Driska pri psu

4 KOMENTARJEV

Driska je zelo pogosta pasja bolezen, s katero se je vsaj enkrat srečal vsak pasji lastnik. Razlikuje se glede pogostosti, trajanje in intenzivnost.

Vedno se je ne da preprečiti, lahko pa jo omiliš in zmanjšaš čas trajanja.


Da boš vedel več o pasji driski:

  • glavni vzroki za nastanek driske
  • kaj ti pove pasji kakec?
  • domača lekarna proti pasji driski
  • naravna prehrana kot odgovor na prebavne motnje


1. Glavni vzroki za nastanek driske

Psi lahko zaužijejo marsikaj, med drugim tudi tudi mrhovino in umazano vodo, pa vendar večino časa ne bodo imeli nobenih problemov. Pasji prebavni sistem je namreč neverjetno prilagodljiv in odporen.
Ko pa se sreča s sestavino, ki jo ne zmore prebaviti, se bo to pokazalo kot pasja driska.


Pasja driska se lahko pojavi iznenada in iznenada tudi izgine. Zaradi tega ne rabiš skrbeti. Če pa driska traja dalj časa, je potrebno ukrepati.


V večini primerov se driska pojavi zaradi reakcije na zaužit predmet, menjavo prehrane, reakcije (intoleranca) na sestavino v hrani ipd.


Najbolj pogosti vzroki za nastanek driske:

  • Prenajedanje – pes jé preveliko količino hrane ali pokvarjeno in zavrženo hrano. Na to bodi pozoren, saj naši psi niso "kanta za smeti"!
  • Sprememba prehrane – pri nekaterih psih lahko sprememba prehrane privede do driske, zato je priporočljivo uvesti obdobje prehoda, tj. postopno uvajanje nove hrane.
  • Intoleranca in alergije – več informacij najdeš v članku Alergije pri psih
  • Paraziti – predstavljajo velik problem predvsem pri mladičih in psih s slabim imunskim sistemom.
  • Strupene snovi ali rastline – Informacije o strupenih sobnih rastlinah najdeš v članku Strupene sobne rastline za pse.
  • Kuža poje neprebavljiv tujek, kot je del igrače, tekstila ipd.
  • Bakterijske okužbe, kot je npr. Salmonela.
  • Zdravljenje z antibiotiki.
  • Bolezni prebavnega trakta, ledvic in jeter,...
  • Stres ali drugo čustveno stanje – Prihod mladička v nov dom navadno povzroči drisko, zato je pomembno, da je prihod v nov dom čim manj stresen. 

Pozor

Če driska traja dalj časa in je konstantna, če se v blatu pojavi kri, kuža pa je apatičen, ima povišano temperaturo ali noče jesti, moraš nujno obiskati veterinarja.

2. Kaj ti lahko pove pasji kakec?

Konsistenca (oblika, trdota, tekstura) in barva pasjega blata lahko razkrije veliko o problemih tvojega psa.


Kako izgleda popoln pasji kakec (iztrebek) je težko reči, saj je pri vsakemu psu drugačen. Pomembno pa je, da opazimo razliko (ko se ta pojavi) od običajnega kakca, saj slednja lahko nakazuje na zdravstvene težave.

Oblika, trdota in tekstura

  • Zdrav pasji kakec bi moral biti kompakten, vlažen in zadržati obliko, ko ga pospravimo v vrečko.
  • Velikost kakca je odvisna od kvalitete hrane. Velik kakec po navadi pomeni, da je kuža hranjen z manj kvalitetno hrano, ki vsebuje veliko neprebavljivih sestavin.
  • Pogostost iztrebljanja – tvoj kuža naj bi iztrebljal vsaj 1x dnevno, mladiči tudi večkrat. Pogostost je odvisna od posamičnega psa, nekateri bodo iztrebljali 1-2x dnevno, nekateri tudi večkrat. Potrebno je biti pazljiv na spremembo pogostosti, ki lahko nakazuje določen problem.
  • Oblika kakca naj bi bila kompaktna in omogočala, da kakec v enem kosu pospraviš. Zelo trd kakec lahko pomeni zaprtje, preveč surovih kosti ali pomanjkanje hidracije. Mehek kakec pa je lahko pri določenih psih popolnoma normalen in ne predstavlja problema.

