnoteženo razmerje hranilnih snovi in elementov v sledovih, ki odlikuje izdelke PLATINUM.

Posebej je potrebno omeniti dodajanje kalcija v prehrano mladih psov.
Opozorilo: izogibati se je potrebno prekomernemu dodajanja kalcija v obdobju rasti, posebno to velja za velike pasme. Dodajanje kalcija ali prehranjevanje s hrano, ki vsebuje preveliko kalcija poveča možnost razvoja bolezni okostja, kot je kolčna displazija in osteohondroza.

PLATINUM in hranjenje s surovo hrano (BARF) ali hrano, ki jo kuhate sami

Če pa se boš odločil za kombinacijo hrane PLATINUM in hranjenja s surovo hrano (BARF) ali s hrano, ki jo boš skuhal sam, pa bo uporaba prehranskih dopolnil morda potrebna. 

Vendar se zavedaj, da lahko napačno odmerjanje prehranskih dopolnil dolgoročno škoduje tvojemu psu.

Pred uporabo se izčrpno pozanimaj o uporabi in doziranju!

OPOZORILO

Hranila, elemente v sledovih, kot tudi vitamine mora vsebovati vsaka pasja hrana in to v pravilni količini in pravem razmerju.

Zaradi možnosti težkih zdravstvenih posledic v primeru pomanjkanja ali prekomerne oskrbe, je potrebno biti zelo previden pri sestavi obrokov, ki jih pripravljaš sam.

Prehrana mladega psa


V obdobju rasti in razvoja je bistvenega pomena, da mladiču nudiš zdravo in uravnoteženo prehrano, s čimer boš postavil temelj za zdravo in veselo pasje življenje!

Mladički in mladi psi imajo posebne prehranske zahteve.
PLATINUM s svojo naravno sestavo in veliko svežega mesa ter optimalno prebavljivostjo zagotavlja zdrav in krepek razvoj za tvojega mladička.

PLATINUM Puppy Paket

vse za mladička!

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>