Prehrana psov

Če kuža noče jesti

od PLATINUM Slovenija

Moj kuža noče jesti, kaj naj naredim?

Moj kuža noče jesti

Ali me mora skrbeti?

Neješčnost njihovega štirinožca prestraši mnogo lastnikov psov in jo je treba kot prvi opozorilni znak natančno opazovati.

Vendar pa ima lahko to vedenje mnogo vzrokov in ni nujno, da se za tem vselej skrivajo hude bolezni.

Neješčnost ima lahko čisto preproste, temeljne razloge:

 • Hormonsko pogojeno pri samicah med gonitvijo ali pri samcih, ki zaznajo njihov vonj, kot tudi pri navidezno brejih samicah.
 • Pogojeno z vročino. Psi raje uživajo svojo hrano v hladnejših jutranjih oz. večernih urah.
 • Zaradi stresnih situacij ali tudi pri neobičajnem hrupu – kot na primer na Silvestrovo.
 • Pri spremembah navad (kot je na primer povečanje družine ali izguba ljubljene osebe/pasjega prijatelja) ali pri spremembah okolja (na dopustu ali po selitvi).
 • Vsak pes ne je vsake hrane! Nekateri psi zavračajo hrano že zaradi vonja vsebine posode.
 • Ob izraščanju zob: prizadeti so mladiči med tretjim in petim mesecem starosti.
 • Prenasičenost zaradi dodatnega hranjenja s strani drugih družinskih članov oz. drugih oseb, ki so psu blizu.

To vedenje pa se lahko pojavi tudi, ko pes preizkuša svoje meje. Zlasti v starosti od osem do dvanajst mesecev se psi poskušajo v igricah moči pogosto postaviti na vrh »družinskega krdela«. S pomočjo zavračanja hrane so deležni želene pozornosti lastnice oz. lastnika in lahko določajo, kdaj spet bo prišlo do nove zamenjave hrane.
Vaš pes na splošno zdrav in živahen, toda po določenem času vselej znova zavrača vsebino posode s hrano. Prav tako se vam zdi, da mu hrana načeloma tekne, saj jo je na začetku jedel.

Primer:

Če hrano psu zaradi »gladovne stavke« menjamo, se pes hitro nauči, da njegova izbirčnost privede do prehranskih alternativ. In že odloča pes, kaj bo v posodi s hrano in ne lastnica oz. lastnik. Tako oba vedno znova (obupano) iščeta nove znamke pasjih hran.

Da bi to problematiko preprečili, vam priporočamo, da uveljavite redne obroke. Pustite, da vaš štirinožec čaka, dokler niste odložili njegove posode s hrano in mu dali dovoljenja, da lahko je.

Posoda naj bo približno 15 minut na voljo in pes sme jesti samo v tem času. Nato mu posodo ponovno odvzamete.

Pomembno je, da psa v času med obroki ne hranite dodatno s priboljški itn. To pomeni, da vsi družinski člani držijo skupaj, in ne pustijo, da bi kaj »padlo« z mize.

Če pa se ne morete uveljaviti kot vodja krdela, bo problematika z uživanjem hrane v danih okoliščinah trajala vso pasje življenje. Pes pa naj bi zanesljivo jedel ne samo iz vzgojnih razlogov, temveč je zanesljivo uživanje hrane pomembno tudi, če bo kdaj primoran prejemati zdravila.

Pogosto pa napačno, s človeške perspektive po raznoliki ponudbi hrane in lastnem načinu prehranjevanja, le to prenašamo tudi na pse. V nasprotju s človekom pes ne potrebuje tako velikih sprememb v prehrani.

Na splošno:
uživanje hrane je čisto naravno in samoumevno opravilo, ne namenjajte temu preveč pozornosti. Ne nagrajujte svojega psa s pohvalami in z božanjem med samim hranjenjem .
Tako boste preprečili, da bi psa vzgojili k temu, da bi jedel samo ob vaš navzočnosti ali pa celo samo iz roke.

Če pes noče jesti obstajajo tudi mali, koristni triki, s katerimi boste naredili, da bo hrana psu privlačnejša:

 • Rahlo segrevanje hrane ali dodajanje tople vode intenzivirajo njen vonj.
 • Suho hrano lahko naredite privlačnejšo tako, da ji primešate nekaj mokre hrane PLATINUM.
 • Če vaš pes načeloma rad uživa sadje ali zelenjavo, mu lahko med hrano vmešate tudi malo sadja ali zelenjave (pozor: vse vrste sadja ali zelenjave niso primerne tudi za pse). Glavni hrani lahko dodate tudi mladi sirček ali skuto.
 • Za nekatere pse je hrana zanimivejša tudi, če se morajo zanjo potruditi, npr. z žogicami v katere vstavite hrano, z miselnimi igrami ali z igrami iskanja, ali pa preizkusite naš DoggyCoach sistem za nagrajevanje psa.

Vendar pa nujno upoštevajte: če bi neješčnost sovpadala z drugimi bolezenskimi znaki, kot so na primer bruhanje, driska, vročina, z otrdelim oz. napihnjenim trebuhom ali z neaktivnostjo kot tudi s trajnim zavračanjem hrane, vam priporočamo, da obiščete veterinarja.

S tem boste lahko izključili resne zdravstvene težave. Telesni vzroki so lahko zelo različni: od obolenj organov, tujkov v gobčku pa vse do zobobolov, ki jih povzroča zobni kamen ali vnetje dlesni.

Zdrav pes lahko dan ali dva dobro prestane tudi brez hrane, vendar ne smete čakati predolgo, kajti bolna žival hitreje porablja pomembne beljakovinske rezerve v telesu.


Kakor hitro pa pes bolezensko pogojeno trpi zaradi slabosti in bruhanja, se lahko zgodi, da se pes hrane, ki mu je bila dana v tem času, v prihodnje ne bo več dotaknil.

Psi lahko slabo počutje povezujejo s hrano in posledica je, da se je izogibljejo. Takšno averzijo je težko ponovno odpraviti in nujno vodi v spremembo hrane.

PLATINUM - pes izvira iz volka

Psi vseh starosti in pasem hrano PLATINUM, v primerjavi z drugimi pasjimi hranami, na splošno zelo dobro sprejemajo.
Celo štirinožci s prebavnimi težavami ali takšni, ki ne prenašajo določenih vrst hrane, praviloma dobro prenašajo pasjo hrano PLATINUM.

Pes izvira iz volka, kar preprosto pomeni: kot pri njegovem predniku, velja tudi tukaj – psi potrebujejo meso!
Z minimalno 70 % svežega mesa v suhi hrani in 83 % svežega mesa ali svežih rib v mokri hrani, dajemo velik pomen sestavi, ki ustreza sestavi prehrane v naravi.

Preprosto preizkusite – brez tveganja zahvaljujoč našemu 30-dnevnemu jamstvu vračila denarja za vse naše izdelke.

Zanimivi prispevki za tebe:

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>