Beljakovine v hrani za pse

0 KOMENTARJEV

Beljakovine so eno od najpomembnejših hranil v prehrani tvojega psa. Zakaj so pomembne, kako jih delimo in ocenimo, boš izvedel v tem prispevku. 


Izvedel boš:

 • zakaj so beljakovine pomembne v pasji hrani 
 • viri beljakovin 
 • kako lahko preveriš njihovo kvaliteto 
 • kakšen delež beljakovin naj vsebuje pasja hrana?  
 • na koncu te čaka še zanimiv kviz

1. Beljakovine v pasji hrani

kuža krade meso

Beljakovine so bistvena makro hranila, ki delujejo kot gradniki živega tkiva, torej kot gradniki mišic in organov vseh živih bitij – zato imajo najpomembnejšo vlogo v pasji prehrani.

Beljakovine so potrebne za:

 • rast, vzdrževanje, obnovo in gradnjo novih tkiv in mišic;
 • za rast in obnovo kožuha, kosti, krvi;
 • za ustvarjanje cele vrste encimov, hormonov ter protiteles;
 • in tudi kot vir energije.


Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, med katerimi so najpomembnejše esencialne (nenadomestljive) aminokisline, ki jih pasje telo samo ne more proizvesti in jih moramo zato vnašati s prehrano.


Esencialne aminokisline so vključene v pomembne procese, kot so rast tkiv, proizvodnja energije, imunska funkcija in absorpcija hranil.


Pomanjkanje beljakovin (slaba kvaliteta in slaba prebavljivost beljakovin v pasji hrani) lahko privede do:

 • izgubo teže,
 • moteno rast in razvoj mladega psa,
 • slabega apetita,
 • grobe in motne pasje dlake,
 • oslabljenega imunskega sistema, večje možnost infekcij in bolezni.

2. Viri beljakovin

Viri-beljakovin

V naravi obstaja več vrst beljakovin. Slednje se med seboj razlikujejo po izvoru, in sicer ločimo beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora.

Ker imajo beljakovine živalskega izvora aminokislinsko sestavo, ki je podobna aminokislinski sestavi beljakovin v pasjem telesu, je izkoristek le-teh dosti večji od izkoristka beljakovin rastlinskega izvora.


1. Beljakovine iz svežega mesa

Beljakovine iz svežega mesa odlikuje visoka biološka vrednost in prebavljivost (nad 95 %), kar zmanjša potreben vnos hrane in s tem precej manj obremenjuje pasji metabolizem.


2. Beljakovine iz mesne moke

Beljakovine iz mesne moke so toplotno obdelane pri visoki temperaturi, kar znižuje njihovo biološko vrednost. 

Prav tako je težko preveriti, kakšna je kvaliteta vstopnih surovin, kar lahko privede do velikih odstopanj v kvaliteti mesnih mok.


3. Rastlinski viri beljakovin

Rastlinski viri beljakovin vključujejo krompir, grah in zrna, kot so riž in laneno seme. Pasja hrana bo zato verjetno vključevala vsaj eno od teh.
Žitne in zelenjavne beljakovine so lahko koristne, saj pogosto dopolnjujejo mesne beljakovine, kar pomeni, da se skupna biološka vrednost hrane poveča.

Vendar pa je prebavljivost rastlinskih beljakovin zelo omejena. Veliko proizvajalcev jih kljub temu v velikih količinah dodaja v pasjo hrano, predvsem zato, ker so v primerjavi z mesnimi proteini veliko cenejše. Zato bodi zelo previden, več informacij pa lahko najdeš v prispevku katera je najboljša hrana za pse?


4. Beljakovine iz živalskih stranskih proizvodov

Mesni stranski proizvodi so beljakovine najnižje kakovosti. Njihova visoka vsebnost pepela kaže, da so težko prebavljive in imajo nizko biološko vrednost.
Viri mesa niso razkriti in se lahko razlikujejo glede na tovarno, vendar so vsekakor najcenejši "mesni izdelki", ki so na voljo. Zato se izogibaj čemur koli z opisom "živalski stranski proizvodi".

