Vse o psih

Ali veš, kako psi vohajo?

od Katarina

Ali veš, kako psi vohajo?

Vselej s smrčkom! Najpomembnejše čutilo naših štirinožcev je smrček, ki na raznolik način izpolnjuje pomembno vlogo. Psi namreč celotno okolje zaznavajo z vohom, ki jim služi za orientacijo, da odkrijejo plen, sovražnike in nevarnosti (kot je na primer ogenj), za razmnoževanje (z vohom prepoznajo goneče samice), pa tudi za medsebojno komunikacijo. Na sprehodih psi vohajo markiranja predstavnikov svoje živalske vrste ali pa se ob srečanju v pozdrav medsebojno ovohavajo.

Psi lahko tudi ločijo vsakega izmed nas po njegovem vonju in nas po njem tudi prepoznajo. Določijo lahko tudi, česa in kaj smo se dotikali ter kam smo šli. Primer: če ste se dotikali tujega psa in prišli domov, vas je vaš domači kuža celega prevohal. Zakaj ? Pes je z vohom zaznal kje ste bili, ne da bi vas pri tem tudi videl.

Toda, kako lahko psi tako dobro vohajo? Odličen voh temelji na dolgem gobcu, ki nudi dovolj prostora za številne vohalne celice, poleg tega pa je površina vohalne sluznice, zaradi posebne nagubanosti v nosu, občutno večja kot pri človeku.

Za primerjavo: medtem ko imamo mi le približno pet milijonov vohalnih celic, jih ima pes v povprečju 200 milijonov! Ocena je, da psi vohajo do 100.000-krat bolje kot ljudje!

Zanimivi prispevki za tebe:

Poleg teh anatomskih prednosti pa psi uporabljajo tudi posebno vohalno tehniko, ki jim omogoča boljše razlikovanje posameznih komponent vonjav, kar je bistvo pri vohanju. Tako velike količine zraka optimalno dosežejo vohalno sluznico, vrtinčenje zraka pa omogoči razpoznavanje tudi najmanjših količin molekul vonjav. Za obdelavo informacije o vonju je ta informacija posredovana dalje vohalnemu delu v možganih, ki je pri psu še posebej dobro razvit.

Pasemska zanimivost: pasme z zelo kratkimi gobci, kot sta na primer mops ali francoski buldog, imajo slabši voh, kot pa na primer nemški ovčar. Kljub temu pa tudi predstavniki teh pasem še vedno vohajo dosti boljše od človeka.

Ta pasji super smrček lahko izkorišča človek na različne načine: po specialnem šolanju ga uporabljata policija in carina pri iskanju ljudi, prepovedanih drog ali celo ponarejenega denarja in eksploziva, pa tudi reševalci za reševanje ljudi ob nesrečah s snežnimi plazovi ali po potresih. V takih primerih stavijo predvsem na super nos našega štirinožca. Na medicinskem področju lahko specialno izšolani psi sladkorne bolnike opozorijo celo na previsoko ali prenizko raven sladkorja v krvi. Psi lahko prepoznajo tudi epileptične napade ali z vohom ugotavljajo obstoj določenih vrst raka pri človeku.

Zanimiv je tudi podatek, da pes lahko zavoha strah pri človeku, prav tako lahko z nosom ugotovijo, v katero smer vodi sled.

Katarina


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>