Vse o psih

Bolonjski bišon Bolonjec

od PLATINUM Slovenija

Bolonjski bišon (org: Bolognese) je zelo dober družabnik, ki namesto dolgih sprehodov svoj čas raje preživlja v lastnikovem naročju. V nadaljevanju si preberi vse, kar moraš vedeti o tej pasmi.

Glavne značilnosti - Bolonjski bišon - Bolonjec

  • Velikost: od 25 cm do 30 cm
  • Teža: med 2,5 kg in 4 kg
  • Življenjska doba: od 15 let
  • Dlaka je dolga in skodrana, njeno izpadanje pa je minimalno.
  • Pasma je primerna za manj izkušene lastnike in starostnike.
  • Pasma ne prenaša previsokih ali prenizkih temperatur, zato ni primerna za zunanje bivanje. Je idealen pes za v stanovanje, saj ne potrebuje veliko gibanja in se najraje crklja v lastnikovem naročju.
  • Ne potrebuje veliko gibanja, a mu morate kot lastniki vseeno zagotovili dovolj fizične aktivnosti.
  • Nega njegove dlake zahteva veliko časa in energije.
  • Ker je pasja dlaka hipoalergena in minimalno izpada, pasmo alergiki bolje prenašajo.
  • Ob pravilni socializaciji se zelo dobro razume tako s tujci, otroci in drugimi živalmi.

Zgodovina pasme

Bolonjski bišon je ena izmed starejših pasem, saj so ga poznali že v 11. stoletju. Izvira iz Italije, oz. kot pove že njegovo ime, iz Bologne. Pasma je zelo podobna maltežanom, saj imajo skupne prednike. Poleg tega so v sorodstvu tudi z havanskim bišonom in kodrastim bišonom. 

Skozi zgodovino je bolonjski bišon veljal za zvestega družabnika, predvsem v plemenitih in kraljevih družinah. Med drugim je bil spremljevalec španskega kralja Filipa II. in Marije Terezije. Tudi danes se vloga pasme ni spremenila, saj je priljubljena predvsem kot človekov družabnik.

Velikost

Bolonjski bišon je majhen pes s krepkim telesom kvadratne oblike, kjer je njegova višina enaka dolžini.  Samci dosežejo plečno višino od 27 do 30 cm, samice pa od 25 do 28 cm. Oboji tehtajo med 2 in 4 kg.

Zanimivi prispevki za tebe:

Karakter

Bolonjski bišon je po eni strani dokaj resen in plašen pes, ki pa v pravi družbi postane nadvse razigran in živahen.

Zelo močno se naveže na svojega lastnika in svoj čas najraje preživlja v njegovi družbi. Zato potrebuje veliko lastnikove pozornosti in mora biti vključena v njegove vsakodnevne aktivnosti. Tudi z ostalimi člani družine se bo dobro razumel ter jim izkazoval svojo ljubezen in naklonjenost. Prijazen je tudi do tujcev in otrok.

Ne potrebuje veliko aktivnosti in najraje mirno poležava v stanovanju, v bližini svojih najdražjih. Kljub temu, da ne bo pokazal zanimanja za pretirano aktivnost, pa mu morate zagotoviti dovolj gibanja. Potrebo je le paziti, da s pretiranim razvajanjem in popuščanjem, pri psu ne boste spodbudili razvoja ti. sidroma majhnega psa.

Zdravje

Gre za zdravo pasmo, ki nima znanih dednih bolezni. Kljub temu je potrebno mladička kupiti pri preverjenih vzrediteljih in redno obiskovati veterinarja, da se izognete morebitnim zdravstvenim težavam.

Vzgoja in aktivnosti

Pasma je precej inteligentna in učljiva, zato bo ob primerni vzgoji hitro osvojila nove ukaze. Pri treningih potrebuje izjemoma pozitivno motivacijo in pohvale.

Pomembna je predvsem zgodnja socializacije z ljudmi in živalmi, da v njihovi prisotnosti pes ne bo negotov in plašen. Prav tako je pri pasmi pomembno, da že navsezgodaj postavite meje in se jih dosledno držite, sicer bo pes postal preveč samosvoj in se ne bo zmenil za vaše ukaze.

Bolonjski bišon je dokaj mirna pasma, ki ne izraža pretirane potrebe po gibanju. Kljub temu pa morate kot lastnik poskrbeti, da bo pes čez dan dovolj aktiven. Zadostovala bo že igra na vrtu in dnevni sprehodi.

Božično presenečenje

16
Dni
05
Ur
23
Minut
16
Sekund

Pri naročilu nad 35€ sta SLASTEN božični priboljšek in PLATINUM koledar 2022 tvoja, brezplačno.

Pazi, količine so omejene!

Hranjenje

Tako kot ostale pasme tudi ta potrebuje kvalitetno in lahko prebavljivo pasjo hrani, ki bo zadovoljila vsem pasjih prehrambnim potrebam. Na kaj moraš biti kot lastnik pozoren pri nakupu pasje hrane, si lahko prebereš v člankih Najboljša hrana za psa in Kaj se nahaja v pasji hrani?

Dlaka in nega

Pasma ima daljšo skodrano dlako, ki je za nego dokaj zahtevna. Ob nerednem vzdrževanju se dlaka hitro zavozla, kar pa lahko pri psu povzroči bolečine in celo vnetja.

Zato je priporočljivo, da kljub minimalnemu izpadanju dlake, psa dnevno krtačite in s tem preprečite nastanek vozlov in nabiranje nečistoče. Priporočljivo je tudi malce pogostejše kopanje (recimo enkrat na mesec) in redna nega sluznice okoli oči, da ne pride do vnetij.

Nego si lahko olajšate tako, da psa postrižete na kratko in s tem preprečite nastanek velikih, trdovratnih vozljev. Kljub temu pa je priporočljivo dnevno razčesavanja, ki pa vam bo v tem primeru vzelo manj časa in energije.

Otroci in druge živali

Ker je bolonjski bišon zelo nežen in ljubezniv pes, se bo dobro razumel z otroci vseh starosti. Malo večjo pozornost je potrebo nameniti le igri z mlajšimi otroci, saj lahko ti psa nehote poškodujejo, pes pa v obrambi lahko otroka hitro ugrizne. Zato naj se psi z mlajšimi otroci igrajo pod nadzorom odrasle osebe.

Prav tako se pasma dobro razume z ostalimi psi in z drugimi živalmi, a je vseeno priporočljivo, da pes z ostalimi ljubljenčki odrašča že od malega.

Pasme, ki bi te lahko zanimale:

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>