9 Mitov o pasji prehrani

0 KOMENTARJEV

Internet nam nudi veliko nasvetov in dejstev o pasji hrani, a na žalost še veliko več mitov in napačnih informacij.

Zato sem zbral 9 mitov o pasji prehrani, ki ti jih razkrivam v spodnjem zapisu.

Mit št. 1 : Hipoalergena ( hypoallergenic )
hrana za pse.

Izraz »hipoalergen« naj bi se nanašal na izdelek, ki je bil izdelan z namenom, da zmanjša tveganje za pojav alergijskih reakcij, povezanih z njegovo uporabo. Hipoalergena hrana za pse postaja vse bolj popularna in čeprav lahko prinaša določene koristi za zdravje psov, lahko določene navedbe proizvajalcev močno zavajajo lastnike psov.

Izraz »hypoallergenic« namreč nima nobene opredeljive medicinske definicije in si ga lahko vsak proizvajalec razlaga po svoje. Tako lahko hrana, ki je hipoalergena za enega psa, pri drugem psu sproži alergijsko reakcijo.

Ker so različni psi alergični na različne sestavine, ne obstaja nobena hrana za pse, ki bi bila hipoalergena oz. nealergena za vse pse!

 

Ključ do uspeha se nahaja v ugotovitvi, katere sestavine tvoj pes ne prenaša in nato izbereš primerno hrano za tvojega ljubljenčka.

Mit št. 2 : Holistična hrana za pse.

Izraz »holističen« pomeni celostni pristop in izhaja iz grške besede holos. Govori o povezanosti celega sistema in ne zgolj o telesnih simptomih.

Izraz holističen obravnava tako telo, um in duha. Vsa hrana za hišne ljubljenčke obravnava telo. Lahko predpostavljamo, da bi nekatere hrane lahko vsebovale sestavine, ki vplivajo na možgane, zato bi lahko rekli, da obravnavajo tudi um (do tu se lahko še strinjamo).

Vendar nobena hrana za hišne ljubljenčke ne obravnava duha (to je pa hec).

Pojem »holističen« pri proizvodnji hrane za pse nima nobenih predpisov ali pravnih opredelitev in ga lahko proizvajalci hrane uporabljajo po lastni presoji.

V bistvu, če vidite hrano za hišne ljubljenčke, označeno kot »holistično« pomeni, da proizvajalec hrane za hišne živali misli, da lahko s tem marketinškim izrazom proda več, kot bi prodal brez njega.


Zato izraz »holističen« ne predstavlja nobene garancije, da bi bila »holistična« hrana za vašega psa bolj zdrava kot običajna hrana za pse.

Mit št. 3 : Kastracija in sterilizacija povzročita, da se psi zredijo

Dejstvo je, da so kastrirani (sterilizirani) psi v povprečju težji kot nekastrirani (sterilizirani) psi. Vzrok je po navadi v dejstvu, da se poseg opravi med 6-12 mesecem, zato je potrebno pri hranjenju upoštevati, da se z upočasnjeno krivuljo rasti zmanjšuje tudi potrebna po hrani.

Tudi zmanjšana aktivnost povzroči manjšo potrebo po hrani in če to ne upoštevamo, lahko privede do prekomerne telesne teže.

Sama kastracija (sterilizacija) pa neposredno NE povzroči prekomerne telesne teže.

Mit št. 4 : Psi ne prebavljajo ogljikovih hidratov.

Psi učinkovito prebavljajo kuhane OH (prebavljivost > 90%), zelo slabo pa prebavljajo surove OH. Dejstvo tudi je, da pasja prebava ni narejena za uživanje večjih količin ogljikovih hidratov, zato je potrebno v prehrano vključiti primerno količino lahko prebavljivih ogljikovih hidratov.

Več o ogljikovih hidratih lahko najdeš v našem blogu: Ogljikovi hidrati v hrani za pse.

Mit št. 5 : Trda hrana (briketi) čistijo pasje zobe.

Če svojega psa hraniš z briketi misleč, da boš s tem ohranili zobe lepe in bele, lahko to takoj prenehaš, saj suha hrana ne bo očistila zob tvojega kosmatinca!
Sama ideja izhaja iz domneve, da hrustljava hrana čisti zobne obloge. Ta domneva je splošno ovržena, saj:

  • veliko psov hrane ne žveči dolgo;
  • če bi domneva držala, bi tudi ljudje zobe čistili s trdo in hrustljavo hrano.

Torej bi tudi nam zobozdravnik namesto ščetke in zobne paste predlagal uporabo trdih in hrustljavih piškotov ?.
Več o vplivu hrane na zdravje pasjih zob si lahko prebereš v našem blogu: Vpliv hrane na zdravje pasjih zob?

Mit št. 6 : Psi potrebujejo hrano, ki je prilagojena določeni pasmi 

Eden od marketinških trikov velikih proizvajalcev pasje hrane je, da prodajajo hrano, ki je prilagojena določeni pasmi. To je modna muha, ustvarjena z namenom, da poveča prodajo in nima nobenega oprijemljivega dokaza o primernosti in učinkovitosti takšne prehrane.

Prav nasprotno, vsi psi imajo enako notranjo anatomijo in fiziologijo ter enake prehranske potrebe kljub velikosti in pasmi.

Potrebno je samo uravnati količino hrane glede na njihovo velikost, starost, aktivnost ... ipd.

Mit št. 7 : Veterinarska je najboljša hrana za pse

Po navadi je najdražja izbira, nikakor pa ne vedno najboljša. Dejstvo je, da veterinarska hrana praviloma vsebuje natančno določene sestavine, vendar če prebereš sestavo, lahko hitro na trgu najdeš hrano s podobno sestavo in nižjo ceno.

Mit št. 8 : Psi jedo travo da bi povzročili bruhanje in lajšali želodčne težave.

Ugotovljeno je, da samo cca. 20% psov po jedi trave rudi bruha. Raziskovalci ugotavljajo, da je uživanje trave običajno vedenje, ki se pojavi pri običajnih psih in na splošno ni povezano z boleznijo ali s prehranskimi potrebami. 

Uživanje trave odraža prirojeno nagnjenost, podedovano od divjih prednikov. Presenetljivo je tudi odkritje, da nekateri psi jedo travo preprosto zato, ker jim je všeč njen okus. 

Če tvoj pes poje preveč trave, je potrebno vedenje omejiti oz. preprečiti.

Mit št. 9 : Koprofagijo (uživanje iztrebkov) povzroča pomanjkanje hranil

Uživanje iztrebkov je normalno vedenje mrhovinarja in ni znak za prehransko pomanjkljivost. Podobno kot prekomerno žretje trave je potrebno uživanje iztrebkov preprečiti.

Zaključek


Ne zaupaj vsemu, kar slišiš in vidiš, saj lahko nekatere ideje škodujejo zdravju tvojega psa. Najbolje, kar lahko storiš kot odgovoren lastnik je, da se pravilno informiraš in zaneseš na dejstva ter ZKP (zdravo kmečko pamet).

Ni holistična, ni hipoalergena, je pa zato lahko prebavljiva, hranljiva in okusna naravna hrana za pse PLATINUM

Igor & Max

PLATINUM Slovenija

V več kot 30 letih ljubiteljskega in profesionalnega dela s psi sem si vedno želel imeti ob sebi zdravega in veselega psa.

Ker je osnovni pogoj za zdravega in veselega psa kvalitetna in uravnotežena prehrana, sem preizkusil na desetine znamk pasjih hran, dokler nisem našel PLATINUM.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>