Barva pasjega blata in njegov pomen

Barve pasjih kakcev

Veliko o zdravstvenem stanju tvojega psa pove barva pasjega kakca. Običajna je čokoladno-rjava barva. Npr. črno blato lahko nakazuje notranjo krvavitev, zato je smiseln obisk veterinarja!

3. Domača pasja lekarna

Kratek post (12-24ur) ob manjših in pogostejših obrokih vode lahko odpravi vzrok driske in omogoči prebavilom, da se stabilizirajo. Seveda post ne moremo uporabiti pri mladičih (lahko pa zmanjšamo število obrokov) ali bolehnih psih.

Driska lahko privede do dehidracije, zato je zelo pomembno, da ima kuža vedno na razpolago zadostno količino vode.

Zdravila iz domače omare

  • Farmatan se uporablja pri prebavnih motnjah psov in mačk, saj pomirja črevesje. Najbolje je uporabiti kapsule. Povezava do izdelka: Farmatan Plus, kapsule.
  • Živalsko oz. medicinsko oglje pomaga pri driskah, je pa tudi prva pomoč pri zastrupitvah.
  • Probiotiki – pomagajo pri ponovni vzpostavitvi črevesne flore. Poznamo izdelke, ki so namenjeni psom, lahko pa za prvo silo uporabimo tudi Linex.  

4. Naravna prehrana kot odgovor na prebavne motnje

V nasprotju z ostalimi proizvajalci, ki uporabljajo pred-pripravljene sestavine ali pa sestavine večkrat segrevajo na velikih temperaturah, PLATINUM uporablja poseben postopek priprave imenovan "nežni parnik".
Naravne sestavine se kuhajo v lastnem mesnem soku brez dodane vode, kar ohrani dragocena hranila.

Glavna sestavina PLATINUM hrane za pse je sveže meso, katerega prebavljivost je 98 % in skupaj z inovativno pripravo zagotavlja, da je prebavljivost hrane (in beljakovin) PLATINUM visoko nad standardi, ki jih uporabljajo komercialne hrane za pse.

Tako se zmanjša (količinsko) potreben vnos hrane, kar precej manj obremenjuje pasji metabolizem in s tem psu prihranimo prebavne motnje in driske.

Pasja driska


je pogosta pasja bolezen, ki se jo da v večini primerov pozdraviti brez obiska veterinarja.

Eden od vzrokov za drisko je tudi nepravilna prehrana, ki jo lahko z izbiro kvalitetne in naravne hrane hitro odpravimo.

  1. naravne sestavine
  2. inovativen postopek priprave, ki ohranja hranila in
  3. visoka prebavljivost

so glavne prednosti Naravne Hrane za Pse PLATINUM

ZA ZDRAVEGA IN VESELEGA PSA

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

  • Imam10 let staro psicko kadra, ki ima zelo, zelo pogotovo drisko. Hrano smo zamenjsli ze mnogokrat. Danes ima po eni hrani drisko, ćeš kaksno dan po isti hrani pa je blato ljepše. Kaj mi je stvoriti. L,p, Vlasta

    • Pozdravljeni!
      Če bi hoteli izločiti hrano, kot sprožilec problemov pri driski, vam predlagam da poiščete kar se da kakovostno in naravno hrano brez žitaric. Da bi bili sigurni, ali res hrana vpliva na prebavne probleme vašega psa morate ukiniti vse priboljške, dodatke, hrano iz “mize” in podobno. Tako boste sigurno vedeli, ali je res problem v hrani.

      Lep pozdrav,
      Igor

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >