Vse o psih

Afganistanski hrt

od PLATINUM Slovenija

Afganistanski hrt (ang.: Afghan Hound) je zelo nežna in občutljiva pasma ki potrebuje zelo veliko lastnikove pozornosti. V nadaljevanju si preberite vse kar morate vedeti o tej pasmi.

Glavne značilnosti - Afganistanski hrt

  • Velikost: od 63 cm do 74 cm
  • Teža: od 20 kg in 27 kg
  • Življenjska doba: od 14 do 16 let
  • Dlaka je dolga, gosta in svilena na otip, njeno izpadanje pa je minimalno.
  • Pasma mora obvezno prenočevati v notranjosti, tekom dneva pa potrebuje zelo veliko gibanja. Zato to niso najprimernejši psi za bivanje v stanovanju, saj čez dan potrebujejo vsaj srednje veliko ograjeno dvorišče, kjer se lahko prosto gibajo in tekajo naokoli.
    Pri tem pazite, da je dvorišče obdano z visoko in trdno ograjo, saj jo bo v nasprotnem primeru pasma z lahkoto preskočila.
  • Nega afganistanskega hrta vam bo na teden vzela zelo veliko časa. Tudi če psa ne nameravate razstavljati, boste za nego njegove dlake potrebovali zelo veliko časa in denarja.
  • Pasma je izredno občutljiva, zato potrebuje stabilnega in mirnega lastnika.
Afganistanski hrt
  • Šolanje afganistanskega hrta je zavoljo njegovega karakterja precej zahtevno, zato se s tem lahko kosa le izkušen vodnik.
  • Pri pasmi je zelo pomembna zgodnja socializacija z ostalimi živalmi, ljudmi in neznanimi situacijami, zato da pes v prihodnosti ne bo tako boječ.
  • Afganistanski hrt potrebuje zelo veliko gibanja in raznoraznih aktivnosti (predvsem teka), zato je primeren le za aktivnega posameznika.

Zgodovina pasme

Afganistanski hrt je ena izmed najstarejših pasme psov, saj so bile njihove podobe že pred 4000 leti narisane v afganistanskih votlinah.
Pasma torej izhaja iz Afganistana, kjer je nastala s križanjem hrtov tipa saluki in dolgodlakih ovčarskih psov.

V afganistanskem gorovju so sprva nomadom služili kot lovski in izvidniški psi ter kot čuvaji čred, v 20. stoletju pa so stopili na Evropska tla.
Tudi danes so to predvsem lovski, razstavni in dirkalni psi, prav tako pa so tudi vedno bolj priljubljeni družabniki.

Velikost

Afganistanski hrt je pes elegantnega videza, ki spada med velike pasme psov. Samci dosežejo plečno višino med 68 in 74 cm, samice pa višino med 63 in 69 cm. Oboji tehtajo od 20 do 30 kg.

Zanimivi prispevki za tebe:

Karakter

Gre za izredno mirno in nežno pasmo, ki je na svojo družino zelo močno navezana. Kljub temu se znotraj družine po navadi bolj navežejo na enega človeka, svojega gospodarja, in so mu nadvse zvesti.

Prav tako so to nadvse inteligentni, predvsem pa zelo čustveni in občutljivi psi, ki hitro podležejo stresu.
Zato so primerni le za lastnika, ki ima miren in stabilen karakter. Te psi samoto zelo slabo prenašajo, zato želijo biti vedo v bližini ljudi.

Do tujcev so precej nezaupljivi in zadržani, zato bodo na njihov prihod svojega lastnika vselej opozoril z laježem.
V notranjosti so to izredno mirni in tihi psi, na sprehodih pa do izraza pride njihova divja stran – takrat bodo noreli, tekali in zganjali norčije.

Ne smemo namreč pozabiti, da je to prvotno lovska pasma, ki ima močen nagon in pogumno srce.
Kot delovana pasma, afganistanski hrt potrebuje zelo veliko raznoraznih aktivnosti, še posebej teka. V kolikor mu boste kot lastnik namenili premalo gibanja in pozornosti, bo postal nadvse trmast, neposlušen in destruktiven.

Zdravje

Kot ostale večje pasme psov, se tudi afganistanski hrt srečuje z displazijo kolkov. Poleg slednje se pri pasmi pogosteje pojavljajo izpah komolcev, težave s pljuči, siva mrena, degeneracija roženice in alergij

Afganistanski hrt

Vzgoja in aktivnosti

Ker so afganistanski hrti zelo občutljivi psi, mora njihovo šolanje temeljiti na nežnosti, pozitivni motivaciji in pohvalah.
Grobost in bolečino ta pasma namreč zelo slabo prenaša, zato morate biti pri šolanju nadvse potrpežljivi, dosledni in vztrajni.

Ključ do poslušnega psa je grajenje spoštljivega, ljubeznivega in tesnega odnosa med psom in njegovim vodnikom. Afganistanski hrt namreč ne bo želel slediti vašim ukazom in sodelovati z vami, če se z vami ne bo čutil dovolj povezanega.
V nobenem primeru pa to ni pasma, ki bi blestela na tekmovanju poslušnosti, saj jih je zaradi njihove trme zelo težko šolati.

