Ameriški staffordshire terier

Ameriški staffordshire terier

Ameriški staffordshire terier

Ameriški staffordshire terier (org.: American Staffordshire Terrier) je pasma, ki poleg tega, da lahko z ugrizom v zraku drži svojo celotno težo, predstavlja nežnega, ljubečega in nadvse zvestega prijatelja. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Hitri pregled

Velikost: Srednja
Primeren za začetnike: NE
Primeren za manj aktivne vodnike: NE
Zahteven za nego: NE
Močno odpadanje dlake: NE
Primeren za družine z mlajšimi otroci: DA
Primeren za čuvaja: NE

Pregled glavnih značilnosti

  • Velikost: med 43 cm in 48 cm
  • Teža: od 25 do 30 kg
  • Življenjska doba: od 9 do 15 let
  • Dlaka je kratka, ostra in svetleča ter leži tesno ob telesu.
  • Njihov lastnik mora biti izkušen in poznati specifike te pasme. Sam mora biti miren in odločen ter sposoben vzpostaviti položaj vodje v pasjih očeh.
  • So psi z veliko energije, zato potrebujejo lastnika, ki bo bil pripravljen biti z njim vsak dan aktiven.
  • Nizke temperature slabo prenaša, zato je najbolje, če živi z lastnikom v stanovanju. Če mu boste omogočili dovolj gibanja, da bo porabil vso energijo, bo v stanovanju ostal miren.
  • Na bolečino so dokaj neobčutljivi.
  • Ker so v preteklosti pri pasmi – zaradi pasjih bojev – načrtno spodbujali agresijo, danes pesi ob napačni vzgoji hitreje pokažejo znake agresije kot kakšna druga pasma. Zaradi tega se jih drži slab sloves, ki pa še zdaleč ni upravičen, saj so psi v resnici izredno ljubeči, strpni in zvesti sopotniki.
  • Pomembno je izbrati dobrega vzreditelja in se prepričati, da le-ta pri psu ne spodbuja agresije, ga socializira in tako že na začetku navadi na druge živali in ljudi.
  • Služijo kot ljubljenčki, terapevtski psi, službeni psi (za iskanje eksplozivov in mamil ter kot vojaški psi) in kot tekmovalni psi (poslušnost, agility).

Zgodovina pasme

Ameriški staffordshire terier ima enak izvor kot ameriški pit bul terier. Prednike obeh pasem so namreč v ZDA prinesli britanski in irski priseljenci, ki so pse uporabljali za pasje boje, kot pse čuvaje in lovske pse.

V želji da bi pasje boje naredili čim bolj zanimive, so v Veliki Britaniji začeli križati lovske terierje z buldogi. Na ta način so dobili pse, ki so bili hitri in vzdržljivi kot terierji ter močni in nepopustljivi kot buldogi.

Prve pse, ki so imeli značilnosti današnjega staffordshire terierja, so začeli gojiti v 19. stoletju v Birminghamu. Ime staffordshire terier pa so dobili po angleškem okrožju Staffordshire, kjer so pasmo kasneje redili.

V Ameriki so pasmo staaffordshire terier uradno priznali šele leta 1936, kasneje (leta 1972) pa so iz te pasme razvili novo pasmo, ki je bila ločena od pasme staffordshire bull terierja.
Tako je nastala pasma ameriški staffordshire terier.

Velikost

Ameriški staffordshire terier je pes močne in mišičaste konstrukcije. Ima izredno mišičasto telo s široko glavo in izrazitimi ličnicami, kar vse nakazuje na nekdanjo bojno naravo te pasme.
V osnovi gre za srednje veliko pasmo, katere samci lahko dosežejo višino od 46 cm do 48 cm, samice pa od 43 cm do 46 cm.
Tako samci kot samice pa povprečno tehtajo med 25 kg in 30 kg.

Karakter

Pasma Ameriški staffordshire terier trpi za slabim ugledom, kljub temu da je to v resnici zelo ljubezniva, nežna in zvesta pasma, ki se močno naveže na svojo celotno družino.
Do nje bodo zelo zaščitniški, saj je to pes, ki ima že v osnovi prirojeno zaščitniško naravo.

