Avstralski labradoodle

Avstralski labradoodle

Avstralski labradoodle

Avstralski labradoodle (Australian Labradoodle) združuje ljubeznivost labradorca in lepoto kodra. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: DA
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost in teža sta pogojeni z velikostjo pudlja, ki je bil uporabljen za križanje pasme (toy ali standard).
  • Življenjska doba: okoli 15 let
  • Dlaka je srednje dolga, valovita ali skodrana, njeno odpadanje pa je minimalno.
  • Zaradi hipoalergene dlake, ki ne odpada kot pri ostalih psih, je labradoodle primeren za alergike.
  • So notranji psi, ki lahko živijo prav v vsakem stanovanju ali hiši, dokler bodo v neposredni bližini svojih bližnjih. Ker jim dlaka ne odpada, z njihovim bivanjem v notranjosti ne boste imeli dodatnega dela.
    Idealno bivalno okolje bi bila hiša z ograjenim vrtom, do katerega bi imel pes vedno dostop in bi tako čez dan lahko s tekanjem po vrtu kuril odvečno energijo.
  • Je pasma, ki zahteva veliko lastnikove pozornosti.
  • Pasma ima raje toplejše podnebje, zato ga pozimi ne pozabite primerno zaščititi pred mrazom.

Zgodovina pasme

Kot pove že njegovo ime, Avstralski labradoodle izvira iz Avstralije.
Gre za eno novejših pasem, saj je nastal šele leta 1955 s paritvijo labradorca in pudlja.

Pasmo lahko uvrstimo med eksperimentalne pasme, saj so s paritvijo želeli ustvariti psa, ki poseduje določeno željeno značilnost obeh pasem, kot je recimo hipoalergenost (značilnost kodra).
Kljub temu pa se ta želena lastnost v nekaterih primerih z nadaljnjim parjenjem labradoodlov med seboj zmanjšuje, zato niso vsi mladiči primerni za nadaljnjo vzrejo.

V ZDA je prisotna tudi ameriška različica labradoodla. Pasma se danes pojavlja predvsem v vlogi vodiča slepih oseb in družabnika, a njen uradni standard danes še ni potrjen.

Velikost

Avstralski labradoodle je pasma s tremi različnimi velikostmi.
Ločimo miniaturnega labradoodla, ki neodvisno od spola doseže višino od 35 do 40 cm in tehta med 7 in 11, 5 kg.
Sledi srednje velik labradoodle, kjer samci merijo od 48 do 50 cm, samice pa od 43 do 48 cm. Oboji pa tehtajo med 13,5 in 18 kg.
Najvišji je standardni labradoodle, kjer samci dosežejo plečno višino od 55 do 61 cm, samice pa od 53 in 58 cm. Oboji tehtajo med 22 in 29 kg.

Karakter

Labradoodle poseduje kar nekaj karakteristik, značilnih tako za labradorca kot za pudlja. Predvsem je to prijazen in družaben pes, ki je svoji družini nadvse vdan in zvest.

Labradoodle je nadvse dober prijatelj, saj ima močen občutek za ljudi in hitro zazna njihovo razpoloženje ter jim ponudi svojo tolažbo.
Prav tako je izredno aktiven in inteligenten, zato ga ni noben problem temeljito izšolati.

Gre za bolj slabega čuvaja, saj je tako kot do domačih tudi do tujcev prijazen in neagresiven. V kolikor pa pes ne bo deležen pravilne vzgoje in zadostne pozornosti, lahko postane precej neubogljiv, agresiven in plašen.

Avstralski labradoodle

Zdravje

Gre za precej zdravo pasmo, saj se rejci izredno trudijo, da bi s selektivno vzrejo preprečili razplod genetskih bolezenskih težav, ki so značilne za katero od pasem prednic.
Kljub temu pa se pri pasmi pogosteje pojavljajo zdravstvene težave, ki so posledica bolezni labradolcev ali kodrov, ki so sodelovali pri vzreji.

Pri pasmi se tako pojavljajo displazija kolkov, izpah pogačice, očesne bolezni (atrofija mrežnice) in motnje strjevanja krvi – Von Willebrandova bolezen.

Vzgoja in aktivnosti

Ker sta njegovi pasmi prednici obe izredno inteligenti, tudi labradoodle ne bo imel nikakršnih problemov s šolanjem. 

Ker je pasma na svojega lastnika močno navezana in mu rada ugaja, bo vzgoji in učenju najrazličnejših povelj predana z vsem srcem.
Šolanje tako ne bo predstavljalo prevelikega zalogaja niti za lastnike z manj izkušnjami. Šolanje mora potekati odločno in dosledno, saj bo pes neodločnemu lastniku, ki mu ne bo posvečal preveč pozornosti, hitro prevzel nadzor in sam zasedel mesto glave družine.

Šolanje morate začeti že nadvse zgodaj in pri tem poskrbeti, da pes vedno deležen nečesa novega in tako ostal zbran in zagnan. Pasma se dobro odreže tudi pri treningu poslušnosti in pri agillityju. 

Ker je to ene izmed bolj energičnih pasem, je vsekakor primerna predvsem za aktivne družine. Zgolj z enim sprehodom dnevno se labradoodle nikakor ne bo zadovoljiv. Potrebuje namreč vsaj dve uri aktivnosti dnevno. 

Še posebej uživa v dolgih sprehodih z družino, pri teku, planinarjenju ter seveda igri z žogo ali frizbijem. 

Hranjenje

Ker je za pasmo značilna predvsem gosta in nakodrana dlaka, je priporočljiva uporaba naravne pasje hrane z zadostno količino svežega mesa, vitaminov, mineralov in ostalih naravnih sestavin, ki bodo poskrbele za zdravo, sijočo in močno dlako.

Dlaka in nega

Dlako labradoodla lahko razdelimo v tri skupine:

  • pasma ima namreč lahko bodisi dlako s tankimi kodri, ki spominja na dlako pudlja,
  • bodisi prosto padajočo in mehko dlako, ki je rahlo kodrasta oz. valovita,
  • ali pa bolj ravno in le rahlo skodrano dlako, ki bolj spominja na dlako labradorca. 

V vsakem primeru pa ima labradoodle le eno plast dlake, ki mu ne izpada. Dlako je zato potrebno redno razčesati (vsaj enkrat na dva tedna), da se v njen ne naredijo vozli.
Približno dvakrat na leto bo pes potreboval tudi striženje, kopanje pa po potrebi. Redno je potrebno skrbeti za nego in čiščenje ušes in oči.

Otroci in druge živali

Labradoodle se bo dobro razumel z otroci vseh starosti in se bo z njimi veselo igral. Kljub temu pa je otroke potrebno naučiti primernega in spoštljivega ravnanja s psom in njihovo igro vselej nadzorovati.

Dober odnos bo labradoodle vzpostavil tako z ostalimi domačimi ljubljenčki kot s tujimi psi, a le če se bo na njih navadil že v mladosti. Zgodnja in obsežna socializacije je zato izrednega pomena, da se boste izognili agresivnemu vedenju psa.

Avstralski labradoodle