Bolhe pri psu

0 KOMENTARJEV

Alergija na bolhe je najpogostejša kožna bolezen pri psih. Že ugriz ene same bolhe lahko namreč pri psu sproži močno srbenje, ki je posledica reakcije na slino bolh.


Članek vsebuje naslednje teme:

 • pasje bolhe
 • bolhe v stanovanju
 • kako se znebiti bolh

Pasje bolhe

Bolhe so zunanji zajedavci, ki se hranijo s krvjo svojih gostiteljev (psov in mačk).

Hišne ljubljenčke najbolj ogrožata pasja bolha »Ctenocephalides canis«, ki je nekoliko večja od mačje bolhe »Ctenocephalides felis«, a nobena od slednjih ne izbira točno določenega gostitelja – vse vrste bolh se namreč zajedajo pri vseh sesalcih in ptičih.

V kolikor bolhe nimajo hrane, pa lahko preidejo tudi na človeka.

Kako izgledajo bolhe?

Bolhe so žuželke rdeče, rjave ali črne barve brez kril.
Zadnje noge imajo prilagojene za skakanje, kar jim omogoča skok v daljino za kar 33 centimetrov. 

Velike so nekaj milimetrov, torej jih lahko vidimo s prostim očesom.

Razmnoževanje in razvoj bolh

 1. Ko odrasla bolha najde gostitelja (psa ali mačko), se nemudoma prične hraniti in nato v roku 2 dni pariti. Samica na gostitelju izleže do 50 jajčec dnevno, ki so tako majhna, da so prostemu očesu nevidna.
  Jajčeca so bela in okrogla, zaradi česar se zlahka skotalijo na tla in ostanejo v talnih razpokah, na preprogi, na ljubljenčkovem ležišču,...– torej povsod, kjer se je hišni ljubljenček gibal.
  Iz jajčeca se nato pri ustreznih pogojih v nekaj dneh razvije ličinka.
 2. Ličinka je slepa in občutljiva na svetlobo, hrani pa se z odmrlo kožo, mrtvimi insekti, iztrebki in rastlinskimi snovmi. Iz ličinke se razvije buba, ki se je zelo težko znebimo, saj je odporna na izsušitev, vlago in toploto.
 3. Bube lahko mirujejo več mesecev in se razvijejo v odraslo bolho šele ko nastopijo ustrezni pogoji, oziroma, ko začutijo, da se v bližini nahaja primeren gostitelj.
 4. Odrasla bolha mora nato čim hitreje najti gostitelja in se začeti hraniti v roku 1 tedna, sicer ne preživi.

Pomembno:

Potrebno pa je vedeti, da se na hišnem ljubljenčku nahaja samo 5 % populacije bolh. Večina jih je namreč v fazi jajčec, ličink in bub, ki so razpršene po celem stanovanju, zato moramo ukrepati takoj!

Bolhe v stanovanju

Na našem hišnem ljubljenčku se nahaja samo do 5 % bolh, ostalih 95 % pa naj bi bila jajčeca, ličinke in bube, ki so razpršene po tvoji hiši.

Torej, da bi se znebili bolh pri psu, se jih moramo znebiti tudi v stanovanju:

 • Pri najvišji temperaturi operi vse pasje igrače, odeje in preproge, s katerimi je bil pes v stiku.
 • Predmete, ki jih ne moreš oprati, pa nepredušno zapri v plastične vrečke in jih pusti zaprte vsaj dva tedna.
 • Uporabi močan sesalnik na tleh, oblazinjenih predelih in vzmetnicah. Razpoke in drugi tesni prostori so običajno dobra skrivališča za bolhe in njihovo vojsko jajčec, ličink in bub.
  Če lahko, uporabi sesalnik z vrečko, ki jo lahko zavržeš ne da bi prišel v stik z njeno vsebino.
 • Uporabi parni čistilec za preproge, vključno z ležišči za hišne ljubljenčke. Kombinacija visoke toplote in mila je sovražnik bolh v vseh življenjskih obdobjih. Posebno pozornost posveti vsem "vročim točkam", torej prostorom kjer običajno leži tvoj hišni ljubljenček.
 • Za pohištvo uporabi produkte, ki ubijejo odrasle bolhe in preprečujejo drugim oblikam bolh, da bi se še naprej razvijale.
 • Razpršila dosežejo tudi razpoke v pohištvu, tako da smo pri odstranjevanju bolh učinkoviti.

Kako se znebiti bolh pri psu?

Če na psu opaziš bolhe, moraš ukrepati takoj, saj so bolhe veliki prenašalec bakterij, mikroorganizmov in tudi trakulj, ki povzročajo različne bolezni.
Bolha s svojo prisotnostjo med pasjimi dlakami povzroča neugodje in nervozo, ko pa ugrizne v kožo in njena kislina pride v stik s krvjo, psa začne močno srbeti.