Temeljito in dosledno bodo varovali svoje ljudi in svoje ozemlje, zato bodo do tujcev izrazito nezaupljivi. Ob njih bodo mirni le takrat, ko bo prisoten tudi lastnik.

Ameriški staffordshire terier

Zdravje

Pasma je načeloma relativno zdrava, se pa pogosteje pojavljajo displazija kolkov in srčne težave, kot so prirojene srčne bolezni in šum na srcu.
Manj pogoste zdravstvene težave pa so še dedna siva mrena, alergije, težave s ščitnico, tumorji itd.

Vzgoja in aktivnosti

Pri tej pasmi sta ključnega pomena zgodnja vzgoja in socializacija.
Te pasmi je potrebno veliko pozornosti posvečati že v obdobju mladiča in ga počasi navajati na vse nove stvari.

Že v mladosti naj spozna čim več drugih živali in ostalih psov, otrok, tujcev itd.
Zaradi svoje visoke inteligence in želje ugajati lastniku, šolanje in vzgoja pri njih ne bo problem. Pri vsem tem potrebujejo določnega in mirnega vodjo, ki zna vzpostaviti spoštljiv in ljubezniv odnos med lastnikom in psom.

Tako bo pes zanesljivo odrasel v mirnega, zanesljivega in sigurnega psa, ki ne bo nikomur brez potrebe nevaren.
Vsekakor pa je s šolanjem priporočljivo nadaljevati tudi po obdobju socializacije, saj je to pes, ki rad dela, s tem pa boste tudi vzdrževali poslušen in spoštljiv odnos z vašim ljubljenčkom.

To je pasma, ki ima zelo veliko energije in v skladu s tem potrebuje dnevno aktivno preživljanje časa. Vsak dan mora iti vsaj na en daljši sprehod ali tek, še posebej pa je zaželeno, da ima na voljo tudi ograjen vrt za igro in divjanje.

Njegovo odvečno energijo lahko usmerite tudi v različne aktivnosti, kot so na primer agility, sledenje in tekmovanje v poslušnosti.
V kolikor pa odvečne energije ne bo porabil, bo pričel razgrajati in energijo usmerjati v uničevanje pohištva in ostalih predmetov v prostoru. 

Hranjenje

Ker gre za pasmo, ki potrebuje veliko dnevnih aktivnosti, še posebej teka, je zelo pomembno, da psu zagotovite kvalitetno pasjo hrano z zadostno količino svežega mesa.

S tem ga boste preskrbeli z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki bodo spodbujali krepitev in gradnjo mišic in s tem psu povečali mišično maso ter mu tako omogočili izvajanje večje količine aktivnosti.

Dlaka in nega

Psi imajo kratko, enoplastno dlako, katere izpadanje ni prav pogosto in zahteva minimalno nego.
Posledično je dovolj tedensko krtačenje za odstranjevanje odmrle dlake, z mehko krtačo ali temu namenjeno rokavico. Ker nimajo izrazitega telesnega vonja, zadostuje kopanje nekajkrat letno.

Otroci in druge živali

Ameriški staffordshire terier se dobro razume z otroci vseh starosti, saj je to izredno potrpežljiva, tolerantna pasma z visokim pragom bolečine.
Zato jih ne bo motilo, če jih bo otrok pohodil, udaril ali vlekel za rep. Kljub temu pa je potrebno igro psa in otroka vedno spremljati, saj se psi ne zavedajo svoje moči in lahko otroka nenamerno prestrašijo ali poškodujejo.

Do ostalih psov je pasma lahko agresivna, zato sta ključnega pomena dovolj zgodna in intenzivna socializacija ter pravilna vzgoja.
Tudi z ostalimi živalmi ne bodo imeli težav, v kolikor jih boste z njimi seznanili še kot mladiče.

Problem se lahko pokaže le pri psu tujih in nepoznanih živalih, kjer bodo želeli pokazati svojo dominanco.