Prav tako ga boste za šolanje težko motivirali, saj bo svojo pozornost zelo hitro preusmeril na dogajanje v okolici in ne na ponavljanje ene in iste vaje.
Z malo več truda sicer tudi afganistanski hrt lahko opravi osnovno šolanje, a bo to zahtevalo zelo veliko vašega časa in energije.
Če se boste psu ustrezno posvetili in zgradili tesen odnos, bo afganistanski hrt z vami rad sodeloval in tako posta odličen pes za dirke, coursing in agillity.
Poleg šolanja pa je pri tej pasmi zelo pomembna tudi zgodnja socializacija z ostalimi ljudmi, živalmi in raznimi situacijami, zato da se jih pes v prihodnje ne bo ustrašil.

Kot delovana pasma, afganistanski hrt potrebuje vsaj dve uri gibanja na dan. Vsak dan potrebuje dolge sprehode in možnost prostega tekanja v večjem ograjenem prostoru.
Ker so te psi ustvarjeni za tek in v njem tudi nadvse uživajo, jim sam tek z lastnikom ne bo zadostoval.
Da bi se lahko zares sprostili in pretegnili, bodo morali prosto tekati in galopirati.

Pri tem pa le ne pozabite, da imajo afganistanski hrti močan nagon, zato naj prosto tekajo le v varno ograjenem prostoru.
Kar se tiče opravljanja aktivnosti so afganistanski hrti precej zahtevni, saj se ene in iste rutine zelo hitro naveličajo, zato boste morali aktivnosti spreminjati kot po tekočem traku. 

Božično presenečenje

16
Dni
05
Ur
23
Minut
16
Sekund

Pri naročilu nad 35€ sta SLASTEN božični priboljšek in PLATINUM koledar 2022 tvoja, brezplačno.

Pazi, količine so omejene!

Hranjenje

Afganistaski hrt pri izbiri hrane navadno ni preveč izbirčen, a mora biti njegova hrana nadvse kvalitetna.
Kvalitetna hrana mu bo omogočila, da prejme dovolj hranilnih snovi in energije, potrebne za nemoteno opravljanje aktivnosti.

Kot tekaški pes je afganistanski hrt nadvse mišičast, zato je pomembno, da njegova hrana vsebuje sveže meso – to bo psa preskrbelo z zadostno količino visokokakovostnih proteinov, ki so izrednega pomena pri krepitvi in gradnji mišic ter s tem pri povečanju mišične mase.

Dlaka in nega

Dlaka afganistanskega hrta je dolga, gladka in svilnata ter nima podlanke. Kljub temu da dlaka minimalno izpada, pa njena dolžina zahteva veliko nege.
Pasma namreč potrebuje obvezno dnevno krtačenje in čiščenje dlake, saj se ta zaradi svoje dolžine zelo hitro zavozla.
Pri tem se priporoča uporaba redkejšega glavnika ali krtače.

V primeru da bo afganistanski hrt sodeloval na pasjih razstavah, bo poleg vsakodnevnega česanja potreboval tudi redno kopanje enkrat na teden.
V kolikor pa bo to le vaš ljubljenček, lahko kopanje izvajate le po potrebi, pri tem pa vselej uporabite balzam za lažje razčesavanje dlake.

Večina lastnikov, ki svojih psov ne razstavlja, pa se pogosto odloči za krajšanje pasje dlake, njeno nego pa, poleg rednega razčesavanja, prepusti kar pasjim salonom.
Obisk slednjih se navadno izvaja enkrat na mesec, kar predstavlja precejšni strošek.

Otroci in druge živali

Pasma se s starejšimi otroci dobro razume, s predpogojem da se slednji do psa vedejo spoštljivo in ljubeznivo, nikakor pa ne nasilno.
V kolikor bo igra postala pregroba, se bo pes takoj umaknil, ne bo pa reagiral agresivno. Zaradi njihove velikosti niso najboljša družba za mlajše otroke, saj jih lahko hitro prevrnejo.

Prav tako so to precej plašni in občutljivi psi, ki jih nenaden otročji vrisk ali gib hitro prestraši, s svojo reakcijo pa lahko otroka hitro poškodujejo.
V kolikor bo z ostalimi hišnimi ljubljenčki odraščal že od malega, se bo na njih navadil in se z njimi dobro razumel.
Na novo žival se bo malo težje navadil, a bo tudi tej čez čas začel zaupati in se z njo spoprijateljil. Do manjših prostoživečih živali pa se bo vselej vedel kot lovec in jih preganjal. 

Afganistanski hrt

Pasme, ki bi te lahko zanimale:

PLATINUM Slovenija


V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Nikoli ne zamudite dobre zgodbe!

 Naročite se na naše novičke, da boste sledili najnovejšim trendom!

>