Ali me moj pes razume?

0 KOMENTARJEV

Si tudi ti tak pasji lastnik, ki prisega, da ga njegov pes popolnoma razume? Večina psov razume besede, kot so "sedi", "prostor", "hrana" ali "sprehod". Ampak, ali psi zares razumejo vse, kar jim lastniki govorimo? 


Da bi odgovoril na to vprašanje, sem v tem članku raziskal:

  • Kako psi zaznavajo svet?
  • Ali psi razumejo naš jezik?

Kako psi zaznavajo svet?

Da bi lažje odgovorili na vprašanje, ali nas psi povsem razumejo, se moramo najprej vprašati, na kakšen način psi sploh zaznavajo svet okoli sebe? Izkaže se, da psi svojo okolico zaznavajo predvsem na podlagi vonjav.

Psi namreč vohajo kar 10.000 do 100.000-krat boljše od ljudi, zato večina informacij, ki jih dobijo o svojem okolju, prihaja ravno iz nam skritih vonjav. Več si lahko o zmogljivosti pasjega smrčka prebereš v članku Izjemen pasji nos


Tudi pri zaznavanju naših čustev, razpoloženja ali misli, si psi pomagajo s svojim izjemnim nosom. Ljudje namreč v določenem čustvenem stanju (ko nas je strah, smo veseli, jezni ali žalostni) oddajamo specifične vonjave, ki pomagajo psu razumeti, kako se v določeni situaciji počutimo in kako se bomo zaradi tega vedli. Med drugim lahko psi na podlagi naših vonjav ugotovijo:

  • Določena bolezenska stanja - psi lahko na podlagi vonjav v človeškem telesu zaznajo tumorje, epileptike pa na podlagi vonja opozorijo, da jim je krvni sladkor v telesu padel in tako preprečijo epileptični napad.
  • Kdaj je ženska noseča - nekateri psi se okoli nosečih družinskih članic vedejo veliko bolj zaščitniško in z njimi preživljajo več časa kot prej. 
  • Kdaj smo žalostni - takrat so psi nenavadno mirni in nas želijo s svojo bližino potolažiti. 
  • Kdaj smo jezni - takrat bo pes s svojo telesno držo izkazoval podrejeni položaj ali pa se bo pred nami skril. 

Ali psi razumejo naš jezik?

psi razumejo človeški jezik

Večina psov razume znane besede ali ukaze, kot so "sedi", "prostor", "hrana" ali "sprehod". Zato bo pes takoj, ko zasliši besedo "sprehod", navdušeno stekel proti vratom, ob besedi "hrana" pa bo nestrpno čakal pred posodico. To pomeni, da se skozi čas psi naučijo povezovati lastnikove besede z dejanji, ki jim sledijo.


Veliko raziskav s področja pasjega razumevanja človekovega vedenje ugotavlja, da psi človeškega vedenja ne razberejo samo na podlagi tega kaj rečemo, ampak tudi kako to rečemo. To pomeni, da naša neverbalna komunikacija pomembno vpliva na to, koliko nas psi razumejo.


Ker na pasje razumevanje človekovega vedenja vpliva tako naš govorni jezik (kaj rečemo) kot tudi naša telesna govorica (kako, na kakšen način to povemo), bom v nadaljevanju vsako od slednjih podrobneje razložil:

Kaj rečemo

Pri preučevanju, kako psi dojemajo človeške besede, si je večina znanstvenikov pomagal z magnetno resonanco - psa so postavili v napravo za magnetno resonanco in spremljali odziv pasjih možganov na različne besede. Pri tem so odkrili, da psi besede zaznavajo podobno kot ljudje, se pravi, da pri odkrivanju pomena določene besede uporabljajo tako levo kot desno stran možganov. Pri tem leva stran možganov odkriva vsebinski pomen besede, desna stran pa preučuje intonacijo. 


Kljub temu pa so nekatere raziskave pokazale, da lahko psi pri interpretaciji pomena besede uporabljajo samo levo stran možganov, ne glede na to, kako so te besede izgovorjene. Eden takšnih primerov je bordercollie po imenu Rico, ki se je naučil pomena več kot 200 različnih predmetov, neodvisno od intonacije. 

Kako nekaj rečemo

psi berejo našo telesno govorico in intonacijo

Nasprotno pa nekateri znanstveniki menijo, da je za pasje razumevanje naših besed bolj pomembno, kako nekaj rečemo, kot kaj rečemo. Psi naj bi namreč več informacij razbrali na podlagi našega tona, mimike in telesne govorice kot iz dejanskih besed. To pomeni, da se psi bolj kot na ukaz "ne" odzovejo na ukazovalni ton in zaskrbljeno telesno govorico.

Ali nas torej psi razumejo?

Odgovor je da, psi nas razumejo! Skozi učenje se psi naučijo povezovati naše besede z določenimi predmeti ali dejanji in tako usvojijo "pomen" te besede. Da to dosežejo, psi pri interpretaciji uporabljajo tako levo kot desno stran možganov. To pomeni, da psi ne razumejo samo naših besed, ampak tudi našo telesno govorico, mimiko in izgovorjavo oz. intonacijo besed.


Psi torej razumejo veliko več kot le "sedi" ali "prostor". Čez čas se lahko psi naučijo pomena številnih besed, še posebej, če te besede redno ponavljamo v enakem tonu. 

Če te zanima, kaj želi pes odgovoriti na tvoje besede ali dejanja, si preberi članek Kako prebrati telesno govorico psov?

Da, psi nas razumejo!


Različne študije so pokazale, da nas psi zares razumejo. Za razumevanje naših besed je za pse ključno, katere besede uporabimo in s kakšnim tonom, telesnim izrazom in telesno govorico jih izgovorimo.

Zanimivi prispevki za tebe:

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>