Zelo je nevarno, če ima pes kakšno alergijsko reakcijo na bolhino kislino, saj lahko to povzroči močno srbenje po vsem telesu.
Na mestu ugriza lahko nastane tudi izpuščaj, zaradi česar se začne pes močno praskati, to pa vodi do izpadanja dlake, poškodb kože in vnetja ter posledično k večjemu tveganju za bakterijsko okužbo.

Kje pes dobi bolhe?

Psi bolhe navadno dobijo v naravi, na sprehodu ali pa celo na domačem dvorišču. Veliki prenašalci bolh so veverice, miši in ostali glodavci ter mačke.

Paziti moramo, da se naš pes ne druži s potepuškimi živalmi, ki so potencialni prenašalci bolh, in da zunaj oz. na dvorišču ne puščamo ostankov hrane in vode, saj lahko to privabi tuje živali.
Nedvomno dober ukrep za preprečitev tveganja z bolhami je, da v okolici bivalnega prostora posadimo rastline, ki odvračajo bolhe, kot so meta, mačja meta, kamilica, rožmarin, sivka in limonska trava.

Delovati moramo preventivno

Poleg tega da posadimo različne rastline, ki odvračajo bolhe, lahko tveganje zmanjšamo tudi z raznimi razpršili, ki jih pošpricamo po psu in okolici ali s posebnimi ovratnicami, ki odvračajo bolhe.


Zelo pomembno je tudi, da stanovanje večkrat na teden posesamo, pri čemer moramo biti še posebej pozorni na razpoke, robove in kote. Seveda je ključno tudi redno pranje pasja ležišča.

A kljub mnogim preventivnim ukrepom, so bolhe trdovratni zajedavci, ki se jih težko znebimo.
Pomembno je, da svojega psa redno pregledujemo in s prsti razpiramo dlako, da bi lahko opazili bolhe.

Velikokrat bolh na pasji dlaki ne moremo opaziti, saj hitro odskočijo. Zato moramo biti pozorni tudi na bolšje iztrebke, ki jih vidimo kot majhne črne pikice.


Še posebej dobro moramo pogledati na območju vratu, pod pazduho in na trebuhu, saj je tam dlaka redkejša in bomo zato iztrebke lažje opazili.
Podrobno pregledovanje je še posebej priporočljivo med sezono bolh, ki je v toplejših mesecih, torej od pomladi do zgodnje jeseni.

Kako odpraviti bolhe pri psu?

Psa, ki ima bolhe, je potrebno nemudoma odpeljemo k veterinarju, saj nam bo ta svetoval najboljše možne rešitve za preprečitev bolh.
Metode zdravljenja se namreč razlikujejo glede na starost in velikost psa.

Različne možnosti zdravljenja so ovratnice proti bolham, razpršila, posipi, zdravila z oralno aplikacijo in različni šamponi proti bolham.
Vendar je potrebno vedeti, da nekateri pripravki učinkujejo le na odrasle bolhe, ne pa tudi na druge razvojne oblike.

Najbolje je, da psa najprej okopamo, saj se odrasle bolhe v vodi zadušijo, nato pa na psa nanesemo še poseben šampon za zatiranje bolh.
Psa še posebej dobro namilimo po vratu, saj bodo bolhe hotele pobegniti na glavo.


Šampon pustimo na psu nekaj minut oz. toliko časa, kot je predpisano na embalaži. Nato psa speremo z vodo in dobro prečešemo z gostim glavnikom, da iz kožuha odstranimo vse bolhe 

Ugriz bolhe na človeku

Bolhe lahko pomenijo nevarnost tudi za nas.
Pasje in mačje bolhe se hranijo s krvjo, če ne najdejo živalskega gostitelja ali pa se preveč namnožijo, pa lahko preidejo tudi na človeka in mu prenesejo številne bolezni.

Njihovi ugrizi so najpogostejši na področju nog oz. gležnjev in lahko srbijo.

Obstajajo pa tudi človeške bolhe »Pullex irritans«, ki živijo tako na človeku, kot tudi na psih in mačkah.
V zgodovini so bile slednje še posebej nevarne, saj so med ljudmi prenašale kugo, bakterije in trakuljo.
K sreči so te bolhe zelo redke in se ne nahajajo v človeški okolici, temveč večinoma v divjini.

Bolhe


Bolhe so krvoseški paraziti, ki se hranijo s krvjo naših hišnih ljubljenčkov. So moteča in trdovratna nadloga, ki se jo moramo lotiti skrajno resno, saj so veliki prenašalec bakterij, mikroorganizmov in tudi trakulj, ki povzročajo različne bolezni.

Članki s področja zdravja psov:

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>