3. Kvaliteta beljakovin v pasji prehrani

pes poln energije

Pri izbiri pasje hrane je treba upoštevati vir in kvaliteto beljakovin. Kvaliteto beljakovin lahko ovrednotimo na podlagi dveh meril:

 • Prebavljivost. Črevesne celice, ki prekrivajo tanko črevo, vsrkajo (absorbirajo) v črevesju prebavljene hranljive snovi.
  Količinski prehod prek črevesne stene je zelo pomemben pri hranjenju, saj nam pove koliko in katero hranilo lahko prehaja prek črevesne stene.
  Prebavljivost beljakovin v komercialni hrani slabše kvalitete je med 70-75 %, visoko kvalitetne komercialne hrane pa imajo prebavljivost med 80-90 %.
 • Biološka vrednost beljakovin. Kaj to natančno pomeni? Od 22 vrst aminokislin, ki jih potrebuje pes za zdravo življenje, jih 10 prihaja neposredno iz hrane. Visoka biološka vrednost (kakovost beljakovin) pomeni, da beljakovina vsebuje teh 10 esencialnih aminokislin.

Izziv pri proizvodnji visoko kvalitetne hrane za pse je zagotoviti čim manj denaturiranih beljakovin.
To je pojav, ko beljakovina izgubi svojo biološko vrednost, in ga imenujemo denaturacija. Slednjo lahko povzročimo recimo s povišano temperaturo (kar se zgodi na primer pri proizvodnji mesne moke).


Nesmisel: Višja kot je vsebnost beljakovin, bolj kvalitetna je hrana

Boljša je kvaliteta beljakovin v pasji prehrani, manjši % je potreben, da se zadovoljijo potrebe psa in seveda obratno - slabša je kvaliteta beljakovin v hrani, višji % beljakovin mora vsebovati hrana!

Pomembna je kvaliteta in ne količina (%) beljakovin v hrani za pse! 

PLATINUM in beljakovine

Hrano PLATINUM pripravljamo po postopku Fleischsaftgarung. To je edinstvena metoda priprave svežega mesa, natančneje počasno kuhanje pri nizki temperaturi v lastnem mesnem soku.
Recept, kot ga uporabljajo vrhunski kuharski šefi.

Hrana je zato zelo hranljiva in visoko prebavljiva, kar posledično zmanjša (količinsko) potreben vnos hrane.

Visoka prebavljivost in biološka vrednost beljakovin v hrani PLATINUM je pogoj za zdravega in veselega psa.

4. Koliko beljakovin naj vsebuje pasja hrana?

V zadnjih letih smo priča velikemu povečanju vsebnosti beljakovin v nekaterih komercialnih hranah za pse, ki vsebujejo več kot 30 % ali celo več kot 40 % beljakovin.
To je posledica trendov v industriji hrane za pse, kot je npr. zdravljenje pasje debelosti, kjer psa hranimo z visoko vsebnostjo beljakovin in zelo nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ipd.

Kolikšna je torej pravilna vsebnost beljakovin v hrani za pse?

Optimalni odstotek beljakovin v hrani za pse še vedno ni natančno določen zaradi vseh spremenljivk, kot sta npr. prebavljivost in biološka vrednost, ki vplivajo na "pravilno" vsebnost beljakovin. Kljub temu pa lahko zaključimo sledeče:

 • Po standardu AAFCO je minimalni odstotek beljakovin v suhi hrani za odrasle pse 18 %, v hrani za mladiče pa 22,5 %.
 • Študija iz leta 2020 (Varying Protein Levels Influence ...) , pri kateri so zdrave odrasle pse 90 dni hranili z nizko (18 %), srednjo (25 %) ali visoko (46 %) beljakovinsko prehrano in preučevali vpliv na črevesni mikrobiom, ugotavlja, da uživanje visoko beljakovinske prehrane lahko vodi k disfunkciji ledvic, povečani možnosti vnetja in k povečanju črevesnega pH.

Seveda je potrebno vse študije vzeti z rezervo, saj ni popolnih podatkov o točnem viru in prebavljivosti beljakovin, ki so jih uporabili v študiji.

 
Lahko pa zaključim, da je potrebno naše pse hraniti z visokokakovostno hrano (zlasti pri beljakovinah), pri kateri je raven beljakovin zmerna (višja od minimalne), vendar ne pretirano visoka.

5. Kviz - beljakovine v pasji prehrani

Visokokakovostne beljakovine iz svežega mesa, ki so glavni sestavni del suhe in mokre hrane PLATINUM,
lahko pes optimalno absorbira in izkoristi.

preveri naše izdelke

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>